Držková polievka
Držková polievka

Držková polievka so zemiakmi fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 9. decembra 2022
Držková polievka so zemiakmi (fotorecept)
Foto: kimlo

S držkovou je to podobné ako s gulášom alebo kapustnicou, každý má svoj obľúbený a ten najlepší recept, či už pomerom surovín alebo pestrosťou Zobraziť celý popisS držkovou je to podobné ako s gulášom alebo kapustnicou, každý má svoj obľúbený a ten najlepší recept, či už pomerom surovín alebo pestrosťou prísad. Základ je však vždy rovnaký, u držkovej je to dobrý vývar. Táto verzia je aj s pridaním zemiakov, polievku obohatia a zahustia, tak prečo to nevyskúšať...
Zdroj: internet

Suroviny

500 g
500 g
100 g
2 ks
3 ks
5 strúčikov
1 ks väčšia
1 ks väčší
100 g
2 PL
1 PL
1,5 PL
1 KL
10 ks
podľa chuti
podľa chuti

Postup

  1. 1

    Držky dôkladne opláchneme, v hrnci zalejeme studenou vodou a privedieme k varu. Povaríme asi 10 minút, potom ich zlejeme a prepláchneme. Tento postup opakujeme 2-3 krát podľa čistoty a kvality držiek. Ja som mal kúpené už predvarené, takže som ich ešte obvaril a prepláchol 2x.

    Držková polievka so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hovädzie kosti zalejeme vodou, privedieme k varu a pomaly varíme samotné asi 2 až 2,5 hodiny. Ja som použil špikové kosti. Uvaríme vývar.

    Držková polievka so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Koreňovú zeleninu očistíme, jednu cibuľu a cesnak ošúpeme. Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky.

    Držková polievka so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zeleninu vložíme do vývaru, spolu s jednou celou cibuľou, celým korením v sitku a dochutíme cca 2 KL soli. Pridáme držky a varíme pokiaľ zmäknú. Potom precedíme, odoberieme kosti a zeleninu, ponecháme držky a vývar, ktorý necháme vychladnúť , aby bol aspoň vlažný

    Držková polievka so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým si v inom hrnci rozohrejeme masť, na ktorej opražíme na kocky nakrájanú slaninu, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a opražíme do zlatista. Ku koncu pridáme 3 strúčiky cesnaku pokrájaného na plátky a rascu.

    Držková polievka so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zasypeme hladkou múkou ktorú opražíme, potom stiahneme z plameňa, pridáme mletú papriku dobre rozmiešame na zápražku.

    Držková polievka so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zápražku zalejeme vývarom, metličkou prešľaháme do hladka a pridáme držky, spolu s kockami zemiakov.

    Držková polievka so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Privedieme k varu a varíme do zmäknutia zemiakov.

    Držková polievka so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nakoniec dochutíme ešte soľou, mletým korením, prelisujeme zvyšný cesnak a pridáme majoránku.

    Držková polievka so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podávame s chlebom, alebo iným pečivom, ale k držkovej boli a sú vždy najlepšie slané rožky.

    Držková polievka so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

kimlo
@kvakac (9.12.2022 15:04)
Vďaka bratku, je to taká klasika ktorá nikdy nesklame… 😋
1x kvakac
evanaaa
U nás sú držky na programe dosť často, ja kupujem tie talianske v hnedom balení (plast-igelit?), asi 2x prevarím, ale robím čiste len držky, nepridávam žiadnu zeleninu, tak neviem, ako by nám to chutilo, musela by som ochutnať, ale nemám nikoho, kto by ma ponúkol :). S chlebíkom je to aj sýte jedlo (alebo s pečivom), takže iné už ani netreba k tomu jesť.
sracz
Úžasná chuť, @Kimlo bratu, u mňa spojená so spomienkami na môjho otca Tatiho, B. P. a okrem našej domácej úpravy som najsamlepšejšie jedol (poslednýraz v novembri 2005) v motoreste Eva za Rožňavou. Tvoje vychutnám naozaj čoskoro, lebo "mexici" ich vo svojom supermarkete predávajú snehobielé a čisté. Maj pohodové dni adventu v kruhu svojej ctenej rodinky a nech Ti to i naďalej fajn varí! P. S.: skontroluj, prosím, reštauráciu v Bratislave pod Kramárami smerom na Dúbravku. Tam ich robili tiež na "1_čku" a so správne čapovaným "piviskom"! Potvrdené aj akademikmi z ÚGt SAV z Košíc.
foorick
Držkovú milujem. A tvoja vyzerá fantasticky. Priznám sa že som ju nikdy nevaril. Vraj je pri prevarani s toho riadny smrad. Ako to teda je?
chemik
@kimlo (9.12.2022 16:16)

Kamarádi promiňte, ale já za klasiku považuji svačinovou držkovou řeznickou z masných jídelen, nezaklochtanou moukou, ale jen s tmavou cibulovou jíškou jakou dělá kimlo a bez brambor. Jeho by mi určitě také chutnala a připomíná mi polské fliačky, kdyby tam zůstala i ta zelenina.
haji
Pěkný receptík, hezky silná polévka! Napsala bych chlapská, ale už vidím, jak se do mě některé dámy pustí... takže silná polévka! Mně by moc chutnalo!
kimlo
@sracz (9.12.2022 21:27)
Vďaka Feri, ja som si ju dával U mäsiarov v BA keď som tam bol na vojne, alebo v reštaurácii Centrál keď ešte existovala. 👍
kimlo
@foorick (10.12.2022 08:07)
Ďakujem, ja kupujem už predvarené očistené držky, chladnené. Je pravda že pri ďalšom prvom prevarení ide z toho typický odér, ale nieje až tak intenzívny. Dá sa to vydržať 😉
kimlo
@chemik (10.12.2022 08:53)
V pohode. Ja som sa asi zle vyjadril, myslel som tým všeobecne že sa držková považuje za klasiku, nie zrovna tento model. A múka tam ide v podobe zápražky, nie záklechtky (zátrepky), tak je to dokonca aj v Recepturach teplých pokrmů podľa ČSN. 😉
foorick
@kimlo (10.12.2022 12:32)

Presne tie pred aréne som obzeral v obchode už mnohokrát. Ale potešil si ma že to nieje len na letnú kuchyňu 😅 určite vyskúšam

Zaujímavé video z archívu TV Varecha