Dusená hliva
Dusená hliva

Dusená hliva s mrkvou na kurkume a majoránke fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 24. januára 2019
Dusená hliva s mrkvou na kurkume a majoránke (fotorecept)
Foto: cesminaz

Veľmi chutná príloha ;-)

2-3
porcie
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g čerstvá
2 ks
1 ks
podľa potreby
podľa potreby
1/4 KL
cca 1 KL
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Potrebujeme 1balík hlivy to je 300 g , ďalej 2 väčšie mrkvy a 1 cibuľu. Hlivu len opláchneme pod tečúcou vodou a potom ju rukami len pozdĺž tenko potrháme. Mrkvy na hrubo nastrúhame a cibuľu nakrájame na kocky.

    Dusená hliva s mrkvou na kurkume a majoránke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V jednej panvici na troche rastlinného oleja zosklovatíme troška osolenú cibuľu .Pridáme mrkvu, trocha osolíme a zakryté podusíme do polomäkka. Ak treba, tak mrkvu podlejeme s troškou vody počas dusenia. Keď je mrkva polomäkká, pridáme hlivu, osolíme, dáme čierne korenie podľa chuti, 1/4 KL kurkumy a majoránku. Ja mám rada viac, takže som dala 1 KL :-) Celé pomiešame a zakryté dusíme pokiaľ hliva nezmäkne. Ja ju dusím do 3/4, nie celkom do mäkka :-) Počas dusenia si hliva pustí šťavu, takže podlievať netreba. Na konci pridáme oheň a necháme vyvrieť šťavu. Následne prilejeme olivový olej a narýchlo to celé kde-tu trocha opečieme. Dostane to oveľa lepšiu chuť :-)

    Dusená hliva s mrkvou na kurkume a majoránke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    A už len podávame :-) Ja to zvyknem podávať väčšinou s kuskusom. Je to taký ľahký obed alebo večera. Prajem dobrú chuť.

    Dusená hliva s mrkvou na kurkume a majoránke (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

chorvatka
Mame na tu vzdialenost 1500 km co nas deli (byvam vo Francii) temer rovnaké recepty, no ja miesto cibule davam jeden nakrajany por aj zo zelenymi listami a ked mi zostane platok sunky, nakrajam ho na rezance a pridam. Je to vyborna lahka vecera.
haji
Jednoduché suroviny i příprava, excelentní oběd, večeře. Příloha variabilní, taková jídla miluju. Děkuji za inspiraci, hlavně s kořením. Prudce jedlá fota!
kucharocka123
Veľmi dobrý recept na zdravé jedlo. Hliva na našom stole tiež nikdy nechýba, máme ju radi a robievam ju na mnoho spôsobov (polievku, guľáš, perkelt, pod mäso...) a tiež ako prílohu v kombinácii s rôznou zeleninou so štipkou kurkumy. Ale chutí nám aj samotná, napr. v rizote, kde si môžeme vychutnať jej jedinečnú jemnú chuť...
Dobre si navarila:-)
kvakac
Takéto prílohy mám aj ja veľmi rád, najmä k vajciam. Hliva je moja obľúbená, ja chodím do hory na ňu. Mám svoje miesta. Ta vôňa a chuť to sa nedá s touto umelo vypestovanou porovnať. No má to aj svoje negatívum, dá sa to zbierať, len do mrazov. Takže do jari sa musím uspokojiť aj kúpenou. Dal by som si teraz takéto jedlo.
haji
@Kvakac (25.1.2019 07:40)
Mohu potvrdit, hlíva z lesa je super voňavá a chutná. Jednou jsem dostala darem a je to pro mě nezapomenutelný gastronomický zážitek! @Kvakac tiše závidím!
afataga
Pekny rcp., ale ta kupena hliva ma chut asi ako baliaci papier, takze ak nemam z lesa, pouzila by som peciarky, kus masa k tomu a som spokojna.
marianne
@Afataga (25.1.2019 13:58)

ja by som hubu nenašla ani keby mi oko vypichla, aj z obchodu dobrá, ale keby som náhodou v hore na ňu spadla, to rastie na pňoch?...len keby čiste náhodou, inak hlivka sa už dusí, sa teším
cesminaz
Dakujem velmi pekne vsetkym za nahliadnutie a komentáre :-) @Kvakac verím ti,lebo aj sama dobre viem,ze aký rozdiel je medzi doma vypestovanou zeleninou a obchodnou.Cez leto ked je už v našej záhrade hojne zeleniny (paprika,paradajky,uhorky) vždy zdvôraznujem aj detom,že takejto chuti v obchodoch nikdy nenájdu :-) Je to fakt len ako umelina,ani vôňa ani chuť.A preto ti verím aj čo sa húb týka,určite je aj medzi nimi rozdiel.Ja to síce nepoznám,od jakživa sme na kupovaných.Žial tu nemám také štastie,aby som si ich sama zbierala :-) @Afataga ..a ja že čo mi to pri prežúvaní pripomína...vystihla si to ;-)))) Ale nie. Čo už @Afataga ,ja nemám také štastie ako ty, @Tiginko alebo @Kimlo :-) Vždy ked si tu hrkútate a chválite sa s rôznymi hubami,tak len čuším a tíško závidím ;-)) Ale s tým vrecom čo si dala link je fakt dobrý nápad,asi kúpim.Ale asi tiež nebudu chutovo celkom ako z lesa,čo? :-)
siisa
Určite to úžasne chutí a hliva je u nás veľmi obľúbená....vyskúšam :) Vďaka za recept.
frezia
Mne sa to velmi paci ako priloha, k tomu kusok mäska...
mijaita
Ja se v tom take nasla, ale ponekud je inspirativne. Mrkev-carymaryfuk a bude z ni celer a z majoranky tymian.
Recept jako vovy, cili bratr !
cesminaz
@Siisa budem rada ak vyskusas :-) @Frezia :-) mne k tomu mäso vôbec nechýba,stačí mi len kuskus :-) @Mijaita :-))) čárymáryfuk a urobila si z toho celkom iný recept ;-))
mijaita
@Cesminaz ano, i ne! Ja zkusim obe varinty, vis? Kdyz ja tu mrkev zas az tak nemusim. Ale mam majoranku od dobre kamosky ze zahradky, je jina, nez to kupovane smeti a karotka.
Tak dobre. At nezeru, bude tu ta ta i ten, s tou a s tím :-)
mijaita
@Cesminaz tak prvni varianta, tvoje, dnes probehla :-) Chutnalo moc, moc, ale nejvic bez majoranky. Presto jsem si pochutnala. Dekuju za dalsi tvuj krasny recept.


cesminaz
@Mijaita (4.2.2019 20:15)

No ty si ale :-) si predsalen ochutnala podla receptu :-)) Mne chutí s majoránkou,pasuje mi to tam.Ale to pravdaže neznamená,ze to pasuje aj inému :-) Dakujem,ze si vyskúšala a ze si sa ozvala.Ked vyskúšaš tú svoju druhú variantu,tak sa ozvi,vyskúšam aj ja :-) Pozdravujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia