Etli pide/Pide s mletým mäsom fotorecept

cesminaz - fotkaCesminaz, 4. marca 2019 21:15
Ďalšie recepty »
Etli pide/Pide s mletým mäsom (fotorecept)Foto: cesminaz

Veľmi dobrá uzavretá pide s mletým mäsom a so syrom. Recept som videla v jednom tureckom programe o varení. Veľmi sa mi zapáčil a aj zachutil :-) a preto ho podávam ďalej :-)

60 min
príprava
35 min
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
700 g
1 ks
1 ks
1/2 dl
2,5 dl
2 PL
1 KL
42 g čerstvé
Plnka:
500 g mleté
2 ks
1 dl drvené
1 KL (čerešňa mahalepková)
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby
podľa potreby
Na potretie:
1 ks
Na posyp:
TIP: Sledujte Varecha.sk na YouTube www.youtube.com/varechaTV

Postup prípravy

  1. 1

    Najprv si pripravíme plnku, aby mohla chvíľu postáť. V miske zmiešame mäso, postrúhanú cibuľu, soľ, čierne korenie, drvené orechy a mahlep. Dobre celé premiešame a necháme postáť 1-2 hodiny.

    Etli pide/Pide s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky dáme vlažnú vodu, do ktorej dáme cukor a rozdrobíme kvasnice. Následne pridáme 1 celé vajce a 1 bielok, olej, soľ, jogurt a premiešame metličkou. Nakoniec tú tekutinu vylejeme do múky a vypracujeme polotuhé, vláčne cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto pomocou trochy múky krátko vymiesime do bochníka, vrch poprášime múkou a necháme cca 1 h kysnúť.

    Etli pide/Pide s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si udusíme na potrebnom množstve olivového oleja našu mäsovú plnku. To trvá pár minút, je to rýchlo hotové. Podľa chuti môžte ešte dosoliť a okoreniť. Následne dáme zatiaľ bokom.

    Etli pide/Pide s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnuté cesto vyklopíme na dosku, ktorú "minimum" pomúčime a cesto krátko znova premiesime. Potom ho rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každé cesto najprv rozťapkáme a potom pozdĺž vyvaľkáme na dĺžku nášho plechu .S cestom sa pracuje veľmi dobre, treba fakt len občas trošičku pomúčiť.

    Etli pide/Pide s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na cesto dáme mäsovú plnku, treba si ju tak rozdeliť, aby sme mali na všetky 3 pide rovnako. Následne na plnku naukladáme na kocky nakrájaný syr. Neudávam množstvo, syr si dá každý podľa chuti. Potom pide pozdĺž dobre uzavrieme a uzavretou stranou nadol položíme na plech s papierom.

    Etli pide/Pide s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Následne všetky 3 pide nožnicami pozastrihujeme a natrieme žltkom, ktoré sme zmiešali s pár kvapkami vody. Potom do tých zástrihov vopcháme hrubšie plátky/kúsky syra a vrch pide posypeme trochou hruhozrnnej soli, čiernou rascou, rozmarínom a oreganom. Napokon dáme plech už aj do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 35 minút. Treba si to sledovať, pide má byť z vrchu aj zo spodu pekne upečené :-)

    Etli pide/Pide s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečené pide :-) Netreba natierať vôbec ničím.

    Etli pide/Pide s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pide ešte teplé nakrájame a môžeme podávat. Je výborné takto samotné, alebo s pohárom chladeného Ayranu. Na obed alebo večeru sa k tomu hodí za tanier polievky :-) Dobrú chuť.

    Etli pide/Pide s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pide chutí veľmi dobre. Tá mäsová plnka chutí vďaka orechom a tomu mahlepu celkom inak. Už to vôbec nechutí ako hovädzie mäso, skôr niečo ako jahňacie :-) Ale je to skvelá chuť, naozaj odporúčam vyskúšať. Keď som to prvýkrát ochutnala, vtedy som zbadala, že tú chuť vlastne poznám :-) z reštaurácie. Jedli sme tam neraz etli ekmek a veľmi nám chutil, ale nevedela som si predstaviť od čoho má tá mäsová plnka takú chuť... No teraz už viem :-)

    Etli pide/Pide s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Toto je korenie "Mahlep" po slovensky podla Googla - Čerešňa mahalebková - taký bledý prášok :-) Ja som ju zatiaľ používala len do pečiva, ale teraz už viem, že sa dá použiť aj v kombinácii s mäsom :-) Jej vôňa a chuť pripomína mandle.

    Etli pide/Pide s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist