Hovädzí guláš na čiernom pive s bavorskou žemľovou knedľou
Šuhajíci pri panvici, 8. februára 2021
Foto: Archív Šuhajíci pri panvici
príprava
Suroviny
Guláš: | |
1 kg |
|
500 g |
|
6 strúčikov |
|
300 ml |
|
6 PL |
|
3 ks |
|
6 zrniek |
|
6 zrniek |
|
(na podlievanie) |
|
(alebo masť) |
|
|
|
|
|
Bavorská knedľa: | |
10 ks (alebo žemle) |
|
5 ks |
|
500 ml |
|
100 g |
|
100 g |
|
50 g |
|
|
|
|
|
|
|
(na vysypanie plechu) |
|
Postup
-
1
Na tuku orestujeme cibuľu nakrájanú nadrobno. Pri guláši je dôležité, aby sme mali tmavý základ, čiže cibuľu opražíme do tmavohneda. Pridáme nasekaný cesnak a mäso nakrájané na väčšie kocky. Dobre orestujeme a pridáme koreniny, potom pretlak. Na silnom plameni restujeme ešte 5 minút a podlejeme pivom. Necháme ho vydusiť a priebežne podlievame vývarom. Varíme pomaličky a mäso stále kontrolujeme. Keď je mäkké, dochutíme soľou a korením.
- 2
Pečivo nakrájame na kocky a dáme ho do rúry, aby dostalo „farbu“ - na 180 °C asi 5–10 minút. Potom ho necháme vychladnúť. Cibuľu a koleno nakrájame na malé kocky a opražíme spolu na panvičke. Oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme sneh. Žĺtky v miske zmiešame s mliekom a dochutíme soľou a korením.
- 3
Do veľkej misy vysypeme upečené rožky, najemno nasekanú vňať a vychladnutú cibuľu s kolienkom. Zalejeme žĺtkami s mliekom a premiešame. Nakoniec pridáme sneh z bielkov.
- 4
Pekáč vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Vložíme zmes a pečieme prikryté alobalom na 140 °C približne 35 minút.
Tiež hovädzí guláš:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu