Pečeňový syr bez chémie fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 22. októbra 2014

Tento pečeňový syr robíme v rodine už roky a ešte sa nikdy nepokazil, lebo sa minul za 2 - 3 dní a to bolo Zobraziť celý popisTento pečeňový syr robíme v rodine už roky a ešte sa nikdy nepokazil, lebo sa minul za 2 - 3 dní a to bolo dlho.Takže neviem Vám povedať ako vlastne dlho vydrží. Dávame ho do obdĺžnikovej formy na pečenie. Kto chce môže dať aj do pohárov na vrch slaninu zavrieť a do pol hodiny do pary tak dlho vydrží.

30 minút
príprava
150 minút
na 120-140 °C

Suroviny

600 g bez kosti a kože
600 g surová
3 ks stredne veľká
10 cm biela časť
2 ČL
1 PL
1 hlávka
300 g čistá dlhá
1 ks suchý
3 ks surové




Postup

  1. 1

    Očistíme a pripravíme si cibuľu, pór a cesnak.

    Pečeňový syr bez chémie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalej si si umyjeme a odvážime bravčový bôčik bez kože a kosti 600 g a bravčovú pečienku tiež 600 g.

    Pečeňový syr bez chémie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu a pór nakrájame na väčšie kusy veď na zaver sa to bude všetko mlieť. Dáme roztopiť masť vo väčšom hrnci a cibuľu a pór restujeme v ňom na masti.

    Pečeňový syr bez chémie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečienku a bôčik nakrájame asi na 3 cm kusy také aby nám vošli pri mletí na mäsovom mlynčeku do neho.

    Pečeňový syr bez chémie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A ešte pečienka.

    Pečeňový syr bez chémie (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak mame cibuľu podusenú do mäkka pridáme mäso miešame nech sa zatiahne do biela až potom prilejeme asi 1dcl vody viac už nie. Premiešame. Pridáme cesnak nakrájaný na väčšie kúsky veď sa to bude mlieť. Vodu už počas celého spracovania nedávame. Musí sa nám celkom vypariť a ostane tam len mať s bôčika. Tiež teraz dáme k mäsu korenie na pečienku. Ak neviete aké s minulom recepte som uviedol čo tam ide to je veľká korenia dávka s tou uvaríme viacero jedál.

    Pečeňový syr bez chémie (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď už je mäso mäkké tak pridáme k nemu pokrájanú pečeň a ďalej dusíme až do urobenie pečienky zistíme ochutnaním . Dusíme tak že nám tam nesmie ostať žiadna voda len masť s bôčika. Keď sme si istý že je to urobené odstavíme hrniec zo sporáka teraz osolíme podla chuti a necháme vychladnúť.

    Pečeňový syr bez chémie (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäso nám vychladlo tak keď to chceme mať skôr hotové vytiahneme elektricky mlynček vysoko otáčkový a zomelieme 1 krát na šajbe veľké oka aj s rožkom to aby trochu stiahol masť. Potom na šajbe malé oka to je druhy krát. Ak takú nemáte tak to treba zomlieť aj tretí krát.

    Pečeňový syr bez chémie (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď sme zomleli mäso tak do neho pridáme rozbité vajcia bez škrupiny a dobre premiešame nech to vajce celé spojí.

    Pečeňový syr bez chémie (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Teraz si nakrájame tenké plátky slaniny ktorú sme si dali na chvíľu do mrazaka stuhnúť nech sa dobré krája. Výborné sa kraja el. krájačom ako v mojom prípade to je radosť krájať.

    Pečeňový syr bez chémie (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pripravíme si hlbokú formu tvare truhličky a obložíme steny pokrájanou slaninou. To si spravíme lôžko na masu pečienky a mäsa. Slaninu ukladáme tak aby sme aj vrch potom uzavreli.

    Pečeňový syr bez chémie (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do tohto lôžka dáme zomletú masu a vrch tiež prikryjeme slaninou. Toto potom uzavrieme alobalom a dáme do rúry na pekáč s vodou ponorené tak do polovice formy a zapneme spodný ohrev na 200°C na 10 minút. To aby sa voda rozvarila. A potom prepneme na 120°C - 140°C stále len spodný ohrev ako pri sterilizovaní.

    Pečeňový syr bez chémie (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    V pare to máme asi 90 minút. To je aby sa slanina roztopila ako pri výrobe masti. No nie však celkom rozpustiť z toho vznikne obal na pečienku s mäsom. Takto to ide do rúry.

    Pečeňový syr bez chémie (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Po 90 minútach formu vytiahneme z rúry pozor je horúca a dáme do chladna ochladiť. Potom do chladničky do druhého dňa chladiť to preto nech roztopená slanina riadne stuhne stuhne aby sa dala dobré krájať. Nie ako ja už som slintal ako pes voňalo to až hrôza tak som jeden kúsok odkrojil ale sa to láme keď je to malo stuhnute.

