Hubový guláš
Hubový guláš

Guláš z pôvabnice dvojfarebnej fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 10. novembra 2019
Guláš z pôvabnice dvojfarebnej (fotorecept)
Foto: kvakac

Je to veľmi chutná a voňavá huba, ktorá teraz rastie na lúkach v takom množstve, že ju môžete kosou kosiť. Jedli ste z nej Zobraziť celý popisJe to veľmi chutná a voňavá huba, ktorá teraz rastie na lúkach v takom množstve, že ju môžete kosou kosiť. Jedli ste z nej guláš? No jednoducho kto neochutnal, môže ľutovať o akú dobrotu prichádza.

10
porcií
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2000 g
300 g
50 g čerstvá
50 g čerstvé
700 g
1 hlavička
1,5 PL
1 KL
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Tu je na ukážku ako vyzerajú tieto huby.

    Guláš z pôvabnice dvojfarebnej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Huby si pokrájame na 4 cm kusy, keď sa uvaria sa zbehnú, ako spodky po mladšom bratovi.

    Guláš z pôvabnice dvojfarebnej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zemiaky očistíme a nakrájame na 1,5 cm kocky. Papriky a paradajky tiež nakrájame na drobné kúsky.

    Guláš z pôvabnice dvojfarebnej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V hrnci rozpálime olej a pridáme naň pokrájanú cibuľu. Robíme ju asi päť minút, aby zavoňala.

    Guláš z pôvabnice dvojfarebnej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme papriky čerstvé, paradajky, mleté korenie a spolu to dusíme asi desať minút, toľko aby to bolo mäkké. Robíme to nezakryté, nech sa všetka voda vyparí a ostane len olej.

    Guláš z pôvabnice dvojfarebnej (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz pridáme mletú červenú papriku s rascou, zamiešame a hneď pridáme nastrúhaný cesnak. Premiešame, aby zavoňal a

    Guláš z pôvabnice dvojfarebnej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    hneď dáme zemiaky. Celé to zamiešame a podlejeme trochou vody. Necháme prikryte dusiť za častého miešania. Keď sa voda vyparí, tak po troške podlievame. Zemiaky musia zmäknúť, tak aby nám to v hrnci začalo hustnúť. Počas toho osolíme.

    Guláš z pôvabnice dvojfarebnej (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď sa zemiaky začínajú rozpadať, tak pridáme huby. Dobre premiešame a zakryjeme. Huby pustia najskôr vodu. Dusíme ich až potom uvážime či ešte podlejeme vodou. Robíme tak dlho, aby boli huby mäkké. Na koniec pridáme majorán a posekanú zelerovú vňať a odstavíme zo sporáku.

    Guláš z pôvabnice dvojfarebnej (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Necháme to chvíľu odpočinúť a môžeme dobrotu podávať. Podľa mňa sú tieto huby ešte chutnejšie ako hliva.

    Guláš z pôvabnice dvojfarebnej (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Oh, tuto houbu vidím prvně, musela jsem dát do vyhledávače a už vím, že je to po česky čirůvka dvoubarevná, latinsky Lepista saeva. S radostí bych ochutnala, tvoje jídlo vypadá náramně!
sracz
... nádherná práca, Kvákač kamarát, s nostalgickou spomienkou na úžasné chute. Dostal si ma do kolien už obr. č.1 a ďalej, ..., ach jááááááj, škoda rečí! Blahoželám!
kvakac
@haji (10.11.2019 20:56)

Vďaka za koment. Ja tieto huby zbieram každý rok na jeseň. Sú dobré aj v sladkokyslom náleve. Voňajú ako Majovky ohromná vôňa a chuť.
kvakac
@sracz (11.11.2019 02:04)

Vďaka za koment. Ja sa na tieto huby vždy teším je ich množstvo a vidno ich z ďaleka. Sú to podstate skoro posledné huby pred zimou. Keď ich donesiem dva dni ich jeme na rôzne spôsoby.
oldomachac
zdravim vsetkych, ja som mal minuly tyzden cestu na vidiek, a zastavil som sa na kraji cesty pretiahnut si udy, nedaleko ma zaujal trs hub, boli pekne, ale nevedel som ich zaradit, a ajhla teraz som zistil, ze je to kvalitna jedla jesenna huba, pan ,,,kvakac,,, ju ukazal, odborne pomenoval, a vyrobil z nej vyborne jedlo,


kvakac
@oldomachac (11.11.2019 08:25)

Vďaka za koment a pridané foto. To je presné oná. Tak ak pôjdeš ešte okolo tak si ich nazbieraj. Výborná je aj zaváraná na sladkokyslo. K mäsu je tiež ohromná. Dal som to sem preto, aby viac ľudí spoznalo túto hubu. Ktorá je podceňovaná.
evelynba
Výborný recept, krásne fotky a máš môj plný súhlas, že je lepšia ako hliva. Poznáme, zbierame (keď sa dostaneme v správnom čase do lesa, tento rok sa nám pre samé povinnosti akosi nedarí..:-(((...) aj túto, aj čisto fialovú. No a ak nazbieraš veľa, dá sa aj výborne zamraziť.
haji
@kvakac (11.11.2019 08:18)
Tyjo, přestože tyto huby neznám, evokovalo mi to májovky, cítila jsem jejich vůni. Píšeš, že jsou si podobné, oh, dostal si ma!
kvakac
@afataga (11.11.2019 11:22)

Vďaka za koment. Rastú na lúkach blízko lesov. Keď tak na tým rozmyšlam ono v tej polievke vypadá ako držky. Oplatí sa to uvariť.
2x radost a haji
mathias
@haji (10.11.2019 20:56)

Ja som zbieral pôvabnicu fialovú každý november na pasienkoch oviec JRD Pernek na Záhorí. Vrele ju odporúčam zbierať, ani ja som ju nepoznal ale po túlkach po pastvinách v obci Pernek som na ňu natrafil a oboznámil som sa s ňou v atlasoch pp. Hagaru a Smotlocha. Je to vynikajúca huba vlastnosťami podobná kvákačovej. Za socializmu v Perneku za dedinou miestne JRD páslo ovce a tie veselo hnojili šampiňóny a pôvabnicu. Pôvabnica je veľmi aromatická, nedá sa konzumovať ako bežné hríby. Je ju treba dôkladne vysušiť a potom zomlieť. Keď ju pridáte do polievky alebo omáčok, urobí vám fantastickú chuť. Bohužiaľ, moje pastvisko v Perneku pohltila táto revolučná doba a zaniknuté JRD družstvá na Slovensku
2010
Hubovy gulas som nikdy nerobil tak som skusil, aj ked som povabnicu nemal, ale velke hnede sampiony portobelo. Aj tak super.



2x haji a kvakac
kvakac
@mathias (12.11.2019 07:53)

Vďaka za koment. Netreba smútiť za obľúbeným miestom. Vždy sa dajú nájsť nové miesta, kde rastú. Sušiť som ju ešte neskúšal. Keď si predstavím, že je dosť vodová, tak sa musí dlho sušiť. No na druhej strane musí byť ohromná ako korenie na polievky a omáčky, tak akosi napísal.
kvakac
@2010 (12.11.2019 12:40)

Vďaka za koment a foto. Vyzerá dobré tvoj gúľaš. Je to taká zmena v jedle. Ja si vždy na ňom pochutím.
majuska12
Ja som pôvabnicu nazbierala ešte 11.12. Robila som z nej gulaš bol výborný .táto huba rastie asi aj keď mrzne.,keď som ju zbierala bola zmrnuta .
1x sracz
kvakac
@majuska12 (13.12.2019 12:43)

Vďaka za koment. Pozor na volne rastúce huby počas mrazov. Ja to neodporúčam. Huba ak zamrzne a rozmrzne viac krát stava sa nebezpečná pre zdravia. To platí pre všetky huby.
1x sracz