Držková polievka

Držková polievka so zemiakmi (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

S držkovou je to podobné ako s gulášom alebo kapustnicou, každý má svoj obľúbený a ten najlepší recept, či už pomerom surovín alebo pestrosťou prísad.* Základ je však vždy rovnaký, u držkovej je to dobrý vývar. Táto verzia je aj s pridaním zemiakov, polievku obohatia a zahustia, tak prečo to nevyskúšať...

Suroviny

Postup

  1. Držky dôkladne opláchneme, v hrnci zalejeme studenou vodou a privedieme k varu. Povaríme asi 10 minút, potom ich zlejeme a prepláchneme. Tento postup opakujeme 2-3 krát podľa čistoty a kvality držiek. Ja som mal kúpené už predvarené, takže som ich ešte obvaril a prepláchol 2x.
  2. Hovädzie kosti zalejeme vodou, privedieme k varu a pomaly varíme samotné asi 2 až 2,5 hodiny. Ja som použil špikové kosti. Uvaríme vývar.
  3. Koreňovú zeleninu očistíme, jednu cibuľu a cesnak ošúpeme. Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky.
  4. Zeleninu vložíme do vývaru, spolu s jednou celou cibuľou, celým korením v sitku a dochutíme cca 2 KL soli. Pridáme držky a varíme pokiaľ zmäknú. Potom precedíme, odoberieme kosti a zeleninu, ponecháme držky a vývar, ktorý necháme vychladnúť , aby bol aspoň vlažný
  5. Medzitým si v inom hrnci rozohrejeme masť, na ktorej opražíme na kocky nakrájanú slaninu, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a opražíme do zlatista. Ku koncu pridáme 3 strúčiky cesnaku pokrájaného na plátky a rascu.
  6. Zasypeme hladkou múkou ktorú opražíme, potom stiahneme z plameňa, pridáme mletú papriku dobre rozmiešame na zápražku.
  7. Zápražku zalejeme vývarom, metličkou prešľaháme do hladka a pridáme držky, spolu s kockami zemiakov.
  8. Privedieme k varu a varíme do zmäknutia zemiakov.
  9. Nakoniec dochutíme ešte soľou, mletým korením, prelisujeme zvyšný cesnak a pridáme majoránku.
  10. Podávame s chlebom, alebo iným pečivom, ale k držkovej boli a sú vždy najlepšie slané rožky.