Slané pečivo
Domáce slané praclíky (fotorecept)
Autor receptu: sonulienka
Na raňajky alebo olovrant, prípadne večeru, sú výborné.
14 porcií |
120 minút príprava |
15 minút na 230 °C |
Postup
- Tu sú suroviny.
- Zo surovín ručne dobre vypracujeme nelepivé cesto. A necháme nakysnúť 1 a 1/2 hodiny.
- Po 1 a 1/2 hodine som nakysnuté cesto preložila na pracovnú dosku.
- Vypracovala som ho na šúľok asi takto ako je na obrázku.
- Z cesta som odkrajovala 100 g kúsky.
- Z každého kúska som urobila guličku, ktorú som vyšúľala a zložila na praclík. Vyšlo mi 14 kusov.
- Do hrnca som naliala 2 litre vody, nechala zovrieť a pomaličky po lyžiciach sypala sódu. Ale pozor, sóda kypí, tak naozaj pomaličky. A po jednom som vkladala praclíky na 30 sekúnd do vriacej vody. Takto som si vyvarila všetkých 14 kusov a dávala na plech, teda mala som dva plechy. Nenechajte už kysnúť poskladané praclíky ale vyvarte ich naraz.
- Vybrala som ich dierkavou vareškou na plech, kde som si dala papier na pečenie. Každý praclík treba pred pečením potrieť vajíčkom a posypať čím chcete. Mne to pomáhal manžel a posypal všetkým čo som mu dala. Ale toto je už na Vás ako sa rozhodnete.
- Pečieme v zohriatej rúre na 230 stupňov 15 minút. Upečený jeden plech.
- Dala som ich vychladnúť na mriežku.
- A vychladnuté na tácku.
- Ak ich všetky naraz neskonzumujete tak si ich uložte tak aby nestvrdli a boli dobré aj na druhý deň.