Foto: kata50
Na Vareche.sk je tuším 1000+1 receptov na fazuľovú polievku. No s haluškami som nenašla. Tak si ho pozrite :-)) Použila som veľkú bielu Zobraziť celý popisNa Vareche.sk je tuším 1000+1 receptov na fazuľovú polievku. No s haluškami som nenašla. Tak si ho pozrite :-)) Použila som veľkú bielu fazuľu, dopestovanú vlastnoručne. Uvarila sa fantasticky. Tak si pochutnajte :-))
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
750 g vykostené |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
4-5 ks stredne veľké |
|
5 ks - strúčiky |
|
5 l |
|
HALUŠKY: | |
1 ks |
|
1/2 dl vlažná |
|
6-7 PL |
|
Ďalej: | |
1 ks |
|
1-2 ks |
|
10 ks |
|
1 ks |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Zápražka: | |
3 PL |
|
4 PL |
|
1 PL |
|
1 Čl drvená sušená |
|
Postup
-
1
Fazuľu si namočíme niekoľko hodín vo vode, vodu zlejeme a fazuľu dáme variť do čistej vody. Pridáme bobkový list. korenie, chilli papričku. Do iného hrnca dáme obvariť údené, vykostené koleno cca 5 minút. Vyplaví sa z neho aspoň časť chémie, v ktorej bolo pripravované.
-
2
Potom preložíme do hrnca ku fazuli a spolu varíme na miernom ohni
-
3
Očistenú, umytú, koreňovú zeleninu pokrájame na kocky a pridáme ku fazuli. Zo zemiakov si 2 kusy necháme na neskôr. Papriku a paradajku na konci prípravy z polievky vyberieme.
-
4
Polievka sa varí a my si pripravíme halušky do polievky. Aj tak cesto musí aspoň 1/2 hodinu postáť. Zo surovín si vymiešame hladké cesto.
-
5
Cca po hodine varenia, si vyberieme údené koleno, pokrájame na kúsky a vrátime späť ku fazuli. Prisypeme aj zvyšné zemiaky pokrájané na kocky.
-
6
Teraz je čas na prípravu zápražky. Najprv si opražíme cibuľu pokrájanú na kocky a bez oleja ju preložíme do polievky.
-
7
Do oleja ( po cibuli ) dáme hladkú múku a urobíme svetlú zápražku. Potom pridáme mletú červenú papriku-sladkú a ihneď stiahneme z plynu. Krátko premiešame, zalejeme studenou vodou a rozmiešame. Vlejeme do polievky.
-
8
Pridáme ešte pretlačené strúčiky cesnaku 5 ks.
-
9
Polievkovou lyžicou kladieme do vriacej polievky halušky. Na koniec ešte prisypeme majoránku - podľa chuti, ešte ochutíme soľou a vegetou. Pozor, údené mäso je obyčajne slané, preto to robím na konci varenia. Krátko povaríme, aby sa chute spojili.
-
10
A už je hotová. Dobrú chuť !
robím rovnako, ale so slížami ... teda s hrubými rezancami ...