Kysnuté tvarohové koláče
Kysnuté tvarohové koláče

Hanácke koláče fotorecept

emdy - fotkaemdy, 24. septembra 2020
Hanácke koláče (fotorecept)
Foto: emdy

Hanácke alebo moravské kysnuté koláče. Klasika starých mám, na ktorej sme vyrastali.

6
porcií
20 minút
príprava
35 minút
na 220 °C

Suroviny

Cesto:
1000 g
20 g
700 ml
1 ČL
100 ml
Plnka:
250 g
150 g
3 ks
3 PL
50 g
 nastrúhaná
Posýpka:
40 g
50 g
80 g
250 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Do 150 ml vlažnej vody rozdrobíme drožie, primiešame 1 ČL cukru a necháme vzísť kvások. Vpracujeme si cesto z 1 kg múky, vzídeného kvásku, 550 ml vody a 100 ml oleja. Plnka: Z tvarohu, bielkov, kryštálového cukru, krupice, nastrúhanej citrónovej kôry a hrozienok vymiešame plnku. Posýpka: Posýpku pripravíme z masla, hrubej múky a práškového cukru.

    Hanácke koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto vyvaľkáme a nakrájame na štvorce (v mojom prípade na 24 ks). Do stredu každého kúsku cesta dáme tvarohovú plnku.

    Hanácke koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Naplnené štvorce cesta zabalíme a vytvarujeme buchty, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu buchiet spravíme jamku na lekvár.

    Hanácke koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do jamky dáme lekvár a okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom.

    Hanácke koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Posypeme posýpkou.

    Hanácke koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme v rúre predhriatej na 220 °C 35 minút.

Diskusia k receptu

sovka62
Aj ja robím podobné, cesto s maslom a plnky na ruby, lekvár zabalím a tvaroh je na vrchu. Veľmi vďačný koláčik a máš ich krásne, až sa sliny zbiehajú.
ivan14
Výtečné. Neříká se jim náhodou také "dvojctihodné"?
1x emdy
haji
Pravda, nepocházím z Hané. Ale tady, na Východní Moravě, těsto na koláče vodou zadělávané neznáme a neděláme. Moje babička by mě s takovým těstem hnala...
haji
@emdy (27.9.2020 21:18)
Chápem. Ani moja babka nerobila koláče podle ČSN, to by se načekala. Pekla dávno před jejich stanovením.
radost
@haji (27.9.2020 19:27)

priateľka milá
skús raz kysnuté s vodou
žiaden problém
želám dobré dni všetkým nám
šťastie
budeme ho potrebovať
haji
@radost (28.9.2020 07:25)
Ok, ve velkovýrobě zadělávají všechno jenom vodou. Jde to, o tom žádná. Rozdíl v tom vidím, cítím a rozpoznám. Doma to dělat nebudu. Krásný den přeji všem!
1x radost
radost
@haji (28.9.2020 12:44)

tiež som neverila-keď som narazila na recept-od Marie Pačesová-že ona kysnuté robí s vodou- i na druhý deň sú lepšie ako s mliekom..
skúsila som..
žiaden problém v chuti
je takto možno-keď gazdinka nemá po ruke mlieko
skúšala som už aj s jogurtom..kyslou smotanou..kyslým mliekom..šľahačkou..
kľudne stačí voda
dobrý deň všem...
emdy
@radost (28.9.2020 15:12)

Súhlas. Ak je cesto plné tvarohu tak je úplne ale úplne egal či je to s vodou alebo mliekom. A to aj na východnej morave. :) :) :)
dormella
Ma pravdu haji, kdyz hanacke, tak hanacke. Tradicni recepty by se nemely upravovat. A to sama jiz nekolik let kynute testo zadalevam klidne vodou. Ale toto je neco s velkou tradici a osobne bych ji tez nemenila.
Tyto jsou hanacke se vsim vsudy  bonvivani.sk/recepty/hanacke-kolace...
1x haji
emdy
Ja by som tento spolok zhrnul do troch kategórií:
1.) VAREŠKÁRI. Ktorí variť vedia. Ich recepty, postupy aj suroviny majú hlavu a pätu. Veľa krát aj fotografia vyzerá dobre.
2.) KAMIKADZE. Vedomosti a skúsenosti nahrádzajú odvahou a sú schopní skombinovať čokoľvek
3.) ZORRO /nikto ich nevidel ale každý pozná/ komentátori zvyčajne s prázdnym profilom a bez jediného receptu. A o to je väčšia ich odbornosť...
Všetkým zúčastneným želám veľa dobrých receptov! :))))