Kysnuté tvarohové koláče
Hanácke koláče (fotorecept)
Autor receptu: emdy
Hanácke alebo moravské kysnuté koláče. Klasika starých mám, na ktorej sme vyrastali.
6 porcií |
20 minút príprava |
35 minút na 220 °C |
Postup
- Cesto: Do 150 ml vlažnej vody rozdrobíme drožie, primiešame 1 ČL cukru a necháme vzísť kvások. Vpracujeme si cesto z 1 kg múky, vzídeného kvásku, 550 ml vody a 100 ml oleja. Plnka: Z tvarohu, bielkov, kryštálového cukru, krupice, nastrúhanej citrónovej kôry a hrozienok vymiešame plnku. Posýpka: Posýpku pripravíme z masla, hrubej múky a práškového cukru.
- Cesto vyvaľkáme a nakrájame na štvorce (v mojom prípade na 24 ks). Do stredu každého kúsku cesta dáme tvarohovú plnku.
- Naplnené štvorce cesta zabalíme a vytvarujeme buchty, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu buchiet spravíme jamku na lekvár.
- Do jamky dáme lekvár a okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom.
- Posypeme posýpkou.
- Pečieme v rúre predhriatej na 220 °C 35 minút.