Foto: mesiar50
Viem,že na vareche je milión receptov na držky,ale aby som si napravil reputáciu tak som sa dnes rozhodol urobiť niečo iné ako Zobraziť celý popisViem,že na vareche je milión receptov na držky,ale aby som si napravil reputáciu tak som sa dnes rozhodol urobiť niečo iné ako koláče. Ak ste na to zvedavý sledujte ma v akcii prosím.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Suroviny na perkelt: | |
2000 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
4 strúčiky |
|
5 ks |
|
podľa potreby |
|
|
|
Koreniny: | |
|
|
|
|
3 PL (podľa potreby) |
|
|
Postup
-
1
Do umytých držiek som pridal cibuľu a dva bobkové listy.Povaríme cca.20 min.
-
2
Dáme si popražiť cibuľu na bravčovej masti.Keď je sklovitá pridáme k nej kl soli.
-
3
Cibuľu odstavíme z ohňa a dáme do nej vylúhovať mletú sladkú papriku.
-
4
Dal som si obariť paradajky,aby sa mi ich dalo ľahšie ošúpať.Je to raz,dva,tri,Keď prasknú na jednom mieste tak je to signál aby sme ich vybrali von z vody a hneď za horúca z nich stiahli kožku resp.šupinu.
-
5
V bode č.5 sú paradajky už ošúpané
-
6
Následne si pokrájame suroviny na základ perkeltu.Paradajky a zelenú papriku.A to pekne na úhľadné kocky.(cibuľu si tam nevšímajte prosím keďže je už posmažená)
-
7
Cesnak som rozpučil plochou stranou noža a potom som ho ešte posekal na menšie kúsky.
-
8
Ideme ďalej.K smaženej cibuľke pridáme ,zelenú papriku a paradajky. Zmes dobre premiešame.
-
9
K premiešanej základnej zmesi na perkelt pridáme ďalej držky ktoré podlejeme vodou. Vodou musíme šetriť keďže chystáme robiť perkelt a nie držkovú polievku.Vody by tam malo byť iba toľko, aby držky zakryla no nesmú v nej volne plávať.Viď obr. č.9. Držky privedieme do varu a pridáme kmín mletý,čierne korenie mleté,cesnak a soľ len z trochu keďže sa nám bude ešte šťava odparovať,mohlo by sa stať,že perkelt bude slaný.Pri polievke je situácia inakšia.Pri presolení ľahko dolejeme vodu.No keďže perkelt má byť hustejší, tu by mohol naskočiť menší problém.Varíme podľa potreby.Ja som mal predvarené držky a varil som ich cca.80 minút do mäkka.Vrátane samozrejme aj tých 20 min.na začiatku akcie.Potlačením držky medzi dva prsty ľahko zistíte či sú už držky OK.
-
10
Ja osobne mám rád držky z knedľou.Moju vŕtačku už nemusím asi predstavovať.
-
11
Cesto som potom prikryl na cca,hodinku
-
12
Po nakysnutí cesta som si spravil dva úhľadné bochníčky
-
13
Bochníčky cesta potom putovali ďalej na parný hrniec.
-
14
Na obrázku č.14 vidíte prosím už hotové knedle,Postup a suroviny nájdete prosím v mojich ostatných receptoch.
-
15
Priatelia prajem vám dobrú chuť.
V okruhu 500km jem držky z knedlami pravdepodobne iba ja.Skorej by som aj ja tipoval na chlebík,alebo zemiaky.Ďakujem slavka
Ďakujem pekne Ibyke
Veď dáš si z tej hlavnej fotky.Tam je veď chlebík .
Concord příteli rok a 1/2 som slúžil v Budejoviciach na letisku ako vojak.To pivko je naozaj dobrý výber.Ďakujem Ti
Ďakujem Ti kamarát.Potvrdil si reputáciu takže je to ok.A pivo k tomu 100% pasuje
Áno .Snažil som sa tento rcp trochu humorne podfarbiť.
Som rád,že mi to ako tak vyšlo.Aby som bol úprimný
u nás ich nezjedia ani z chlebom,ani z knedlami
a dokonca ani z varenými zemiakmi v šupke.Polovica poputuje mojmu dobrému fotríkovi.Zbožňuje držky.
Ďakujem ti Táňa.
Milá Táňa. Zo štyroch ľudí u nás doma mám rád držky iba ja.Polovica poputuje zajtra fotríkovi...zbožňuje ich.Veľa ludí,ale iste nevie,že v držkách resp.v žalúdku hovädzieho dobytka sa nachádza len krmivo,tráva,siláž.a samozrejme kyselina.Je to v zelenom stave.Ostatné veci sú v črevách.Keby toto vedeli možno by dostali chuť aj na držky.Som rád,že vrtčka sa ti lúbi.Ďakujem ti za príjemný komentík.Pekný večer pre Teba prajem
Ďakujem pekne
,,Kotlíkový guláš´ˇ je jedinečná záležitosť samozrejme.Ďakujem ti za pekné ohodnotenie.A nech sa vám kotlíková párty vydarí.pa pa
Ako som už písal niekomu u nás doma zjem držky iba ja.Nemám k
tomu odpor keďže ako mäsiar viem čo sa nachádza v žalúdku hovädzieho dobytka a držky som aj robieval na bitúnku.Písal som to u @havino.Som rád,že sa Ti rcp pozdáva.Knedle
by zvládol aj tvoj muž podľa tohto rcp.Pokiaľ som robil knedle z kvásku mal som nonstop smolu.Už oddávna ich robím zo sušeného droždia a vlažnej vody.Je to v pohode.Ďakujem za tvoje pozitívne ohodnotenie moc si ho vážim.Prajem Ti pekný večer
sorry..nejako mi to pomaly načítava
Tvoje pekné slová ma potešili.Ďakujem a prajemTi pohodový večer
Vždy som vedel,že si kamarát.Ďakujem Ti krásne.Pozdravujem z rodnej zemi
Neboj sa nič BB nie je tak ďaleko ako Nederland
Zlatá si...ďakujem za pekný komentík.Pa Pa
perkelt držkový-máme radi obaja-manžel aj ja..len nemáme šikovného kuchára..koľko berieš za takéto luxusmenu?? chcelo by to u nás mužskú zmenu-bo takého-čo zje všetko=teda ten môj dedko-doma mám..ale taký ako ty-zišiel by sa..to by boli v našej strave dobroty..
určite ťa doma nosia na rukách-a ja závidím-ach...:-)
Ale ja mu uchmatnem z toho . Držky mám tiež rada. Vyskúšam
tvoj recept.
Vďaka irenaw
Ďakujem ti za tvoju dôveru.Tento recept pochádza z maďarskej kuchyni.Jedlo je naozaj chutné.
Tvoje slová ma potešili ako vždy.No nie som biznismen.Ďakujem Ti pekne
@radost .Prajem ti všetko dobré.
Zapamätám si to korenie.Taká odskúšaná bylinková zmes nemôže byť na škodu.Ďakujem ti letisia.
Zdravím ťa kamarát.Som síce teraz na dovolenke,ale ty si to
nemohol vedieť.Kulinárske experimenty robievam skôr doma.Mám radosť z toho keď niekomu moje jedlo chutí.Pri držkách je to samozrejme iné.Jem ich iba ja.Keď som ich robil myslel som skôr na fotríka ktorý má držky nesmierne rád.Si nepochybne správny chlap.
Tvoje komenty sú prifarbené zdravým humorom.Mnohokrát mi spravia dobrú náladu aj v NL.Ďakujem Ti pekne milý priateľu a pozdrav
tentokrát prijmi z mojej rodnej zemi
Budeš iste spokojná.Vďaka
Ten pretlakový hrniec je iste osožná vec bezpochyby.No u nás doma ju nepoužívame.Majoránka je ok korenie..možno nabudúce.Máš
pravdu k držkám pasuje v prvom rade chlieb.V maďarsku sa držky podávajú aj z varenými zemiakmi.Ďakujem Ti
To je výhoda, že teraz už možno kúpiť držky predvarené, kedysi som kúpila 4 kg surových, potom som ich 4 hodiny varila a 3 krát menila vodu, nakrájala a podelila do balíčkov, a uložila v mrazničke, aby som mala pripravený polotovar... :-)
Môže to byť tiež dobré.Ale,ale tak už viem prečo tie moje knedle na tom spodnom obrázku.Keď som robil na sanitnom bitúnku pred cca.
25r.tak nám tam naša kuchárka zopár krát pripravila držky na smotane.Boli k tomu podávané knedle na 100%.Ďakujem iwuska.
opravujem:
Ďakujem danuska 2889.Prepáč za preklep
Samozrejme,že zvládneš v pohode.Pekne ďakujem.
Raz som mal možnosť ochutnať aj vyprážané.Bolo to dobré.Dá sa to na rôzne spôsoby,ale hlavne komu ako chutí.Ďakujem ti pekne.
Prajem ti pekný celý deň
@mesiar50 , narobil si mi chute :-))
Dozaista je to veľká výhoda,že sú tie držky už predvarené,ale zase chudák @mracik s toho nevie robiť rezne.Ktovie či by sa zo zomletých
držkov dali spraviť fašírky.Niektorý deň som chcel vyhútať mentolový krém.Rozpustil som osem ks hašleriek v 100ml mlieku.A náhodou tá
chuť bola zaujímavo lahodná ...farba už nie až tak.Ďakujem
pokrájané držky mi nevadia. Horšie by bolo, keby predávali pokrájany kabanos.
Si bezpochyby rarita medzi ženami.Málo žien poznám ktoré majú radi držky.Vďaka
Pekne ďakujem
Ďakujem Ti za pozitívny postoj k mojej osobe..
Prajem všetko dobré @elixir .
Teraz som už spokojnejší.Vidím,že aj nežnejšie pohlavie nepohrdne
touto špecialitou.Papriku,paradajky,cibuľu používam ako základné
suroviny pri príprave perkeltov,gulášov.Toto trio nahrádzam cez zimu
lečom.Iste to skúsim raz aj z droždím.Ďakujem Ti za pekné ohodnotenie a pekný pozdrav Ti posielam z malého,ale kľudného mestečka Šahy
Držkovku máme veľmi radi, robievam zopár krát do roka... keď som mala prísun bravčových žalúdkov od mäsiara, robievala som z bravčových - bravčový žalúdok je mäsitejší - som sa naučila kedysi doma pri domácich zabíjačkách využiť aj túto časť prasiatka... ale už som aj z kuracích žalúdkov robila - trošku piplačka :). Si ma parádne napačmal na fajnú jemne pikantnú držkovú s čerstvým chlebíkom :)
Pozdravím Šahy.. a týmto pozdravujem za teba aj celé slovensko.Nech sa Vám tam darí v zdravý a v šťastí.
Ja ďakujem,že si ma ,,navštívila´´.pa pa
Máš pravdu.Bravčové žalúdky sa tiež dajú pripraviť ako perkelt.
Vyznáš sa v mäse.Musím ťa pochváliť.Ďakujem ti za peknú a pozitívnu reakciu.Prajem ti pekný zvyšok dňa.
ahoj staja.V rcp.píšem 2000 g držiek.Vďaka
Píšeš to jasne a logicky.Zvyšovaním obsahu vody v perkelte vznikne vlastne držková polievka.Ten šmrnc toho perkeltu sa odtiaľ stratí.
No milá evanaaa už len sa dohodnúť s pánom manželom.Prajem Ti pekný večer.
Kedy si bol v Č.B.? Proti mne asi dosť neskoršie.Tam som sa naučila piť pivo... :-)
V budejoviciach som slúžil 1980-82
Ja som mal predvarené.Určite menej roboty.Ďakujem bozulka
Tak ako som spomínala,ja postupne zamieňam držky za hlivu ustricovú.Neuveríš,ale to veľmi chutné.Je to náhrada,ale dobrá./Hoci držkám sa nevyrovná/.Robím s ňou všetko jedlo čo aj z držiek.Pripájam: varecha.pravda.sk/recepty/drzkova-polievka-z-hlivy-ustric...
varecha.pravda.sk/recepty/paprikas-z-hlivy-ustricovej-fot...
Skús a neoľutuješ.
Tvoj recept je pekne spracovaný.Finálne jedlo sa naozaj podobá držkám a vyzerá úžasne.Keďže som sa v NL. ešte s držkami nestretol bude to dobrá náhrada za ne.Chlapci ich importujú prevažne z SK a prípadne z Poľska.Škoda,že bývame tak ďaleko od seba, bol by som Ti poslal.Som naozaj rád,že taká skvelá gazdinka-kuchárka ako ty komentovala môj rcp. pozitívne.Ďakujem za link a prajem ti krásny víkend.
Ahoj Janka.Píšem tu ľuďom,že v NL nemáme držky ani knedľe.
Dúfam,že ich neklamem? I keď logicky uvažujem tak by si chlapci knedle neimportovali z nemecka a držky zo slovenska či poľska.Milá Janka takýmto spôsobom si robím perkelt a aj knedle v NL.Robievam
ho prevažne z vykostených kuracích stehien.He, he to je najrýchlejšie.
Ale bola už aj hovädzinka a aj bravčovina.Sladkú papriku mám z farmy.
Nie je horká a krásne farbí.Máš pravdu,,dobrý slovenský chlebík´´ten
k tomu pasuje.No maďari to jedia zo zemiakmi a ja zase aj s knedľou
Pekne si sa vyjadrila k rcp.a preto ti srdečne ďakujem.
Prajem Tebe a tvojej rodinke krásny víkend
Janka,z tých troch pred žalúdkov o čom si sa zmienila je najväčší a naj mäsitejší práve BACHOR ktorý sa najčastejšie používa aj v slovenských domácnostiach a v reštauráciách.Bachor je vlastne len úložisko potravy u prežúvavcov.Obsahuje len posekanú trávu,siláž a
kys.žalúdočnú. Trávenie prebieha až vo vlastnom žalúdku(slez)a potom potrava poputuje do čriev.Ale dobre,že si otvorila túto tému.Veľa ľuďom sa držky hnusia, pričom ani nevedia čo ten bachor vlastne obsahuje.Milá Janka ...ďakujem za potvrdenie pravdivosti môjho komentáru horevyššie.Nebol som si istý.U nás je tiež krásne.Všetko dobré.Pa pa
Ďalší, kto môže držky aj s knedľou.Potešila si ma.A samozrejme manželovi k tomu aj nejaké dobré pivko.Ďakujem ti pekne
Bohužia,l držky sú už fuč.Polovica šla na dobročinné účeli pre fotríka.
Nabudúce,.. pošlem nejakým kurierom.Si naozaj zlatá.Vďaka.
Naozaj nemáš čo ďakovať ...ak som vedel pomôcť tak rád.
Máš dozaista pravdu.Klobásy sa plnia do bravčových,spišské párky do baraních a jaternice a špekačky do hovädzích čriev.Samozrejme píšem o mäsovýrobách.Ďakujem Ti za doplnenie.Pa pa
Srdečná vďaka @medovnicek .Pekný večer Ti prajem zo Šiah.
fúúúúúúúúúúúúúúúúúch, že držky, že polievka a dokonca, že perkelt. Hhhhhhhhhhhmmmmmmmmmmm, tak to môžem v ktorúkoľvek nočnú či dennú hudinu, dík za krásny recept
Naozaj nemáš čo ďakovať.Ja ďakujem za milý komentár a som rád,že ťa recept zaujal.
Potešilo ma,že som ti pripomenul romantické chvíle.
Ďakujem a prajem Ti krásnu nedelu.
Ďakujem pekne.Prajem všetko dobré
hviezdickov, 12 mesiacikov a 7 trpajzlikov. perfektne.
Ďakujem kamarát angast.
Čauko kimlo.
Aj ja som rád,že ťa vidím a ďakujem za tvoje priatelstvo.
Pekný večer ti prajem z holandska.
Ďakujem ti pekne a prajem ti príjemný večer.
Ďakujem pekne salinka.Prajem ti krásny víkend.pa pa
Hríby mám rád.S hlivou ustricovou by mi držky chutili ešte viac.V budúcnosti určite vyskúšam.Ďakujem ti za dobrý tip a pekný komentár.