    Pečeňový syr bez chémie (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    A takto to vyzerá vyklopené z formy no nie je to báseň a potom že to ma vydržať. Vyklopil som to na alobal a uzavrel do neho a potom krájať ako obchode aj s alobalom. Dal som to do chladničky ešte stuhnuť aj keď nerád. Je to fakt chutné a chodíme kontrolovať či to už dostatočne stuhlo. Chladnička dostane zabrať pri toľkom otváraní. Môžeme to papať s chlebom rožkom atď veď už sami prídete na to ako Vám to chutí. Takže prajem dobrú chuť nech Vám to chutí ako u nás.

    Pečeňový syr bez chémie (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    A ešte raz pridám zloženie korenia ktoré už dlho používame na pečienky a niekedy aj na divinu.

    Pečeňový syr bez chémie (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Takto vyzerá to korenie pred mletím na mlynčeku a ešte som tam pridal čili papričky. Kedysi som to mlel aj na mlynčeku na kávu na starých mixéroch len už sa pokazil a také už nezoženiem. Tam som musel dávať pozor aby to nebolo dlho, lebo potom to malo chuť ako zhorené.

    Pečeňový syr bez chémie (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

mijaita
Proc se pastice rika syr? Hlava mi to nebere, promin
monika456
krásny recept, ukladám a určite vyskúšam :) 5* si to právom zaslúži
patroveckypitrs
Lebo ma tvar syra a obal ma biely tak na prvý pohlad je ako syr. Aj v obchodoch sa to tak predáva a dlhé roky aj ČSSR to tak bolo.
1x pemaro
jofolit
To bude dobré ukladám. Pre @mijaita aj cigánska pečienka je z bravčového mäsa a nie z .......
sara8
Krásne, z Tvojich receptov "čichám člověčinu", vždy ma zohrejú pri srdci, to je fajn, horšie je čo robia s mojimi chuťovými pohárikmi...
marcel83
@mijata Dokonca čech Jaroslav Bezděk v knihe Výroba uzenin, specialit a konserv na strane 93 má svoj recept na Játrový sýr (paštika) /žeby ho aj vymyslel?/ :)

Inak, recept mi skôr pripomína Pečeňovú tehlu, ako Pečeňový syr ;)
pusta
vynikajúci recept, perfektne sa ti vydaril.
výborná kombinácia ingrediencií ako celok.
*****
patroveckypitrs
Ďakujem Vám za komentáre. Úvodná fotka sa mi moc nevydarila no už keby som aj chcel ešte jeden záber urobiť nemôžem vnučka nesie posledný kúsok a chce k tomu uhorku. Tak nabudúce.
mijaita
Tak ja to slysim prvne i kdyz tu pastiku samozrejme znam, ale ze by ji nekdo rikal syr, to opravdu, ale opravdu neznam. Ani mi to syr nepripomina. No ale co, na jmene nezalezi. Dekuji vsem za osvetu !
pusta
aby som nezabudla, už je v kk :-)
patroveckypitrs
Pre @tiginko mažiar nemám dám do plastovej obalky tam to rozbijem kladivom a potom to meliem na malom mlynčeku na korenie. Hovorím tomu kladivkový mlynček minulom recepte Paľova pečeňová bašta som ho mal odfotený.
smejkad
ach jaj, ze ja taketo otvorim akurat vecer :-(
uzasne musi byt, urcite vyskusam :-)
zuzanka1367
To je recept pre môjho muža na mieru...dobre si vymyslel. Za ten prvý komentár sa ospravedlňujem, T mi ušlo :)
zlota1
hmm taaak takyto recept teda este nemaam,hned ukladam do KK a urcite vyskusam!))
gubics
Recept vyzerá veľmi dobrý. Mám otázku, dávaš rovnaké množstvo pečienky a slaninky, či to nie je veľmi mastné od toľkej slaninky , a ešte sa to pečie v slaninkovom obale? Prosím odpoveď, kým to vyskúšam, lebo u nás nechcú veľmi mastné.
manek380
@miaita protože to byl původní socnázev této paštiky. :)

@Patroveckypitrs krásná práce! Dnes budu dělat tuto paštiku také, jenom do ní nedávám pórek a rohlík. Dělám podle původního receptu. :)
mijaita
Porek a rohlik do pastiky? Tak to jsem prehledla - nastesti :-) @manek380 tady nikdo neresi jestli obdobny, nebo i stejny recept je. Tady je kredo, ze cim vic, tim lip a muj je nejlepsi. Podivej se kolik je tu uplne stejnych pagacku - nejmin 200 !!
patroveckypitrs
Pre @manek380 za socializmu sa toho robilo veľa a recepty si menili susedia, príbuzný medzi sebou a každý si to upravil na svoju chuť. Ja tu tiež najskôr mäso a pečienku dusím a až potom meliem. Recept máme po rodičoch a nikdy som neriešil ako to robia vo výrobniach nám chutí a to je podstatne. Vďaka za za poučný komentár človek sa učí celý život.
marianne
kde si schoval sutelicu na cerveno? @patroveckypitrs :-) chcem si ju vytlacit a pozeram,ze si ju stiahol,asi tam treba nieco doplnit? presne polievka podla mojho gusta,na tento cas ako stvorena V zime a taketo pocasie frcim presne na takychto hustych polievkach,viac mi netreba..chcela som Ti tam 5* prilepit
ale ani tento recept nie je na zahodenie
capko
Tak poďme po poriadku pre @manek380 čítal som aj tvoj pôvodný recept a teraz mi nejde do hlavy načo je tam múka? Rožok sa robí z muky a uschnutý rožok je strúhanka a ta sa predsa dáva aj k sekanej nie. Tak prečo ten úžas veď tam jasne napísal na stiahnutie masti(sadla) preto ty máš tu múku na to isté. A pór tiež schvaľujem do takýchto výrobkov robí užastnú vôňu krásne to prevonia. Pre @mijaita nehnevaj sa tvoje komentáre mi pripadajú ako ten černoško v kostoloch na sviatky kto mu hodí mincu tomu kyve hlavou. A ten názov čo si nežila v Československu, ale niekde v Amerike. Howg.
manek380
@capko to není MŮJ původní recept, to JE původní recept, jen přepočítaný na normální váhu 1500 g, která se vejde do formy na biskupský chlebíček. Myslím, že tunu by toho doma asi nikdo nedělal. Mouku chápat nemusíš, původní receptura zní tak, jak jsem napsal. :D

@patroveckypitrs - já jsem ti tvé dílo pochválil, nijak jsem si s tebou nechtěl měřit ego, nebo jak jsi to pochopil. Náhodou se mi podařilo dostat se k té původní receptuře, tak jsem myslel, že to bude někoho zajímat. Ovšem pokud ne, velmi se omlouvám a beru všechno zpět. :)
pusta
dám len kratučký komentár, múka v paštétach má úlohu spojiva, to je informácia od skúsených mäsiarov, dokonca aj tu na vareche,
pusta
@manek380 , krásna práca ako vždy od teba :-)
@patroveckypits , mne sa tvoja paštéta veľmi páči, mám tu niečo veľmi podobné a bez chémie, môžem potvrdiť, že je vynikajúca tá tvoja :-)
patroveckypitrs
@manek ja chválim tvoj výrobok je nádherný len sa mi nechce veriť keď dáš do pary a bez chémie každé mäso stmavne a pečienka hlavné v čom je to potom. Ja čo mám znalosti rychlosoľ drží farbu a konzervuje. Tak je tam niečo čo nechceš prezradiť a je pravda tvoj recept je rýchlejší lebo nedusíš a hneď melieš . Nechceš sa sním podeliť s ostatnými ? Tak ti držím palce v ďalšom tvojom varení a grilovaní.
manek380
@marcel83 beru na vědomí, že se mi nepodaří některým vysvětlit, že se jedná o původní a originální recept na tuto paštiku, proto jsou tam uvedeny všechny suroviny, včetně dusičnanu. Ale kde je napsané, že jsem jej použil? Červené to zůstalo, protože se to "vařilo" pouze na 80°C.

Dobře, nechtěl jsem sem dávat odkaz na moje stránky, abych nebyl nařčen že je propaguji, ale asi to je nezbytné... Prosím, pozorně si přečtěte dodatek napsaný kurzívou pod receptem! Děkuji.

 www.mankuv-rybi-restaurant.estranky.cz/clanky/ostatni-recepty/specialni-recept...
manek380
@patroveckypitrs opravdu a na svůj život a život mé rodiny přísahám, že žádná tajná složka do toho přidána nebyla. Nemám důvod něco tajit nebo kecat nesmysly. Pravdou je, že když jsem tuto paštiku dělal opprvé, přehlédl jsem údaj o varu při 80°C a přitnul jsem tomu 150°C. Výsledek byl podle tvého očekávání - bylo to šedé... :)
marcel83
@manek380 "Ale kde je napsané, že jsem jej použil?" A kde je napísané, že si ho nepoužil ;) Toto info si dal až teraz...
manek380
Napsané je to na mých stránkách pod receptem, v poznámce, kterou sis jak vidět dosud nepřečetl, nebo nepochopil... Howg, domluvil jsem... :D :P
marcel83
@manek380 Jeeeeežiš.

Dal si koment s linkom:
 www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=59&t=2109...


Potom si sa tu včera oháňal fotkou tvojho výtvoru.

Následne si dnes tvrdil:
"pitrs, ale tam žádná chemie není, jen sůl, cukr a koření! :D", na čo som ti napísal, že v linku, ktorý si pridal /a tvrdil si v komente "Dělám podle původního receptu. :)"/ je použitá chémia a až teraz si dal link na tvoj blog, kde som si poznámku kurzívou prečítal...

Tak nám tu nemotaj hlavy.

Samozrejme, nič to nemení na tom, že "sejra" vyzerá super, dnes idem kúpiť naň suroviny ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia