Gratinovaný losos s paradajkovým tartarom a bazalkovým dipom

Marian Harcinik
šéfkuchár reštaurácie Diplomat a hotela NH Gate One v Bratislave, 21. júla 2012
Gratinovaný losos s paradajkovým tartarom a bazalkovým dipom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
20 minút
príprava

Suroviny

400 g
450 g
300 g
10 g
100 g
50 g
300 g
50 g
10 g
15 g
10 g
100 g
10 g
50 g
100 g




Postup

  1. 1

    Marinovacia zmes: Zmiešame morskú soľ, cukor, horčicové semienka a nakrájanú cibuľu, na spodok primerane veľkej nádoby dáme jemnú vrstvu zmesi, na ktorú položíme lososa a pridáme zvyšok zmesi. Lososa marinujeme 48 hodín.

  2. 2

    Paradajky krátko oblanšírujeme v osolenej vriacej vode a následne prudko schladíme v studenej vode. Paradajky zbavíme šupiek a zrniečok, nakrájame ich na malé kocky. Paradajkový tartar potom ochutíme nakrájanou šalotkou, cesnakom, soľou, korením, olivovým olejom jemne nasekanou bazalkou.

  3. 3

    Bazalkový dip: Jogurt ochutíme soľou, cesnakom korením, jemne nasekanou bazalkou a petržlenovou vňaťou.

  4. 4

    Lososa vyberieme z marinády, opláchneme od soli pod tečúcou studenou vodou, vysušíme čistou utierkou a nakrájame na asi 5 mm hrubé plátky, ktoré uložíme do kruhovej formičky priamo na tanieri. Dáme zapiecť do rúry na 180 ˚C asi 2 minútky.

  5. 5

    Na lososa dáme paradajkový tartar, dozdobíme olivami a cherry paradajkami. Dodekorujeme farebným listovým šalátikom a dookola dozdobíme bazalkovým dipom.

Diskusia k receptu

martamm
Teeeeda, to je nádhera, krásne naservírované, aj oči jedia, losos, to je moje, ukladám a najbližšie pripravím týmto spôsobom....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia