Držkový perkelt (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Viem,že na vareche je milión receptov na držky,ale aby som si napravil reputáciu tak som sa dnes rozhodol urobiť niečo iné ako koláče. Ak ste na to zvedavý sledujte ma v akcii prosím.

10
porcií
80 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do umytých držiek som pridal cibuľu a dva bobkové listy.Povaríme cca.20 min.
  2. Dáme si popražiť cibuľu na bravčovej masti.Keď je sklovitá pridáme k nej kl soli.
  3. Cibuľu odstavíme z ohňa a dáme do nej vylúhovať mletú sladkú papriku.
  4. Dal som si obariť paradajky,aby sa mi ich dalo ľahšie ošúpať.Je to raz,dva,tri,Keď prasknú na jednom mieste tak je to signál aby sme ich vybrali von z vody a hneď za horúca z nich stiahli kožku resp.šupinu.
  5. V bode č.5 sú paradajky už ošúpané
  6. Následne si pokrájame suroviny na základ perkeltu.Paradajky a zelenú papriku.A to pekne na úhľadné kocky.(cibuľu si tam nevšímajte prosím keďže je už posmažená)
  7. Cesnak som rozpučil plochou stranou noža a potom som ho ešte posekal na menšie kúsky.
  8. Ideme ďalej.K smaženej cibuľke pridáme ,zelenú papriku a paradajky. Zmes dobre premiešame.
  9. K premiešanej základnej zmesi na perkelt pridáme ďalej držky ktoré podlejeme vodou. Vodou musíme šetriť keďže chystáme robiť perkelt a nie držkovú polievku.Vody by tam malo byť iba toľko, aby držky zakryla no nesmú v nej volne plávať.Viď obr. č.9. Držky privedieme do varu a pridáme kmín mletý,čierne korenie mleté,cesnak a soľ len z trochu keďže sa nám bude ešte šťava odparovať,mohlo by sa stať,že perkelt bude slaný.Pri polievke je situácia inakšia.Pri presolení ľahko dolejeme vodu.No keďže perkelt má byť hustejší, tu by mohol naskočiť menší problém.Varíme podľa potreby.Ja som mal predvarené držky a varil som ich cca.80 minút do mäkka.Vrátane samozrejme aj tých 20 min.na začiatku akcie.Potlačením držky medzi dva prsty ľahko zistíte či sú už držky OK.
  10. Ja osobne mám rád držky z knedľou.Moju vŕtačku už nemusím asi predstavovať.
  11. Cesto som potom prikryl na cca,hodinku
  12. Po nakysnutí cesta som si spravil dva úhľadné bochníčky
  13. Bochníčky cesta potom putovali ďalej na parný hrniec.
  14. Na obrázku č.14 vidíte prosím už hotové knedle,Postup a suroviny nájdete prosím v mojich ostatných receptoch.
  15. Priatelia prajem vám dobrú chuť.