Domáce slané praclíky fotorecept
Foto: sonulienka
Na raňajky alebo olovrant, prípadne večeru, sú výborné.
porcií
príprava
na 230 °C
Suroviny
Cesto: | |
800 g |
|
65 g rozpustené |
|
500 ml teplá |
|
100 ml (na kvások) |
|
42 g |
|
1 PL |
|
1 1/2 PL |
|
Na vyvarenie: | |
2 l |
|
5 PL |
|
Na posypanie: | |
|
|
|
|
(biely, čierny) |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Tu sú suroviny.
-
2
Zo surovín ručne dobre vypracujeme nelepivé cesto. A necháme nakysnúť 1 a 1/2 hodiny.
-
3
Po 1 a 1/2 hodine som nakysnuté cesto preložila na pracovnú dosku.
-
4
Vypracovala som ho na šúľok asi takto ako je na obrázku.
-
5
Z cesta som odkrajovala 100 g kúsky.
-
6
Z každého kúska som urobila guličku, ktorú som vyšúľala a zložila na praclík. Vyšlo mi 14 kusov.
-
7
Do hrnca som naliala 2 litre vody, nechala zovrieť a pomaličky po lyžiciach sypala sódu. Ale pozor, sóda kypí, tak naozaj pomaličky. A po jednom som vkladala praclíky na 30 sekúnd do vriacej vody. Takto som si vyvarila všetkých 14 kusov a dávala na plech, teda mala som dva plechy. Nenechajte už kysnúť poskladané praclíky ale vyvarte ich naraz.
-
8
Vybrala som ich dierkavou vareškou na plech, kde som si dala papier na pečenie. Každý praclík treba pred pečením potrieť vajíčkom a posypať čím chcete. Mne to pomáhal manžel a posypal všetkým čo som mu dala. Ale toto je už na Vás ako sa rozhodnete.
-
9
Pečieme v zohriatej rúre na 230 stupňov 15 minút. Upečený jeden plech.
-
10
Dala som ich vychladnúť na mriežku.
-
11
A vychladnuté na tácku.
-
12
Ak ich všetky naraz neskonzumujete tak si ich uložte tak aby nestvrdli a boli dobré aj na druhý deň.
Diskusia k receptu