Hubový guláš
Guláš z pôvabnice dvojfarebnej (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Je to veľmi chutná a voňavá huba, ktorá teraz rastie na lúkach v takom množstve, že ju
môžete kosou kosiť. Jedli ste z nej guláš? No
jednoducho kto neochutnal, môže ľutovať o akú dobrotu prichádza.
10 porcií |
15 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- Tu je na ukážku ako vyzerajú tieto huby.
- Huby si pokrájame na 4 cm kusy, keď sa uvaria sa zbehnú, ako spodky po mladšom bratovi.
- Zemiaky očistíme a nakrájame na 1,5 cm kocky. Papriky a paradajky tiež nakrájame na drobné kúsky.
- V hrnci rozpálime olej a pridáme naň pokrájanú cibuľu. Robíme ju asi päť minút, aby zavoňala.
- Pridáme papriky čerstvé, paradajky, mleté korenie a spolu to dusíme asi desať minút, toľko aby to bolo mäkké. Robíme to nezakryté, nech sa všetka voda vyparí a ostane len olej.
- Teraz pridáme mletú červenú papriku s rascou, zamiešame a hneď pridáme nastrúhaný cesnak. Premiešame, aby zavoňal a
- hneď dáme zemiaky. Celé to zamiešame a podlejeme trochou vody. Necháme prikryte dusiť za častého miešania. Keď sa voda vyparí, tak po troške podlievame. Zemiaky musia zmäknúť, tak aby nám to v hrnci začalo hustnúť. Počas toho osolíme.
- Keď sa zemiaky začínajú rozpadať, tak pridáme huby. Dobre premiešame a zakryjeme. Huby pustia najskôr vodu. Dusíme ich až potom uvážime či ešte podlejeme vodou. Robíme tak dlho, aby boli huby mäkké. Na koniec pridáme majorán a posekanú zelerovú vňať a odstavíme zo sporáku.
- Necháme to chvíľu odpočinúť a môžeme dobrotu podávať. Podľa mňa sú tieto huby ešte chutnejšie ako hliva.