Demikát / bryndzová polievka
Foto: mitzy
Krát, krát, na dva krát, varí mačka demikát. Jak ho varí, tak ho varí, veď to nie sú žiadne čary.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
125 g |
|
4 ks stredné |
|
1-2 ks guľatá väčšia |
|
1 l (z halušiek) |
|
10-15 g |
|
100 ml |
|
|
|
|
|
|
|
na ozdobu |
|
do polievky |
|
Postup
-
1
Robila som na obed bryndzové halušky. A keďže demikát sa robieva často práve z vody po haluškách, slávna večera bola do polhodinky na stole. Na masle speníme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku, pridáme na malé kocky pokrájané zemiaky, prisypeme červenú mletú papriku - nešetríme ňou - a dusíme. Potom prilejeme do hrnca liter vody z halušiek. Tá už je slaná, takže soľ netreba. Pridáme zato štipku rasce a môžeme znovu aj červenú papriku. Varíme cca 20 minút, kým zmäknú zemiaky. Potom pridáme bryndzu pokrájanú na menšie kocky a miešame, až sa rozpustí. Pridáme smotanu na varenie, čierne korenie, povaríme a odstavíme.
- 2
Polievku zmixujeme ponorným mixérom. Naberieme do tanierov alebo misiek, pridáme zemiakové halušky, ozdobíme bylinkami a podávame. (Ja som ozdobila saturejkou.)
- 3
Môže sa zdať, že 125 g bryndze je málo, ale nie je to tak. Polievka je veľmi chutná, je ľahšia a zemiaky ju dostatočne zahustia. Komu sa zdá aj tak málo a v peňaženke viac, uvarí si z 250 g bryndze ;)
- 4
Prajem dobrú chuť ;)
Tiež bryndzová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
s haluskami je to tak, ze ja som do polievky dala halusky, ktore som robila na obed - ale ak nebudes robit halusky (zemiakove bryndzove), tak do polievocky si nemusis pridat halusky, nie je to nutnost.
"aj pomazanka na chlieb so sardinkami nieje napr.spatna."
Oficiálny názov tej pomazánky je Džingischán, je tu na Vareche aj recept varecha.pravda.sk/recepty/divnodiva-natierka-dzingischan/...
varecha.pravda.sk/recepty/bryndzovy-krem-demikat/40116-re...
máš ho ukážkový! :) tá pažítka sa mi veľmi páči.
Důvod vymazání? @Mitzy dala básničku, já pouze přidal postřeh o tom, že v Čechách kočička nevaří demikát, co je na tom urážlivého?
Dôvodom je autorské dielo iného autora, ktoré ste vo svojom komentári použili.
neskúšala som...musíš ty :) verím že ti pochutí itak.
Demikát mne veľmi chutí, ale manžel ho veľmi nemusí, varím ho bez mixovania so zemiakmi, ten Tvoj spôsob sa mi páči, tak to vyskúšam!
Ja som si ako dieta pri tej versovanke myslela, ze demikat je rascova polievka s chlebom.
Nie nie, my sme tu polievocku co spominas volali vzdy ,,obarkova polievka,, a inak je moja oblubena, nepridavali sme ale bryndzu, len mlieko trosku a halusky. Mnam :)
Veru mňam mňam, dnes sme varili halušky, boli aj obarky.