Bryndzový krém - demikát

radox1 - fotkaradox1, 24. apríla 2013
Bryndzový krém - demikát
Foto: radox1

Je tu jar,prichádza čas májovej bryndze a tak pridávam túto inovatívnu verziu demikátu.

4
porcie
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
30 g
500 g
200 g
2 ks
3 ks
1 ČL
100 g
1 l (voda)




Postup

  1. 1

    Na bravčovej masti orestujeme do zlata cibulu spolu so soľou,rascou,mletým korením a cesnakom.hrniec stiahneme z tep. zdroja nabok,pridáme ml.papriku,zamiešame a chvíľu restujeme,vrátime hrniec spať na horák a pridáme 2/3 nakrájanych zemiakov spolu s bob.listom.

    Bryndzový krém - demikát - obrázok 1
  2. 2

    zalejeme vývarom a varíme kým nám zemiaky nezmaknú.medzitým si slaninu nakrájame na kocky,opražíme do chrumkava a vyberieme.do výpeku zo slaniny dáme na malé kocky nakrájané zemiaky ktoré nám zostali a opečieme do hneda.polievku odstavíme zo zdroja,vyberieme bob.list a ponorným mixérom dobre rozmixujeme.potom pridáme smotanu a bryndzu a ešte raz poriadne premixujeme do hladkého krému.

  3. 3

    vrátime spať na horák,necháme masu prejst krátko varom aby sa suroviny dobre spojili a odstavíme.servíjujeme s posypanými kockami slaniny,zemiakov a pažítky.

Diskusia k receptu

angast
áno súhlasím , môže byť veľmi demikátna a chutná. Mňam.
mariamka
je to "tucne, mastne, nezdrave", ale nase, slovenske.. Vy to urcite fotite v nejakej restike :), je to dokonale vratane foto.. ukladam
evusik
u nás sa demikát varieval celkom ináč, so šmidkami chleba, jedával ho iba otec, pretože my ostatní sme ho neznášali.... tento recept je ale úplne iný a podotýkam, že vyzerá veľmi chutne, aj by som ho okúsila.... krásne foto :-)
natali
sliny mi tečú až po zem :D juuuj neodmietla by som :)
medovnicek
bryndzu mám rada, ale demikát som ešte nikdy nejedla, vďaka za recept, už je v kk
mijaita
Bryndzovou polevku podle receptu z Varechy uz jednu mam, varila jsem a byla skvela. Tak jeste tuhle, bryndza je v mrazaku :-)
jody
Super to vyzera, len podotykam - bryndzu urcite nevarit.
ochino
súhlasím s jody, že bryndzu určite nevariť ba ani nemixovať!!!!
treba ju dať na tanier v kuse -spolu s kockami chleba a zaliať polievkou
/jedol som 1x takú variantu u jedných známych a bolo to výborné/
z tej bryndze sa len po troške s lyžičkou odštikuje a stále je výborná chuť bryndze ale rozvarená mi vôbec nechutí!!!
Dokonca som minule na tento spôsob urobil aj rajčinovú polievku-
s kúskom bryndze na spôsob demikát a s nastrúhaným tvrdým syrom-vynikajúce...
kukulienka71
@radox1 , už dávnejšie som sa chystala uvariť demikát a vybrala som si tvoj recept práve kvôli tomu, že bryndzu nevaríš a zaujalo ma aj krásne foto:-) Je fakt vynikajúca, my sme bryndzoví, manžel vyhlásil, že keby Švajčiari robili takéto chutné krémové polievky(dostávajú v práci skoro obdeň krémové), tak by boli určite veľmi radi. Ďakujem za skvelý recept!
radox1
kukulienka,tesi ma ze som bol inspiraciou.kedze ide cas bryndze,treba byt pri kupe obozretny a kupovat bryndzu iba z vyzreteho syra,lebo uz sa stava pravidlom,ze bryndzu robia z cerstvej hrudky a to je cele zle.dovod je prosty-ide o vacsi zisk-hrudka je tazsia ako syr vyzrety,ktory treba navyse pookrajovat,a prave pri zreni hrudky vznikaju tie prospesne mikroorganizmy pre nas tak potrebne.
kukulienka71
@radox1 , používam v obchode kupovanú bryndzu, tu na dolniakoch nie je veľa možností sa dostať ku kvalite, ale informácie, ktoré si pridal, určite mnohí, vrátane mňa, ocenia. Ďakujem.
3sandra3
Demikát dnes uvarený, výborný. Super chuť. Ďakujem za inšpiráciu.
elixir
Naposledy, keď som bola na Slovensku, ma rodičia nabalili jarnou bryndzou. :) Dnes som uvarila tento krém, len masť som vymenila za maslo a vynechala oškvarky. Veľmi mi chutil, tak na jar, ku krému z jarnej bryndze a jarnej dobrej nálade pridávam aj pár jarných kvetín. :)



palic11
Ľutujem že som ju nevyskúšal urobiť skôr , spravil som ju ale z menším množstvom bryndze teraz je to moja najobľúbenejšia .


katka512
Tento recept je ten NAJ - ďakujem Vám, už som sa ku nemu vrátila veľakrát :).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia