Fazuľová polievka s haluškami fotorecept

kata50 - fotkakata50, 3. septembra 2011
Fazuľová polievka s haluškami (fotorecept)
Foto: kata50

Na Vareche.sk je tuším 1000+1 receptov na fazuľovú polievku. No s haluškami som nenašla. Tak si ho pozrite :-)) Použila som veľkú bielu Zobraziť celý popisNa Vareche.sk je tuším 1000+1 receptov na fazuľovú polievku. No s haluškami som nenašla. Tak si ho pozrite :-)) Použila som veľkú bielu fazuľu, dopestovanú vlastnoručne. Uvarila sa fantasticky. Tak si pochutnajte :-))

15
porcií
30-40 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
750 g vykostené
2 ks
1 ks
1 ks
1 ks
4-5 ks stredne veľké
5 ks - strúčiky
5 l
HALUŠKY:
1 ks
1/2 dl vlažná
6-7 PL
Ďalej:
1 ks
1-2 ks
10 ks
1 ks
 podľa potreby
 podľa potreby
Zápražka:
3 PL
4 PL
1 PL
1 Čl drvená sušená




Postup

  1. 1

    Fazuľu si namočíme niekoľko hodín vo vode, vodu zlejeme a fazuľu dáme variť do čistej vody. Pridáme bobkový list. korenie, chilli papričku. Do iného hrnca dáme obvariť údené, vykostené koleno cca 5 minút. Vyplaví sa z neho aspoň časť chémie, v ktorej bolo pripravované.

    Fazuľová polievka s haluškami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom preložíme do hrnca ku fazuli a spolu varíme na miernom ohni

    Fazuľová polievka s haluškami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Očistenú, umytú, koreňovú zeleninu pokrájame na kocky a pridáme ku fazuli. Zo zemiakov si 2 kusy necháme na neskôr. Papriku a paradajku na konci prípravy z polievky vyberieme.

    Fazuľová polievka s haluškami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Polievka sa varí a my si pripravíme halušky do polievky. Aj tak cesto musí aspoň 1/2 hodinu postáť. Zo surovín si vymiešame hladké cesto.

    Fazuľová polievka s haluškami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cca po hodine varenia, si vyberieme údené koleno, pokrájame na kúsky a vrátime späť ku fazuli. Prisypeme aj zvyšné zemiaky pokrájané na kocky.

    Fazuľová polievka s haluškami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz je čas na prípravu zápražky. Najprv si opražíme cibuľu pokrájanú na kocky a bez oleja ju preložíme do polievky.

    Fazuľová polievka s haluškami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do oleja ( po cibuli ) dáme hladkú múku a urobíme svetlú zápražku. Potom pridáme mletú červenú papriku-sladkú a ihneď stiahneme z plynu. Krátko premiešame, zalejeme studenou vodou a rozmiešame. Vlejeme do polievky.

    Fazuľová polievka s haluškami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme ešte pretlačené strúčiky cesnaku 5 ks.

    Fazuľová polievka s haluškami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Polievkovou lyžicou kladieme do vriacej polievky halušky. Na koniec ešte prisypeme majoránku - podľa chuti, ešte ochutíme soľou a vegetou. Pozor, údené mäso je obyčajne slané, preto to robím na konci varenia. Krátko povaríme, aby sa chute spojili.

    Fazuľová polievka s haluškami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A už je hotová. Dobrú chuť !

    Fazuľová polievka s haluškami (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

danculka
Ja som už,priznám sa, robila aj s haluškami,keď sa mi nechcelo robiť mrveničku,fazuľka krásna a o to lepšie chutí,že si si ju dopestovala sama,,,,
pivonka
Vééééľmi dobre vyzerá :-), a fazuľka už dozrela, bude.
cica2
polievočka vyzerá perfektne, hneď by som si dala:) A krásne zladený obrus s tanierom
kata50
Ďakujem pekne za váš záujem, tú súpravu mám od už nebohej svokry(asi pred 40 rokmi ) a veľmi si ju ochraňujem. Vtedy som ešte mala lepší kuk a tak som si vyšila obrúsky ku súprave. Teraz už iba fotím :-))))
evanaaa
Kati, dobrú si ju spravila, ja som sa chystala tiež, len som čakala na údené rebrá, neboli, ale muž si rozmyslel že chce držkovú, tak počkám, ak nebudú rebrá, kúpim koleno. Dávam len kusy mrkvy a petržlenu, zemiaky nie ( môj muž zje nanajvýš tú mrkvu, preto nekrájam nadrobno, aby sa dala vybrať). A k tomu uvarímm širšie rezance. Takže nabudúce bude.
evanaaa
P.S. Tá fazuľa je pekná veľká, ako bôb, taká býva dobrá.
sovka62
Skoro presne ako moja, tiež ju mám najradšej s haluškami. Robím ich tak ako ty, len do cesta pridám kúsok masla, aby boli mäkšie. A polievku nezaprážam, zápražka mi nerobí dobre na žalúdok, zato opražím tú pokrájanú zeleninu, aby mala polievka farbu. Super polievočka, klasické jedlá, to je moje.
kata50
Ďakujem dievčatá, určite aj vaše "fazuľanky" sú výborné a nezameniteľné :-))
marianne69
super polievocka,presne podla mojho gusta,zboznujem halusky v polievkach,len mojho muza neviem na to naucit...skusim nabuduce s nimi,to zas bude reci:-))))
ketty3811
fajná polievočka.S haluškami som ešte nerobila,ale skúsiť by som mohla.:-))
altyn
Mňam, veľmi dobre vyzerá... :-)))
kata50
Vyskúšajte, halušky mi lepšie pasujú do tejto polievky, ako cestovina.
vierik
Klasika nikdy nesklame,robievam tiež len s rezacami,ale najbližšie bude s haluškami.
babi
Ako sa hovorí - polievka je základ a táto je veru dobrý základ. Tiež robím ako @sovka bez zásmažkzy a orestujem zeleninu . Zahustím ju tak, že keď je hotová vyberiem trochu zemiakov s troškou tekutiny, rozmixujem a vrátim do polievky,. Takýmto spôsobom zahusťujem aj iná polievky
kata50
@babi , aj ja to robím u niektorých polievok tak, ako píšeš-mixovaním. No pri tejto fazuľovej, sa mi veľmi núka zápražka. Jej chuť veľmi podporí celkový dojem.:-))
vavan
ukladámdo KK ,určite vyskúšam potom podám info
sonulienka
ukladám do KK ale ak možem poradiť ja fazulovú polievku keď varím tak nechám asi 5 minút povrieť vodu vylejem a opakujem to tri krát vtedy toľko nenadúva videla som to v Teleráne mali tam hosťa lekára a on to hovoril radil gazdinkám
janger
@kata50 , robila som tvoju polievocku (len s malymi zmenami). Bola vyborna! Aj tie halusky v nej , mnam. Urcite zopakujem. Dakujem za recept :-).
janger
A narobila som jej tolko, ze som dala aj do mraznicky, este budeme mat na dvakrat. Ale to vobec nevadi ;-).
klaura
teda, tá je ... :)

robím rovnako, ale so slížami ... teda s hrubými rezancami ...
kata50
@klaura , ďakujem, vyskúšaj aj s haluškami-nič nepokazíš a máš aspoň zmenu na tanieri. :-))
olinka12
Takúto veľkú fazulu mám ale na zajtra namočím sóju tiež je veľmi dobrá a halušky budú v nej určite.
kata50
@olinka12 urob si halušky a môžeš si prisypať ( časť hrubej múky nahradiť) aj detskú krupicu. Budú ešte jemnejšie. Nech sa ti vydaria.:-))
lamus
Vidno, ze Katka umi ... Je tam vsetko co treba, aj zaprazka s cervenou paprikou aj cesnak ... a tie halusky! Urobim to presne ako ty, to musi byt super.
kata50
@lamus , ďakujem za uznanie. Halušky sú naozaj chutné. Cesto nechaj odpočinúť, aby múka natiahla vlahu. Hustotu cesta si kontrolujem po 1. haluške. Nech sa vydarí :-)
maska10
Ja fazulu robim so sirokymi rezancami a taketo halusky davam do gulasu.Vsetko treba vyskusat a az potom hodnotit komu ako pasuje.Zmena je zivot




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia