Držková polievka z hlivy ustricovej fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 22. februára 2012
Držková polievka z hlivy ustricovej (fotorecept)
Foto: tatranka

Rada pracujem a varím z hlivy.Dá sa ňou nahradiť mäso a nezaťažuje žalúdok,naopak je zdraviu veľmi užitočná.

6-8
porcií
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g čerstvá
1 veľká
4 strúčiky
1 kus
1,5 káv.lyžičky
1 lyžička
3 káv.lyžičky
pol káv.lyžičky
1,5 káv.lyžičky
hrsť
4-5 ks
5 pol.lyžíc
na vrch do polievky zelená




Postup

  1. 1

    Hlivu ustricovú umyjem a nechám odkvapkať na site.Pokrájam na hrubšie rezance.

    Držková polievka z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľku a cesnak si pokrájam na drobné kúsky.Pripravím si všetky koreniny.Očistím zemiaky a pokrajam na menšie kocky.

    Držková polievka z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na rozohriatom oleji osmažím cibuľku do sklovita.Pridám pokrájaný cesnak.Keď je už osmažená,pridám pokrájané odkvapkané huby-hlivu.Nakoniec pridám soľ aj s vegetou.Nechám dusiť a vodu z húb odpariť.

    Držková polievka z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom pridám čierne korenie,červenú papriku,majorán,ktorý rozmrvým kvôli aróme medzi dlaňami.Zamiešam.Hneď vložím k tejto voňavej zmesi zemiaky.Nechám asi 10 minút zblanžírovať,prevrieť.

    Držková polievka z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom pridám horúcu vodu a prikryjem.Nechám variť,do doby,keď sú už zemiaky skoro uvarené.Nakoniec pridám chili papričku.Neprekrajujem ju.Nechám ju v celku. Pre jemnú,pikantnú chuť polievky.Polievku nakoniec zahustím,ovsenými vločkami.Ak sa vám zdá polievka málo hustá,ale nemyslím si, že taká bude,postrúhajte do nej na jemno surový zemiak.Robím to tak aj do gulášov.A nechajte ešte aspoň 5 minút pomaly polievku vrieť.

    Držková polievka z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po odstavení polievky,porežte na drobno petržlenovú vňať a ňou polievku posypte.Budete milo prekvapení,akú ohromnú a chutnú náhradu, ste navarili miesto skutočných držiek. Teraz už len kus chutného chlebíka a obed je ako lusk.Polovička vás určite pochváli.

    Držková polievka z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Už len hamkať!

    Držková polievka z hlivy ustricovej (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

3sandra3
tak túto "držkovú" polievku chcem už tak dávno robiť.... a práve si mi poskytla výborný recept na ňu a super postup. Ako od profíka. Vďaka.
marijanka712
fantastická polievočka a fantasticky spracopvaný rp- môžem prísť na školenie k aplikácii rp velmi pekná montáž fotografii máš dobrého učiteľa požičaj nech ma to naučí....@tatranka si šikovnica stále s niečim prekvapíš....
afataga
vyborna nahrada pre takych ako ja, ktorym sa drzky hnusia :-) dobra polievka
vierik
Zdravá polievka,tiež drčky nemusím :-) Ukladám,uvarím,díky za recepis :-)
luliatko
krásna, zdravá polievočka... vyskúšam, zrejme aj hneď zajtra:)
ola111
@tatranka ,naozaj je táto polievka vynikajúca,robievam ju,len som
nezahusťovala ovsenými vločkami,výborný nápad:-)
kata50
Držky nie, ale túto polievku ÁNO :-))
tatranka
@marijanka712 neuveriš,ale ešte nedávno som nevedela ani zapnúť počítač.Pomaličky som sa dopracovala aj k malým úspechom.Vďaka za komentárik.
sonulienka
Tak to som hneď vedela, že to robila Martuška podľa krásneho fota už je v KK kúpim hlivu už sa dlho priberám ale nemala som ten správny recept ale teraz ho už mám.Ďakujem.
tatranka
Ďakujem za vaše komentáriky.Polievočka je naozaj chutná.Budete spokojné,tak ako aj ja.Ináč pravú držkovú polievku @kata 50 ja mám veľmi rada !
@sonulienka až taký čitateľný je môj varechársky rukopis?@atafaga myslím,že to bude pre teba dobá náhrada,pokiaľ nemáš rada držky.
sovka62
No krása, to je receptík pre pusu aj pre oko. Podobnú držkovicu robievam aj ja, len hlivu najprv uvarím v osolenej vode vcelku, vodu použijem do polievky a uvarenú hlivu pokrájanú na pásiky vložím až na koniec, vtedy vyzerá celkom ako držky.
tatranka
@sovka62 to je miliónová rada.Na budúce to urobím tak ako píšeš.Takže ju vôbec nesmažíš? A či áno takú obvarenú?
zirafninka1
Hliva teraz fici :) u nas vari tuto "drzkovu" vzdy sestra. Tak uz mozem aj ja. recept mam :)
tykadielko
táto polievočka je skutočne fajná,tiež ju robím....ale mám rada aj tú ozajstnú držkovú....doporučujem ...mňam:-)
elekra
@tatranka nádherne spracovaný receptík a o fotkách ani nehovorím. Kde si sa to naučila?
salinka
Mám veľmi rada držkovú polievku, ale rada ju obmením s touto:-) Určite je výborná. Ďakujem za recept.
cica2
aj toto jedlo perfektne vyzerá, paráda :-)...kk
sovka62
Nie, @tatranka , nesmažím ju, len ju tam uvarenú a nakrájanú vložím, ona potom vyzerá celkom ako pravé držky (a tie ja môžem, tak ako ty, stačilo sa raz nechať presvedčiť a ochutnať a už ma mali).
tatranka
Ďakujem za rady aj za milé komentáriky. @elekra po kúštiku radami od syna dcérky a svojou tvrdohlavosťou nevzdať sa,aj keď sa nedarí.No ale do dnes neviem prenášať fotky sem ku komentárom.Už mi aj @cica 2 radila a veru neprišla som na to. Možno sa raz zadarí....)))
palokuchki
@tatranka , velmi pekny recept. Podrobne rozpisany a pekne nafoteny. Polievocka je urcite vyborna. Az dneska som si konecne pozrela ako sa hliva povie po anglicky. V obchode ju tu dostanem, vyskusam tvoj recept.
anene
To je ono, ukladám do kK a najbližšie uvarím. Raz som urobila akože držkovú zo sojových plátkov, ktoré keď napučali som pokrájala na rezance. Bolo to dobré, ja sojú môžem, ale s hlivou, ktorú zbožňujem ako všetky huby to bude určite lepšie. Ďakujem.
marianna76
Krásne, mňam, ďakujem, môžem si ju aspoň uložiť.... opäť sme natrafili len na iné hríby... možno neskôr. ja som robila s hlivy paprikáš dakedy....
artemisia7
Ja takúto polievočku varím už roky a môj syn ju zbožňuje. Jediným rozdielom je, že ja robím základ paprikový a namiesto majoránky používam iné koreniny /zelené korenie, rímsky kmín, koriander/...:-)
marianne69
@tatranka dnes som uvarila presne podla teba polievocku a musim povedat bola vyborna,pridala som este trosicku mletej rasce,je super:-)
jessynka
Tak túto polievku som raz robila a potom dlho dlho nie... a samozrejme mi vypadol návod na prípravu... :( Ani nevieš, ako si ma potešila, keď som ju tu našla. Je naozaj fantastická!!! KK
tatranka
@afataga z rýdzikov dom tento recept nerobila.Robila som guláš so šampiňonov aj s dubákmi.Napíš,ako chutil s rýdzikov,prosím!
afataga
pridam recept, lebo postup bude trochu iny, len neviem ako mam opisat chut :-)
tatranka
@atafaga ja mám v slanom náleve rýdziky.Ak pridáš recept a budem sa ho držať,tak chuť spoznám.Ono to mi nevadí,že neopíšeš chuť.A ďakujem.
tereza
polievka ma nesklamala, slinky sa mi zbiehali už pri čítaní receptu. odporúčam aj iným.
lucek82
Vyzera fantasticky! uz len sa dovari a budeme kostovat:) pre vege ludi velmi prijemne :) dik
ankabanka
mam rada mrvenickove polievky ale k tejto hube som nebola velmi naklonena. mozno aj preto ze tu huby nevonaju. nedavno mi ju kamaratka priniesla a tak sme navarili podla vas. mozem povedat ze zopakujeme.
dandika1
16.december 2013 o23:13 polievka chutna varim podobnu len pridavam aj korenovu zeleninua zahustujem tiez zemiakom.najblizsie po sviatkoch vyskusam aj tu tvoju ved sa hovori ,ze clovek sa stale uci. Som nova na vareche abudem sa snazit tiez pridat nejaky recept ...
tatranka
@dandika1 vítam ťa na Vareche.Cíť sa tu dobre.Dúfam,že si tu nájdeš kopec chutných receptov.A určite máš aj ty recepty,ktoré nám ponúkneš.
A tak ako píšeš,že človek sa po celý život učí...aj ja som sa tu veru veľa naučila. Tak všetko dobré ti želám.Dúfam,že ti bude chutiť aj moja hlivová polievočka,pokiaľ si sa pre ňu rozhodla.
aknelm
geniálna !!! Vôbec prvýkrát som varila z hlivy a teda, nesklamala :) Ďakujem za skvelý recept
danielasmecova
Dobrý den,teda žasnu jak někteří z Vás používají do svých receptů cizí názvy kterým zřejmě ani nerozumí.BLANŠÍROVÁNÍ ne BLANŽÍROVÁNÍ je čištěni a nebo zbělení plodu a nebo potraviny většinou masa.Spočívá ponořením plodu do horké vody a potom ho schladit ve studené vodě.Nevím tedaco tady pisatelka BLANŽÍROVALA 10 minut.Asi cibuli,česnek,koření,brambory a hlívu.Směšné.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
varila som, chutila, ako každý recept od Teba.
tatranka
Aj nám chutí a robievam ju pomerne často.Teší ma,že si spokojná.
tatranka
@zuzanka1367 veľmi pekne ti ďakujem za krásnu doprovodnú fotografiu k tvojmu komentáriku.Veľmi sa teším,že si spokojná.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@tatranka ,Martuška!!!!!!!!!!Dakujem ti za krasny a hlavne dobry recept.Dnes som robila hlivu,bola perfektna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Dakujem este raz!!!!!!!!!!!!!!!!
tatranka
@Pn Dagmarka,jednak je dobrá a je z hlivy aj zdravá.Teší ma,že si spokojná!Ďakujem za komentárik .
janealli
Výýýýborná polievočka, dnes som ju robila, musím sa priznať, že pravé držky som ešte nejedla, ani nepripravovala, ale táto chutila nielen mne, ale aj manželovi. Hlivu robím často, ale takto to bolo prvýkrát. Srdečná vďaka za skvelý recept.
tatranka
@Janealli teším sa.Aj my veľmi radi papkáme túto polievku.Je to ohromná náhrada za držky.No ináč,my milujeme aj držkovú polievku.
Ďakujem,že si mi dala vedieť,že si spokojná s receptom.
henny44
Varim tuto polievočku už 3tí krát a je vynikajúca...Vdaka za super recptík,aj ked držky môžeme,hliva je predsa zdravšia ♥ miesto oleja používam masť. Doporučujem !
tatranka
@Henny44 (26.8.2016 12:42)

Veľmi sa teším takejto odozve na recept.Aj my to tak máme,že držky máme aj my radi,ale hliva je k ruke častejšie a ako píšeš v zdravom ponímaní,veru nahradí tie držky.Teší ma že si s receptom spokojný.
slnecnica51
Dnes som uvarila tuto vynikajucu polievocku. Je proste bozska. Dakujem za super recept a aj za paradnu prezentaciu receptu.
janulienka24
Dnes sme ju mali na obed. Je výborná. Aj babke a dedkovi veľmi chutila a pýtali si recept, že už len takú budú variť. Ešte raz veľké ďakujem za recept.
alena45
Už sa varí, vyzerá pekne už teraz, akurát namiesto ovsených vločiek pridám bulgur, ten mi akosi zachutil.
Dík za recept.
siisa
Včera som varila túto úžasnú polievku a dnes chutila ešte lepšie. S kváskovým chlebíkom nemá chybu. Vďaka za výborný recept.
tatranka
@Siisa (14.1.2018 15:40)

Aj ja som ju varila v týždni.Možno sa pravej držkovej nevyrovná,ale je veľmi chutná a kto nemá rád držky,príde si na svoje s tou polievočkou z hlivy.
Teší ma,že si bola s polievkou spokojná. A ak si ju podávala s kvaskovým chlebíkom...tak to bola mňamka.Ak je polievka hutná a podávaná s chlebom,alebo pečivom,zastúpi celé obedňajšie meníčko.
siisa
Na želanie môjho otca som túto tvoju polievku opäť robila. Kedže nie je moc prívržencom ovsených vločiek, opražila som nasucho špaldovú hladkú múku a pridala ju namiesto nich do polievky. Chuť je výborná. Ešte raz ďakujem za super receptík. Tu je aj foto.


lienka23
Na turistike sme objavili zvlastnu hubu, po dokladnom skumani sme zistili, ze ide o vzacny koralovec bukovy. Vcera sme ho udusili na cibulke, ale nebolo to ono. Vecer som nasla recept na drzkovu z hub a skusila som ju z hub pripravit. Ani najskusenejsi odbornik by nehadol, ze to nie su skutocne drzky. Bola fantasticka, neodolali sme a museli sme si nalozit aj druhu porciu. Recept som trosku pozmenila, huby som spolu s kostou z kare varila v tlakovom hrnci a po uvareni som huby aj s vodou priliala do zemiakovo paprikoveho zakladu. Masko z kosti papame osobitne, nechcela som narusit vzhlad ani chut drzkovej. Klobuk dole pred vasim uzasnym receptom. Vdaka. L.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia