Sardely v marináde

Autor receptu: huck

Na jadranskom prímorí je toto jedlo stálicou a známe je pod menom Sardele na savor. Chutné sú hlavne po dlhšom odstátí (pomiešajú sa chute) a v chladničke, alebo nejakom inom chladnom mieste môžu vydržať pár dní.

30 min minút
príprava
30 min minút
tepelná úprava

Postup

  1. Sardely očistíme, zbavíme vnútorností a hláv. Ocedíme, trochu osušíme. Obalíme v múke a pražíme v horúcom rastlinnom oleji. Dávame pri tom pozor, aby nám múka nezhorela. Upražené sardely odkladáme do väčšej misy a zakryjeme.
  2. Rastlinný olej v ktorom sme pražili rybu opatrne zlejeme, tak aby sme nevyliali aj múku a pridáme olivový olej, cibuľu nakrajanú na rezance (rebierka) - krátko premiešame, pridáme na hrubo nasekený cesnak, hrubo drvené čierne korenie, soľ, bobkové listy, rozmarín a na tenko pokrájaný citrón. Všetko spolu premiešame a zalejeme octom a vínom. Necháme krátko prevariť.
  3. Sardely ukladáme do misy, alebo kastróla v ktorom ich neskôr necháme zakryté odstáť v chladńičke, a to vrstvením - jeden rad pražených rýb, jeden rad cibule a šťavy a tak to striedame. Na konci prelejeme všetku šťavu. Pozor, sardely musia byť celkom zaliate omáčkou. Po prípade, že tekutiny nemáme dostatok, pridáme olej a ocot. Zakryjeme, vychladíme a odložíme do chladničky aj na niekoľko dní . Podávame ako malé jedlo, alebo predjedlo.