Hubový guláš

Guláš z pôvabnice dvojfarebnej (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Je to veľmi chutná a voňavá huba, ktorá teraz rastie na lúkach v takom množstve, že ju môžete kosou kosiť. Jedli ste z nej guláš? No jednoducho kto neochutnal, môže ľutovať o akú dobrotu prichádza.

10
porcií
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Tu je na ukážku ako vyzerajú tieto huby.
  2. Huby si pokrájame na 4 cm kusy, keď sa uvaria sa zbehnú, ako spodky po mladšom bratovi.
  3. Zemiaky očistíme a nakrájame na 1,5 cm kocky. Papriky a paradajky tiež nakrájame na drobné kúsky.
  4. V hrnci rozpálime olej a pridáme naň pokrájanú cibuľu. Robíme ju asi päť minút, aby zavoňala.
  5. Pridáme papriky čerstvé, paradajky, mleté korenie a spolu to dusíme asi desať minút, toľko aby to bolo mäkké. Robíme to nezakryté, nech sa všetka voda vyparí a ostane len olej.
  6. Teraz pridáme mletú červenú papriku s rascou, zamiešame a hneď pridáme nastrúhaný cesnak. Premiešame, aby zavoňal a
  7. hneď dáme zemiaky. Celé to zamiešame a podlejeme trochou vody. Necháme prikryte dusiť za častého miešania. Keď sa voda vyparí, tak po troške podlievame. Zemiaky musia zmäknúť, tak aby nám to v hrnci začalo hustnúť. Počas toho osolíme.
  8. Keď sa zemiaky začínajú rozpadať, tak pridáme huby. Dobre premiešame a zakryjeme. Huby pustia najskôr vodu. Dusíme ich až potom uvážime či ešte podlejeme vodou. Robíme tak dlho, aby boli huby mäkké. Na koniec pridáme majorán a posekanú zelerovú vňať a odstavíme zo sporáku.
  9. Necháme to chvíľu odpočinúť a môžeme dobrotu podávať. Podľa mňa sú tieto huby ešte chutnejšie ako hliva.