Slané pečivo

Domáce slané praclíky (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Na raňajky alebo olovrant, prípadne večeru, sú výborné.

14
porcií
120 minút
príprava
15 minút
na 230 °C

Suroviny

Postup

  1. Tu sú suroviny.
  2. Zo surovín ručne dobre vypracujeme nelepivé cesto. A necháme nakysnúť 1 a 1/2 hodiny.
  3. Po 1 a 1/2 hodine som nakysnuté cesto preložila na pracovnú dosku.
  4. Vypracovala som ho na šúľok asi takto ako je na obrázku.
  5. Z cesta som odkrajovala 100 g kúsky.
  6. Z každého kúska som urobila guličku, ktorú som vyšúľala a zložila na praclík. Vyšlo mi 14 kusov.
  7. Do hrnca som naliala 2 litre vody, nechala zovrieť a pomaličky po lyžiciach sypala sódu. Ale pozor, sóda kypí, tak naozaj pomaličky. A po jednom som vkladala praclíky na 30 sekúnd do vriacej vody. Takto som si vyvarila všetkých 14 kusov a dávala na plech, teda mala som dva plechy. Nenechajte už kysnúť poskladané praclíky ale vyvarte ich naraz.
  8. Vybrala som ich dierkavou vareškou na plech, kde som si dala papier na pečenie. Každý praclík treba pred pečením potrieť vajíčkom a posypať čím chcete. Mne to pomáhal manžel a posypal všetkým čo som mu dala. Ale toto je už na Vás ako sa rozhodnete.
  9. Pečieme v zohriatej rúre na 230 stupňov 15 minút. Upečený jeden plech.
  10. Dala som ich vychladnúť na mriežku.
  11. A vychladnuté na tácku.
  12. Ak ich všetky naraz neskonzumujete tak si ich uložte tak aby nestvrdli a boli dobré aj na druhý deň.