Držková polievka so zemiakmi fotorecept
Foto: kimlo
S držkovou je to podobné ako s gulášom alebo kapustnicou, každý má svoj obľúbený a ten najlepší recept, či už pomerom
surovín alebo pestrosťou Zobraziť celý popisS držkovou je to podobné ako s gulášom alebo kapustnicou, každý má svoj obľúbený a ten najlepší recept, či už pomerom
surovín alebo pestrosťou prísad. Základ je však vždy rovnaký, u držkovej je to dobrý vývar. Táto verzia je aj s pridaním zemiakov,
polievku obohatia a zahustia, tak prečo to nevyskúšať...
Zdroj: internet
Suroviny
500 g |
|
500 g |
|
100 g |
|
2 ks |
|
3 ks |
|
5 strúčikov |
|
1 ks väčšia |
|
1 ks väčší |
|
100 g |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
1,5 PL |
|
1 KL |
|
10 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
|
Postup
-
1
Držky dôkladne opláchneme, v hrnci zalejeme studenou vodou a privedieme k varu. Povaríme asi 10 minút, potom ich zlejeme a prepláchneme. Tento postup opakujeme 2-3 krát podľa čistoty a kvality držiek. Ja som mal kúpené už predvarené, takže som ich ešte obvaril a prepláchol 2x.
-
2
Hovädzie kosti zalejeme vodou, privedieme k varu a pomaly varíme samotné asi 2 až 2,5 hodiny. Ja som použil špikové kosti. Uvaríme vývar.
-
3
Koreňovú zeleninu očistíme, jednu cibuľu a cesnak ošúpeme. Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky.
-
4
Zeleninu vložíme do vývaru, spolu s jednou celou cibuľou, celým korením v sitku a dochutíme cca 2 KL soli. Pridáme držky a varíme pokiaľ zmäknú. Potom precedíme, odoberieme kosti a zeleninu, ponecháme držky a vývar, ktorý necháme vychladnúť , aby bol aspoň vlažný
-
5
Medzitým si v inom hrnci rozohrejeme masť, na ktorej opražíme na kocky nakrájanú slaninu, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a opražíme do zlatista. Ku koncu pridáme 3 strúčiky cesnaku pokrájaného na plátky a rascu.
-
6
Zasypeme hladkou múkou ktorú opražíme, potom stiahneme z plameňa, pridáme mletú papriku dobre rozmiešame na zápražku.
-
7
Zápražku zalejeme vývarom, metličkou prešľaháme do hladka a pridáme držky, spolu s kockami zemiakov.
-
8
Privedieme k varu a varíme do zmäknutia zemiakov.
-
9
Nakoniec dochutíme ešte soľou, mletým korením, prelisujeme zvyšný cesnak a pridáme majoránku.
-
10
Podávame s chlebom, alebo iným pečivom, ale k držkovej boli a sú vždy najlepšie slané rožky.
Vďaka bratku, je to taká klasika ktorá nikdy nesklame… 😋
Ta zelenina ide len do vývaru, potom sa vyberie. Ochutí ho. 😉
Schvaľujem 😂
Áno, ešte je špik v chladničke, zajtra si dám na hriankach 😋
A to sa dá vydržať so špikom do druhého dňa?
Kamarádi promiňte, ale já za klasiku považuji svačinovou držkovou řeznickou z masných jídelen, nezaklochtanou moukou, ale jen s tmavou cibulovou jíškou jakou dělá kimlo a bez brambor. Jeho by mi určitě také chutnala a připomíná mi polské fliačky, kdyby tam zůstala i ta zelenina.
Vďaka Feri, ja som si ju dával U mäsiarov v BA keď som tam bol na vojne, alebo v reštaurácii Centrál keď ešte existovala. 👍
Ďakujem, ja kupujem už predvarené očistené držky, chladnené. Je pravda že pri ďalšom prvom prevarení ide z toho typický odér, ale nieje až tak intenzívny. Dá sa to vydržať 😉
Dalo sa… ale raňajky boli parádne 😋
V pohode. Ja som sa asi zle vyjadril, myslel som tým všeobecne že sa držková považuje za klasiku, nie zrovna tento model. A múka tam ide v podobe zápražky, nie záklechtky (zátrepky), tak je to dokonca aj v Recepturach teplých pokrmů podľa ČSN. 😉
Presne tie pred aréne som obzeral v obchode už mnohokrát. Ale potešil si ma že to nieje len na letnú kuchyňu 😅 určite vyskúšam