Držkový perkelt fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 4. júla 2013
Držkový perkelt (fotorecept)
Foto: mesiar50

Viem,že na vareche je milión receptov na držky,ale aby som si napravil reputáciu tak som sa dnes rozhodol urobiť niečo iné ako koláče. Ak ste na to zvedavý sledujte ma v akcii prosím.

10
porcií
80 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

Suroviny na perkelt:
2000 g
2 ks
1 ks
4 strúčiky
5 ks
podľa potreby
Koreniny:
3 PL (podľa potreby)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do umytých držiek som pridal cibuľu a dva bobkové listy.Povaríme cca.20 min.

    Držkový perkelt (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dáme si popražiť cibuľu na bravčovej masti.Keď je sklovitá pridáme k nej kl soli.

    Držkový perkelt (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu odstavíme z ohňa a dáme do nej vylúhovať mletú sladkú papriku.

    Držkový perkelt (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dal som si obariť paradajky,aby sa mi ich dalo ľahšie ošúpať.Je to raz,dva,tri,Keď prasknú na jednom mieste tak je to signál aby sme ich vybrali von z vody a hneď za horúca z nich stiahli kožku resp.šupinu.

    Držkový perkelt (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V bode č.5 sú paradajky už ošúpané

    Držkový perkelt (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Následne si pokrájame suroviny na základ perkeltu.Paradajky a zelenú papriku.A to pekne na úhľadné kocky.(cibuľu si tam nevšímajte prosím keďže je už posmažená)

    Držkový perkelt (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesnak som rozpučil plochou stranou noža a potom som ho ešte posekal na menšie kúsky.

    Držkový perkelt (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ideme ďalej.K smaženej cibuľke pridáme ,zelenú papriku a paradajky. Zmes dobre premiešame.

    Držkový perkelt (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    K premiešanej základnej zmesi na perkelt pridáme ďalej držky ktoré podlejeme vodou. Vodou musíme šetriť keďže chystáme robiť perkelt a nie držkovú polievku.Vody by tam malo byť iba toľko, aby držky zakryla no nesmú v nej volne plávať.Viď obr. č.9. Držky privedieme do varu a pridáme kmín mletý,čierne korenie mleté,cesnak a soľ len z trochu keďže sa nám bude ešte šťava odparovať,mohlo by sa stať,že perkelt bude slaný.Pri polievke je situácia inakšia.Pri presolení ľahko dolejeme vodu.No keďže perkelt má byť hustejší, tu by mohol naskočiť menší problém.Varíme podľa potreby.Ja som mal predvarené držky a varil som ich cca.80 minút do mäkka.Vrátane samozrejme aj tých 20 min.na začiatku akcie.Potlačením držky medzi dva prsty ľahko zistíte či sú už držky OK.

    Držkový perkelt (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ja osobne mám rád držky z knedľou.Moju vŕtačku už nemusím asi predstavovať.

    Držkový perkelt (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto som potom prikryl na cca,hodinku

    Držkový perkelt (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po nakysnutí cesta som si spravil dva úhľadné bochníčky

    Držkový perkelt (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Bochníčky cesta potom putovali ďalej na parný hrniec.

    Držkový perkelt (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na obrázku č.14 vidíte prosím už hotové knedle,Postup a suroviny nájdete prosím v mojich ostatných receptoch.

    Držkový perkelt (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Priatelia prajem vám dobrú chuť.

    Držkový perkelt (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@njdevil
Teraz som už spokojnejší.Vidím,že aj nežnejšie pohlavie nepohrdne
touto špecialitou.Papriku,paradajky,cibuľu používam ako základné
suroviny pri príprave perkeltov,gulášov.Toto trio nahrádzam cez zimu
lečom.Iste to skúsim raz aj z droždím.Ďakujem Ti za pekné ohodnotenie a pekný pozdrav Ti posielam z malého,ale kľudného mestečka Šahy

mnamy drzky milujem toto by som si dala, akurat bez tej knedle i ked vyzera luxusne
@slavka11
V okruhu 500km jem držky z knedlami pravdepodobne iba ja.Skorej by som aj ja tipoval na chlebík,alebo zemiaky.Ďakujem slavka