Hubový guláš
Hubový guláš

Guláš z pôvabnice dvojfarebnej fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 10. novembra 2019
Guláš z pôvabnice dvojfarebnej (fotorecept)
Foto: kvakac

Je to veľmi chutná a voňavá huba, ktorá teraz rastie na lúkach v takom množstve, že ju môžete kosou kosiť. Jedli ste z nej guláš? No jednoducho kto neochutnal, môže ľutovať o akú dobrotu prichádza.

10
porcií
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2000 g
300 g
50 g čerstvá
50 g čerstvé
700 g
1 hlavička
1,5 PL
1 KL
1 PL
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tu je na ukážku ako vyzerajú tieto huby.

    Guláš z pôvabnice dvojfarebnej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Huby si pokrájame na 4 cm kusy, keď sa uvaria sa zbehnú, ako spodky po mladšom bratovi.

    Guláš z pôvabnice dvojfarebnej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zemiaky očistíme a nakrájame na 1,5 cm kocky. Papriky a paradajky tiež nakrájame na drobné kúsky.

    Guláš z pôvabnice dvojfarebnej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V hrnci rozpálime olej a pridáme naň pokrájanú cibuľu. Robíme ju asi päť minút, aby zavoňala.

    Guláš z pôvabnice dvojfarebnej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme papriky čerstvé, paradajky, mleté korenie a spolu to dusíme asi desať minút, toľko aby to bolo mäkké. Robíme to nezakryté, nech sa všetka voda vyparí a ostane len olej.

    Guláš z pôvabnice dvojfarebnej (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz pridáme mletú červenú papriku s rascou, zamiešame a hneď pridáme nastrúhaný cesnak. Premiešame, aby zavoňal a

    Guláš z pôvabnice dvojfarebnej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    hneď dáme zemiaky. Celé to zamiešame a podlejeme trochou vody. Necháme prikryte dusiť za častého miešania. Keď sa voda vyparí, tak po troške podlievame. Zemiaky musia zmäknúť, tak aby nám to v hrnci začalo hustnúť. Počas toho osolíme.

    Guláš z pôvabnice dvojfarebnej (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď sa zemiaky začínajú rozpadať, tak pridáme huby. Dobre premiešame a zakryjeme. Huby pustia najskôr vodu. Dusíme ich až potom uvážime či ešte podlejeme vodou. Robíme tak dlho, aby boli huby mäkké. Na koniec pridáme majorán a posekanú zelerovú vňať a odstavíme zo sporáku.

    Guláš z pôvabnice dvojfarebnej (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Necháme to chvíľu odpočinúť a môžeme dobrotu podávať. Podľa mňa sú tieto huby ešte chutnejšie ako hliva.

    Guláš z pôvabnice dvojfarebnej (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
zdravim vsetkych, ja som mal minuly tyzden cestu na vidiek, a zastavil som sa na kraji cesty pretiahnut si udy, nedaleko ma zaujal trs hub, boli pekne, ale nevedel som ich zaradit, a ajhla teraz som zistil, ze je to kvalitna jedla jesenna huba, pan ,,,kvakac,,, ju ukazal, odborne pomenoval, a vyrobil z nej vyborne jedlo,


@sracz (11.11.2019 02:04)

Vďaka za koment. Ja sa na tieto huby vždy teším je ich množstvo a vidno ich z ďaleka. Sú to podstate skoro posledné huby pred zimou. Keď ich donesiem dva dni ich jeme na rôzne spôsoby.
@oldomachac (11.11.2019 08:25)

Vďaka za koment a pridané foto. To je presné oná. Tak ak pôjdeš ešte okolo tak si ich nazbieraj. Výborná je aj zaváraná na sladkokyslo. K mäsu je tiež ohromná. Dal som to sem preto, aby viac ľudí spoznalo túto hubu. Ktorá je podceňovaná.