Kysnuté tvarohové koláče

Hanácke koláče (fotorecept)

Autor receptu: emdy

Hanácke alebo moravské kysnuté koláče. Klasika starých mám, na ktorej sme vyrastali.

6
porcií
20 minút
príprava
35 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Do 150 ml vlažnej vody rozdrobíme drožie, primiešame 1 ČL cukru a necháme vzísť kvások. Vpracujeme si cesto z 1 kg múky, vzídeného kvásku, 550 ml vody a 100 ml oleja. Plnka: Z tvarohu, bielkov, kryštálového cukru, krupice, nastrúhanej citrónovej kôry a hrozienok vymiešame plnku. Posýpka: Posýpku pripravíme z masla, hrubej múky a práškového cukru.
  2. Cesto vyvaľkáme a nakrájame na štvorce (v mojom prípade na 24 ks). Do stredu každého kúsku cesta dáme tvarohovú plnku.
  3. Naplnené štvorce cesta zabalíme a vytvarujeme buchty, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu buchiet spravíme jamku na lekvár.
  4. Do jamky dáme lekvár a okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom.
  5. Posypeme posýpkou.
  6. Pečieme v rúre predhriatej na 220 °C 35 minút.