Hovädzí guláš
Hovädzí guláš

Hovädzí guláš na čiernom pive s bavorskou žemľovou knedľou

Fero Sedlák a Janík Lenhart
Šuhajíci pri panvici, 8. februára 2021
Hovädzí guláš na čiernom pive s bavorskou žemľovou knedľou
Foto: Archív Šuhajíci pri panvici
180 minút
príprava

Suroviny

Guláš:
1 kg
500 g
6 strúčikov
300 ml
6 PL
3 ks
6 zrniek
6 zrniek
 (na podlievanie)
 (alebo masť)
Bavorská knedľa:
10 ks (alebo žemle)
5 ks
500 ml
100 g
100 g
50 g
 (na vysypanie plechu)




Postup

  1. 1

    Na tuku orestujeme cibuľu nakrájanú nadrobno. Pri guláši je dôležité, aby sme mali tmavý základ, čiže cibuľu opražíme do tmavohneda. Pridáme nasekaný cesnak a mäso nakrájané na väčšie kocky. Dobre orestujeme a pridáme koreniny, potom pretlak. Na silnom plameni restujeme ešte 5 minút a podlejeme pivom. Necháme ho vydusiť a priebežne podlievame vývarom. Varíme pomaličky a mäso stále kontrolujeme. Keď je mäkké, dochutíme soľou a korením.

  2. 2

    Pečivo nakrájame na kocky a dáme ho do rúry, aby dostalo „farbu“ - na 180 °C asi 5–10 minút. Potom ho necháme vychladnúť. Cibuľu a koleno nakrájame na malé kocky a opražíme spolu na panvičke. Oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme sneh. Žĺtky v miske zmiešame s mliekom a dochutíme soľou a korením.

  3. 3

    Do veľkej misy vysypeme upečené rožky, najemno nasekanú vňať a vychladnutú cibuľu s kolienkom. Zalejeme žĺtkami s mliekom a premiešame. Nakoniec pridáme sneh z bielkov.

  4. 4

    Pekáč vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Vložíme zmes a pečieme prikryté alobalom na 140 °C približne 35 minút.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia