Fazuľová polievka s haluškami (fotorecept)

Autor receptu: kata50

Na Vareche.sk je tuším 1000+1 receptov na fazuľovú polievku. No s haluškami som nenašla. Tak si ho pozrite :-)) Použila som veľkú bielu fazuľu, dopestovanú vlastnoručne. Uvarila sa fantasticky. Tak si pochutnajte :-))

15
porcií
30-40 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Fazuľu si namočíme niekoľko hodín vo vode, vodu zlejeme a fazuľu dáme variť do čistej vody. Pridáme bobkový list. korenie, chilli papričku. Do iného hrnca dáme obvariť údené, vykostené koleno cca 5 minút. Vyplaví sa z neho aspoň časť chémie, v ktorej bolo pripravované.
  2. Potom preložíme do hrnca ku fazuli a spolu varíme na miernom ohni
  3. Očistenú, umytú, koreňovú zeleninu pokrájame na kocky a pridáme ku fazuli. Zo zemiakov si 2 kusy necháme na neskôr. Papriku a paradajku na konci prípravy z polievky vyberieme.
  4. Polievka sa varí a my si pripravíme halušky do polievky. Aj tak cesto musí aspoň 1/2 hodinu postáť. Zo surovín si vymiešame hladké cesto.
  5. Cca po hodine varenia, si vyberieme údené koleno, pokrájame na kúsky a vrátime späť ku fazuli. Prisypeme aj zvyšné zemiaky pokrájané na kocky.
  6. Teraz je čas na prípravu zápražky. Najprv si opražíme cibuľu pokrájanú na kocky a bez oleja ju preložíme do polievky.
  7. Do oleja ( po cibuli ) dáme hladkú múku a urobíme svetlú zápražku. Potom pridáme mletú červenú papriku-sladkú a ihneď stiahneme z plynu. Krátko premiešame, zalejeme studenou vodou a rozmiešame. Vlejeme do polievky.
  8. Pridáme ešte pretlačené strúčiky cesnaku 5 ks.
  9. Polievkovou lyžicou kladieme do vriacej polievky halušky. Na koniec ešte prisypeme majoránku - podľa chuti, ešte ochutíme soľou a vegetou. Pozor, údené mäso je obyčajne slané, preto to robím na konci varenia. Krátko povaríme, aby sa chute spojili.
  10. A už je hotová. Dobrú chuť !