Škoricový zákusok
Škoricový zákusok

Fazuľovo-škoricový dezert

Michal Prokop
šéfcukrár a majiteľ Suncafé v Bratislave–Petržalke, 7. novembra 2020
Fazuľovo-škoricový dezert
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
12
porcií
45 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Korpus:
2 ks
110 g
60 g
30 g (22 %)
1 konzerva
1/2 bal.
štipka
Krém:
350 g
100 g (10 %)
200 g (35 %)
1 bal.
1 ČL
Poleva:
50 g
30 g (35 %)
30 g




Postup

  1. 1

    Korpus: Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Scedenú fazuľu rozmixujeme ponorným mixérom, žĺtky zmiešame s trstinovým cukrom, pridáme kakao, slnečnicový olej, prášok do pečiva a všetko zmiešame. Na záver spojíme s bielkovým snehom. Pečieme v okrúhlej forme s priemerom 24 cm 30 minút pri teplote 170 stupňov.

  2. 2

    Krém: Všetky prísady na krém vymiešame do tuha a vylejeme na vychladnutý korpus. Ten môžeme predtým potrieť marmeládou podľa chuti. Necháme stuhnúť.

  3. 3

    Poleva: Nalámanú čokoládu rozpustíme nad vodným kúpeľom, pridáme smotanu, premiešame a stiahneme z ohňa. Pridáme maslo a škoricu a miešame, kým nebude poleva polotuhá. Nalejeme ju na vychladnutý dezert a necháme opäť stuhnúť.

  4. 4

    Tip: Odporúčam korpus s plnkou pripraviť deň pred podávaním a poliať ho polevou až na druhý deň. Bude vláčnejší a chute sa prepoja.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia