Pečeňový syr bez chémie (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Tento pečeňový syr robíme v rodine už roky a ešte sa nikdy nepokazil, lebo sa minul za 2 - 3 dní a to bolo dlho.Takže neviem Vám povedať ako vlastne dlho vydrží. Dávame ho do obdĺžnikovej formy na pečenie. Kto chce môže dať aj do pohárov na vrch slaninu zavrieť a do pol hodiny do pary tak dlho vydrží.

30 minút
príprava
150 minút
na 120-140 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistíme a pripravíme si cibuľu, pór a cesnak.
  2. Ďalej si si umyjeme a odvážime bravčový bôčik bez kože a kosti 600 g a bravčovú pečienku tiež 600 g.
  3. Cibuľu a pór nakrájame na väčšie kusy veď na zaver sa to bude všetko mlieť. Dáme roztopiť masť vo väčšom hrnci a cibuľu a pór restujeme v ňom na masti.
  4. Pečienku a bôčik nakrájame asi na 3 cm kusy také aby nám vošli pri mletí na mäsovom mlynčeku do neho.
  5. A ešte pečienka.
  6. Ak mame cibuľu podusenú do mäkka pridáme mäso miešame nech sa zatiahne do biela až potom prilejeme asi 1dcl vody viac už nie. Premiešame. Pridáme cesnak nakrájaný na väčšie kúsky veď sa to bude mlieť. Vodu už počas celého spracovania nedávame. Musí sa nám celkom vypariť a ostane tam len mať s bôčika. Tiež teraz dáme k mäsu korenie na pečienku. Ak neviete aké s minulom recepte som uviedol čo tam ide to je veľká korenia dávka s tou uvaríme viacero jedál.
  7. Keď už je mäso mäkké tak pridáme k nemu pokrájanú pečeň a ďalej dusíme až do urobenie pečienky zistíme ochutnaním . Dusíme tak že nám tam nesmie ostať žiadna voda len masť s bôčika. Keď sme si istý že je to urobené odstavíme hrniec zo sporáka teraz osolíme podla chuti a necháme vychladnúť.
  8. Mäso nám vychladlo tak keď to chceme mať skôr hotové vytiahneme elektricky mlynček vysoko otáčkový a zomelieme 1 krát na šajbe veľké oka aj s rožkom to aby trochu stiahol masť. Potom na šajbe malé oka to je druhy krát. Ak takú nemáte tak to treba zomlieť aj tretí krát.
  9. Keď sme zomleli mäso tak do neho pridáme rozbité vajcia bez škrupiny a dobre premiešame nech to vajce celé spojí.
  10. Teraz si nakrájame tenké plátky slaniny ktorú sme si dali na chvíľu do mrazaka stuhnúť nech sa dobré krája. Výborné sa kraja el. krájačom ako v mojom prípade to je radosť krájať.
  11. Pripravíme si hlbokú formu tvare truhličky a obložíme steny pokrájanou slaninou. To si spravíme lôžko na masu pečienky a mäsa. Slaninu ukladáme tak aby sme aj vrch potom uzavreli.
  12. Do tohto lôžka dáme zomletú masu a vrch tiež prikryjeme slaninou. Toto potom uzavrieme alobalom a dáme do rúry na pekáč s vodou ponorené tak do polovice formy a zapneme spodný ohrev na 200°C na 10 minút. To aby sa voda rozvarila. A potom prepneme na 120°C - 140°C stále len spodný ohrev ako pri sterilizovaní.
  13. V pare to máme asi 90 minút. To je aby sa slanina roztopila ako pri výrobe masti. No nie však celkom rozpustiť z toho vznikne obal na pečienku s mäsom. Takto to ide do rúry.
  14. Po 90 minútach formu vytiahneme z rúry pozor je horúca a dáme do chladna ochladiť. Potom do chladničky do druhého dňa chladiť to preto nech roztopená slanina riadne stuhne stuhne aby sa dala dobré krájať. Nie ako ja už som slintal ako pes voňalo to až hrôza tak som jeden kúsok odkrojil ale sa to láme keď je to malo stuhnute.
  15. A takto to vyzerá vyklopené z formy no nie je to báseň a potom že to ma vydržať. Vyklopil som to na alobal a uzavrel do neho a potom krájať ako obchode aj s alobalom. Dal som to do chladničky ešte stuhnuť aj keď nerád. Je to fakt chutné a chodíme kontrolovať či to už dostatočne stuhlo. Chladnička dostane zabrať pri toľkom otváraní. Môžeme to papať s chlebom rožkom atď veď už sami prídete na to ako Vám to chutí. Takže prajem dobrú chuť nech Vám to chutí ako u nás.
  16. A ešte raz pridám zloženie korenia ktoré už dlho používame na pečienky a niekedy aj na divinu.
  17. Takto vyzerá to korenie pred mletím na mlynčeku a ešte som tam pridal čili papričky. Kedysi som to mlel aj na mlynčeku na kávu na starých mixéroch len už sa pokazil a také už nezoženiem. Tam som musel dávať pozor aby to nebolo dlho, lebo potom to malo chuť ako zhorené.