Bryndzová polievka

Demikát / bryndzová polievka

Autor receptu: mitzy

Krát, krát, na dva krát, varí mačka demikát. Jak ho varí, tak ho varí, veď to nie sú žiadne čary.

4
porcie
5 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Robila som na obed bryndzové halušky. A keďže demikát sa robieva často práve z vody po haluškách, slávna večera bola do polhodinky na stole. Na masle speníme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku, pridáme na malé kocky pokrájané zemiaky, prisypeme červenú mletú papriku - nešetríme ňou - a dusíme. Potom prilejeme do hrnca liter vody z halušiek. Tá už je slaná, takže soľ netreba. Pridáme zato štipku rasce a môžeme znovu aj červenú papriku. Varíme cca 20 minút, kým zmäknú zemiaky. Potom pridáme bryndzu pokrájanú na menšie kocky a miešame, až sa rozpustí. Pridáme smotanu na varenie, čierne korenie, povaríme a odstavíme.
  2. Polievku zmixujeme ponorným mixérom. Naberieme do tanierov alebo misiek, pridáme zemiakové halušky, ozdobíme bylinkami a podávame. (Ja som ozdobila saturejkou.)
  3. Môže sa zdať, že 125 g bryndze je málo, ale nie je to tak. Polievka je veľmi chutná, je ľahšia a zemiaky ju dostatočne zahustia. Komu sa zdá aj tak málo a v peňaženke viac, uvarí si z 250 g bryndze ;)
  4. Prajem dobrú chuť ;)