Bryndzová polievka
Bryndzová polievka

Demikát / bryndzová polievka

mitzy - fotkamitzy, 7. júla 2017
Demikát / bryndzová polievka
Foto: mitzy

Krát, krát, na dva krát, varí mačka demikát. Jak ho varí, tak ho varí, veď to nie sú žiadne čary.

4
porcie
5 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

125 g
4 ks stredné
1-2 ks guľatá väčšia
1 l (z halušiek)
10-15 g
100 ml
 na ozdobu
 do polievky




Postup

  1. 1

    Robila som na obed bryndzové halušky. A keďže demikát sa robieva často práve z vody po haluškách, slávna večera bola do polhodinky na stole. Na masle speníme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku, pridáme na malé kocky pokrájané zemiaky, prisypeme červenú mletú papriku - nešetríme ňou - a dusíme. Potom prilejeme do hrnca liter vody z halušiek. Tá už je slaná, takže soľ netreba. Pridáme zato štipku rasce a môžeme znovu aj červenú papriku. Varíme cca 20 minút, kým zmäknú zemiaky. Potom pridáme bryndzu pokrájanú na menšie kocky a miešame, až sa rozpustí. Pridáme smotanu na varenie, čierne korenie, povaríme a odstavíme.

  2. 2

    Polievku zmixujeme ponorným mixérom. Naberieme do tanierov alebo misiek, pridáme zemiakové halušky, ozdobíme bylinkami a podávame. (Ja som ozdobila saturejkou.)

  3. 3

    Môže sa zdať, že 125 g bryndze je málo, ale nie je to tak. Polievka je veľmi chutná, je ľahšia a zemiaky ju dostatočne zahustia. Komu sa zdá aj tak málo a v peňaženke viac, uvarí si z 250 g bryndze ;)

    Demikát / bryndzová polievka - obrázok 3
  4. 4

    Prajem dobrú chuť ;)

Diskusia k receptu

haji
Demikát jsem ještě nikdy neochutnala, ale co není, může být. Krásný talíř, máš další kus do sbírky?! Krásná fota - jako vždy!
1x mitzy
mitzy
@Haji je to dobrota :) ďakujem veľmi pekne, za milé slová, ako vždy potešilo. Áno, ďalšia keramika do zbierky :D
1x haji
stanci11
@Mitzy nato že brnydzu pchám všade lebo som na nej vychovaná viac jak na mlieku musím priznať že polievku z nej som nikdy nemala...takže za recept veľké dík @Mitzy , vyzerá super, a na najbližšej návšteve doma to musíme vyskúšať :)
1x mitzy
mitzy
@Stanci11 (8.7.2017 07:26) vyskúšaj určite :) je to delikátna vec ak máš rada bryndzu.
siisa
Tak toto som ešte nejedla :) Bryndzu mám veľmi rada, tak načase skúsiť ! Ďakujem za recept ;)
1x mitzy
popoluska340
Demikat som este nejedla,najvyssi cas vyskusat.bryndzu milujeme,tak treba dat sancu aj demikatu.
sovka62
Robievam (síce nie veľmi často, ale predsa). U mamy sa nič bryndzové nevarievalo (lebo maďarská kuchyňa šmrncnutá rakúskou), ale mňa inšpirovala práve tá básnička, ktorou si začala. A keď som si asi tak 16-ročná kúpila kuchársku knihu, v ktorej bol recept, tak som vyskúšala. Navarila aj som si demikát sama zjedla, lebo na bryndzu si treba zvyknúť. Mne chutil a chutí mi doteraz, robím ako ty, (niekedy z obarkov, niekdy z vody, v ktorej sa varili zemiaky), akurát ho nerozmixujem, mne chutí aj s tými kúskami zemiakov.
marikafil
jééj, vďaka @Sovka62 - lebo som práve rozmýšľala, ako by som to "obabrala" keď sa mi nechce robiť halušky:-) ale urobím aj podľa tohto receptu z haluškovej vody, lebo tie môj manžel miluje.
regri
bryndzu mozem aj ja na vsetky sposoby aj pomazanka na chlieb so sardinkami nieje napr.spatna.my sme polievkovi takze vyskusame , ked ju rozmixujem, zemiaky zahustia a robim este halusky do nej? spravne pochopene? inak vdaka za recept skusim este dnes
mitzy
@Regri (10.7.2017 06:23)
s haluskami je to tak, ze ja som do polievky dala halusky, ktore som robila na obed - ale ak nebudes robit halusky (zemiakove bryndzove), tak do polievocky si nemusis pridat halusky, nie je to nutnost.
mitzy
@Radox1 (10.7.2017 12:32)

máš ho ukážkový! :) tá pažítka sa mi veľmi páči.
petrkluc
@Redakcia (13.7.2017 08:16)

Důvod vymazání? @Mitzy dala básničku, já pouze přidal postřeh o tom, že v Čechách kočička nevaří demikát, co je na tom urážlivého?
redakcia
@Petrkluc (13.7.2017 09:41)

Dôvodom je autorské dielo iného autora, ktoré ste vo svojom komentári použili.
babsicok
Vyzerá to super, ja som demikát jedla iba raz od babky ale pravdupovediac moc mi to nechutilo. Skusim podla tvojho receptu lebo bryndzu milujem. Chcem sa spytat, je moznost to spravit bez vyvaru z halusiek/zemiakov? Kebyze pouzijem iba vodu? Skusal to niekto?
mitzy
@Babsicok (14.7.2017 23:29)
neskúšala som...musíš ty :) verím že ti pochutí itak.
garanco
Názov jedla demikát sa mne automaticky spája s uvedenou básničkou, aj teraz to tak bolo!
Demikát mne veľmi chutí, ale manžel ho veľmi nemusí, varím ho bez mixovania so zemiakmi, ten Tvoj spôsob sa mi páči, tak to vyskúšam!
bubaya
A ja som si vždy myslela, že demikát je to isté, ako obarky. A nie je. Obarky, to je tá hustá voda z halušiek, do ktorej sa pridá pár haluštičiek, trochu bryndze a mlieko, a je to tiež dobrá polievka.
mitzy
@Garanco (7.5.2018 09:24)
Ja som si ako dieta pri tej versovanke myslela, ze demikat je rascova polievka s chlebom.
mitzy
@Bubaya (7.5.2018 12:28)
Nie nie, my sme tu polievocku co spominas volali vzdy ,,obarkova polievka,, a inak je moja oblubena, nepridavali sme ale bryndzu, len mlieko trosku a halusky. Mnam :)
1x bubaya
bubaya
@Mitzy (7.5.2018 17:27)

Veru mňam mňam, dnes sme varili halušky, boli aj obarky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia