Hliva ustricová na póre a kapii fotorecept
Foto: Sracz
Huby v mojej kuchyni, už od „junáčikovského“ veku, navždy obsadili pomyselný trón a som presvedčený, že aj vo väčšine slovenských domácností. V súčasnosti „bojujem“ Zobraziť celý popisHuby v mojej kuchyni, už od „junáčikovského“ veku, navždy obsadili pomyselný trón a som presvedčený, že aj vo väčšine slovenských domácností. V súčasnosti „bojujem“ na cudzom „ihrisku“, tak som naše „dubáčence, kurátenka i kaľički“ musel nahradiť „kúpenskými“. Hliva ustricová priaznivo ovplyvňuje krvný tlak a upravuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi. Chutná je v polievkach, omáčkach, s mäsami, so zeleninou, v šalátoch, tepelne upravená, ale aj surová! Nezúfam a teším sa na domácu „špajzu“!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3-4 PL |
|
120-150 ml |
|
120-150 ml stredný (zelená časť) |
|
240-250 ml pokrájaná |
|
120-150 ml pokrájaný |
|
240-250 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti čerstvo mletý (borievka) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2-3 ks |
|
240-250 ml (petržlenová, zelerová a ligurčeková) |
|
Príloha: | |
|
Postup
-
1
V zástere, s vervou a chuťou do toho a „friško“ bude hotovo! Časovo a prípravou nenáročná „chuťovka“, ktorú si dokážete vyšpecifikovať aj podľa vlastných chutí, nápadov a možností. Vo väčšej rajnici som rozohrial olej a vložil pokrájané: červenú cibuľu, zelenú časť póru, zelerové stonky a kápiu. Po premiešaní
-
2
som všetko nechal zo 5-7 min podusiť a
-
3
pridal, medzitým na väčšie kusy pokrájaného, hlavného „predstaviteľa“ t. j. hlivu ustricovú
-
4
premiešal, 2-3 min podusil a okorenil overenou zostavou čerstvo mletého čierneho korenia, borievky (jalovca), drvenej rasce a mletej sladkej papriky. Samozrejme, každý z Vás si pridá korenie podľa vlastných chutí a predstáv. Teraz už iba
-
5
„vbuchnúť“ celé vajíčka (Σ podľa počtu stravníkov a veľkosti ich hladu), premiešať a krátko dodusiť na konzistenciu svojeho jazýčka a (he-he-he) bruška.
-
6
Pri vypnutom ohreve (najlepšie mimo horúcu „platňu“), som vmiešal 2/3 lístočkov „zeleného trojboja“ a
-
7
podával na raňajky ozdobené jeho poslednou 1/3 a s maslovou hriankou. Vhodné je jeho použitie aj ako úhľadne zostaveného predjedla, posypaného strúhaným údeným oštiepkom!
Diskusia k receptu