Sardely v marináde

huck - fotkahuck, 27. októbra 2012

Na jadranskom prímorí je toto jedlo stálicou a známe je pod menom Sardele na savor. Chutné sú hlavne po dlhšom odstátí (pomiešajú sa Zobraziť celý popisNa jadranskom prímorí je toto jedlo stálicou a známe je pod menom Sardele na savor. Chutné sú hlavne po dlhšom odstátí (pomiešajú sa chute) a v chladničke, alebo nejakom inom chladnom mieste môžu vydržať pár dní.

30 min minút
príprava
30 min minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1,5 dl
10 dkg
25 dkg
3 dkg
2 dl
1,5 dl
1,5 (cca) dkg
3-4 dkg
3-4 ks
1 ks
1/2 ks
2,5 dl




Postup

  1. 1

    Sardely očistíme, zbavíme vnútorností a hláv. Ocedíme, trochu osušíme. Obalíme v múke a pražíme v horúcom rastlinnom oleji. Dávame pri tom pozor, aby nám múka nezhorela. Upražené sardely odkladáme do väčšej misy a zakryjeme.

  2. 2

    Rastlinný olej v ktorom sme pražili rybu opatrne zlejeme, tak aby sme nevyliali aj múku a pridáme olivový olej, cibuľu nakrajanú na rezance (rebierka) - krátko premiešame, pridáme na hrubo nasekený cesnak, hrubo drvené čierne korenie, soľ, bobkové listy, rozmarín a na tenko pokrájaný citrón. Všetko spolu premiešame a zalejeme octom a vínom. Necháme krátko prevariť.

  3. 3

    Sardely ukladáme do misy, alebo kastróla v ktorom ich neskôr necháme zakryté odstáť v chladńičke, a to vrstvením - jeden rad pražených rýb, jeden rad cibule a šťavy a tak to striedame. Na konci prelejeme všetku šťavu. Pozor, sardely musia byť celkom zaliate omáčkou. Po prípade, že tekutiny nemáme dostatok, pridáme olej a ocot. Zakryjeme, vychladíme a odložíme do chladničky aj na niekoľko dní . Podávame ako malé jedlo, alebo predjedlo.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia