Dusená hliva
Dusená hliva

Hliva ustricová na póre a kapii fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. septembra 2019
Hliva ustricová na póre a kapii (fotorecept)
Foto: Sracz

Huby v mojej kuchyni, už od „junáčikovského“ veku, navždy obsadili pomyselný trón a som presvedčený, že aj vo väčšine slovenských domácností. V súčasnosti „bojujem“ na cudzom „ihrisku“, tak som naše „dubáčence, kurátenka i kaľički“ musel nahradiť „kúpenskými“. Hliva ustricová priaznivo ovplyvňuje krvný tlak a upravuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi. Chutná je v polievkach, omáčkach, s mäsami, so zeleninou, v šalátoch, tepelne upravená, ale aj surová! Nezúfam a teším sa na domácu „špajzu“!

4-6
porcie
12 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

3-4 PL
120-150 ml
120-150 ml stredný (zelená časť)
240-250 ml pokrájaná
120-150 ml pokrájaný
240-250 g
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti čerstvo mletý (borievka)
podľa chuti
podľa chuti
2-3 ks
240-250 ml (petržlenová, zelerová a ligurčeková)
Príloha:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V zástere, s vervou a chuťou do toho a „friško“ bude hotovo! Časovo a prípravou nenáročná „chuťovka“, ktorú si dokážete vyšpecifikovať aj podľa vlastných chutí, nápadov a možností. Vo väčšej rajnici som rozohrial olej a vložil pokrájané: červenú cibuľu, zelenú časť póru, zelerové stonky a kápiu. Po premiešaní

    Hliva ustricová na póre a kapii (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    som všetko nechal zo 5-7 min podusiť a

    Hliva ustricová na póre a kapii (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridal, medzitým na väčšie kusy pokrájaného, hlavného „predstaviteľa“ t. j. hlivu ustricovú

    Hliva ustricová na póre a kapii (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    premiešal, 2-3 min podusil a okorenil overenou zostavou čerstvo mletého čierneho korenia, borievky (jalovca), drvenej rasce a mletej sladkej papriky. Samozrejme, každý z Vás si pridá korenie podľa vlastných chutí a predstáv. Teraz už iba

    Hliva ustricová na póre a kapii (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    „vbuchnúť“ celé vajíčka (Σ podľa počtu stravníkov a veľkosti ich hladu), premiešať a krátko dodusiť na konzistenciu svojeho jazýčka a (he-he-he) bruška.

    Hliva ustricová na póre a kapii (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pri vypnutom ohreve (najlepšie mimo horúcu „platňu“), som vmiešal 2/3 lístočkov „zeleného trojboja“ a

    Hliva ustricová na póre a kapii (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    podával na raňajky ozdobené jeho poslednou 1/3 a s maslovou hriankou. Vhodné je jeho použitie aj ako úhľadne zostaveného predjedla, posypaného strúhaným údeným oštiepkom!

    Hliva ustricová na póre a kapii (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

3 komentáre k receptu

Pridaj komentár k receptu: