Hanácke koláče fotorecept
Foto: emdy
Hanácke alebo moravské kysnuté koláče. Klasika starých mám, na ktorej sme vyrastali.
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
Cesto: | |
1000 g |
|
20 g |
|
700 ml |
|
1 ČL |
|
100 ml |
|
Plnka: | |
250 g |
|
150 g |
|
3 ks |
|
3 PL |
|
50 g |
|
nastrúhaná |
|
Posýpka: | |
40 g |
|
50 g |
|
80 g |
|
250 g |
|
Postup
-
1
Cesto: Do 150 ml vlažnej vody rozdrobíme drožie, primiešame 1 ČL cukru a necháme vzísť kvások. Vpracujeme si cesto z 1 kg múky, vzídeného kvásku, 550 ml vody a 100 ml oleja. Plnka: Z tvarohu, bielkov, kryštálového cukru, krupice, nastrúhanej citrónovej kôry a hrozienok vymiešame plnku. Posýpka: Posýpku pripravíme z masla, hrubej múky a práškového cukru.
-
2
Cesto vyvaľkáme a nakrájame na štvorce (v mojom prípade na 24 ks). Do stredu každého kúsku cesta dáme tvarohovú plnku.
-
3
Naplnené štvorce cesta zabalíme a vytvarujeme buchty, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu buchiet spravíme jamku na lekvár.
-
4
Do jamky dáme lekvár a okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom.
-
5
Posypeme posýpkou.
-
6
Pečieme v rúre predhriatej na 220 °C 35 minút.
Chápem nie je podľa ČSN
Chápem. Ani moja babka nerobila koláče podle ČSN, to by se načekala. Pekla dávno před jejich stanovením.
priateľka milá
skús raz kysnuté s vodou
žiaden problém
želám dobré dni všetkým nám
šťastie
budeme ho potrebovať
Svätá pravda
Ok, ve velkovýrobě zadělávají všechno jenom vodou. Jde to, o tom žádná. Rozdíl v tom vidím, cítím a rozpoznám. Doma to dělat nebudu. Krásný den přeji všem!
tiež som neverila-keď som narazila na recept-od Marie Pačesová-že ona kysnuté robí s vodou- i na druhý deň sú lepšie ako s mliekom..
skúsila som..
žiaden problém v chuti
je takto možno-keď gazdinka nemá po ruke mlieko
skúšala som už aj s jogurtom..kyslou smotanou..kyslým mliekom..šľahačkou..
kľudne stačí voda
dobrý deň všem...
Súhlas. Ak je cesto plné tvarohu tak je úplne ale úplne egal či je to s vodou alebo mliekom. A to aj na východnej morave. :) :) :)
Tyto jsou hanacke se vsim vsudy bonvivani.sk/recepty/hanacke-kolace...
Děkuji, pro mě je tradiční koláček a od babičky - zárukou kvality. U nás jsou koláčky, vdolečky postavené na roveň zákusku, ne-li výše. Co dědina, co rodina, to osvědčený recept, vyhlášené koláčky. Tradice, která pomalu a nenávratně mizí.
www.tastejourney.cz/2015/09/slovacke-vdolecky-s-komurkou-vy...
1.) VAREŠKÁRI. Ktorí variť vedia. Ich recepty, postupy aj suroviny majú hlavu a pätu. Veľa krát aj fotografia vyzerá dobre.
2.) KAMIKADZE. Vedomosti a skúsenosti nahrádzajú odvahou a sú schopní skombinovať čokoľvek
3.) ZORRO /nikto ich nevidel ale každý pozná/ komentátori zvyčajne s prázdnym profilom a bez jediného receptu. A o to je väčšia ich odbornosť...
Všetkým zúčastneným želám veľa dobrých receptov! :))))