Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky fotorecept

pusta - fotkapusta, 20. júna 2013
Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept)
Foto: pusta

Libanonská kuchyňa sa počíta ako 2. najlepšia na svete po francúzskej kuchyni. Je veľmi rôznorodá, nájdeme v nej jednak vplyvy náboženské i národnostné, a Zobraziť celý popisLibanonská kuchyňa sa počíta ako 2. najlepšia na svete po francúzskej kuchyni. Je veľmi rôznorodá, nájdeme v nej jednak vplyvy náboženské i národnostné, a to kresťanské, muslimské, iné, tiež francúzske, židovské, dokonca veľa z tureckej kuchyne, ale aj gastronómie iných národov. Toto vynikajúce jedlo pochádza z čias Osmanskej ríše, kedy v Libanone vládol turecký vojenský guvernér Daouhd Basha, podľa ktorého je pomenované.

4
porcie
24 hodín minút
príprava
20 minút
na 90-100 °C

Suroviny

500 g (hovädzie, chudé bravčové)
podľa chuti
1 ČL
1 ČL
1 ČL
Omáčka:
3 ks
1 ks (cca 120 g)
z 1 väčšieho citróna
50 - 100 g (vlašské orechy, píniové oriešky)
1 ČL
1 ČL
podľa chuti
3 - 5 PL (slnečnicový)
1 PL
podľa potreby
1 - 2 PL




Postup

  1. 1

    Mleté mäso som dôkladne spracovala rukami s trochou vody na vláčnu masu.

    Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V mažiari som rozdrvila celé nové korenie na jemno, nepoužila som mleté, lebo niet nad čerstvo pripravené.

    Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Drvené nové korenie a mletú škoricu som pridala k mäsu...

    Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a rukami riadne spracovala s mäsom.

    Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zmes som okorenila čerstvo mletým čiernym korením...

    Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..a pridala som soľ. Znovu som všetko dôkladne prepracovala rukami na dobre tvarovateľné cesto - asi 30 minút, čo je veľmi dôležité pre kvalitu a chuť guličiek o výsledku. Zmes som odložila na 24 hodín odpočívať do chladničky, aby sa dobre prepojili chute. Vajce sa do týchto guličiek nepridáva!!!, mäso dobe drží tvar vďaka dôkladnému spracovaniu rukami.

    Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vlašské orechy som pokrájala na hrubo. V recepte sa používajú najčastejšie píniové oriešky, ale som ich nezohnala, tiež môžete dať mandlle, další postup je ten istý.

    Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Orechy som opražila na suchej horúcej panvici, treba stále miešať a dávať pozor, lebo sa ľahko spália - asi 5 - 6 minút.

    Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Opražené orechy som nechala úplne vychladnúť.

    Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V hrnci som rozpustila maslo a zohriala spolu s olejom.

    Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na rozohriatom tuku som opražila cibuľu, pokrájanú na mesiačiky do sklovita a kým sa nerozpadla na na prúžky - 3 až 4 minúty, osolila som ju, aby zmäkla. V pôvodnom recepte je 500 g cibule - asi ako mäsa, dala som menej.

    Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pridala som opražené orechy,...

    Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...paradajkový pretlak, ktorý som tiež opražila asi 1 minútu.

    Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pridala som múku a opražila som ju - asi 1 minútu.

    Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Zaliala som všetko vodou asi 3 cm nad cibuľu.

    Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pridala som mletú škoricu, čerstvo drvené nové korenie a ochutila soľou a nechala som spolu prevrieť asi - 3 minúty.

    Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Jemne naolejovanými rukami som vytvarovala z mäsovej zmesi guličky veľkosti vlašského orecha.

    Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Vložila som ich do rozpáleného oleja...

    Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    ...a opekala som ich do hneda z každej strany - asi 4 - 5 minút.

    Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Opečené guličky som vložila do omáčky, nechala som spolu prevrieť asi 5 minút. Na záver som pridala citrónovú šťavu.

    Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Podávala som horúce, nebolo nič vhodnejšie ako príloha než Jordánska ryža. /recept som pridala včera./ Omáčka je veľmi osviežujúca s príjemnou chuťou použitých korenín, orechov a ostatných surovín, cibuľa v nej nesmie byť rozvarená, ale má byť mäkká. Vynikajúco harmonizuje s chuťou mäsových guliek, ktoré úžasne dopĺňa. Odporúčam vyskúšať - dobrú chuť prajem.

    Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

slavka2012
Tento typ jedal s pre nas nezvycajnymi kombinaciami surovin a korenin mam velmi rada. Vdaka za recept.
pusta
@slavka2012 , tiež ich mám veľmi rada, najmä pre ich sviežosť a vynikajúcu chuť.
to ja ti dakujem :-)
mijaita
@pusta krasny recept, hezky jsi ho zpracovala. S orechama neznam, dalsi duvod uvarit co nejdriv. Masovo kulickovych receptu mam nekolik, arabskych i indickych, tenhle ne, tedy duvod uvarit, diky!
pusta
@mijaita , je naozaj veľmi chutný recept a osviežujúci, príjemne korenený.
len som nemala pínioví oriešky.
tvoje hodnotenie si veľmi vážim.
dakujem ti.
pusta
@egresik , veľmi ma poteší, ak vyskúšaš, potom daj vedieť, ako chutilo.
dakujem.
malroxa
absolútne s tebou súhlasím, Pusta! libanonská kuchyňa je jednička. Mám síce rada aj Indickú ale musím uznať, že libanonská je najunvierzálnejšia z východných kuchýň. nič sa jej nedá vytknúť.
gabriele
tak toto je parada...musi to byt dobrota...dala si mi vyborny tip na jahnacinku, co mi ostala v mrazaku...perfektne si to popisala...pofotila...ako vzdy :)
rea1
@pusta , píniové oriešky majú bežne na Nivách, v stánku na autobusovej stanici, hore, na 1.poschodí. (aspoň ich netreba zháňať po rôznych exotických obchodoch). fajn recept, mleté mäso mám rada a aj napriek tomu, že mäso ako také, hlavne vcelku, mi vôbec nechýba, jahňacinu i baraninu ľúbim. takže tvoj recept len počká, kým sa horúčavy pominú a tradá - je na rade. :-)) ďakujem. jana
pusta
@malroxa , mám rovnaký názor a libanonskú kuchyňu veľmi milujem aj ja :-)
dakujem.
pusta
@gabriele , som rada, že sa ti recept páči a nevedomky som ti dala výborný tip na jahňacinku.
dakujem za tvoje krásne hodnotenie mojej práce.
pusta
@rea1 , to je dobrá správa, dobre vedieť.
teší ma veľmi, že sa ti recept páči, ešte viac, ak ho aj uvaríš a dáš vedieť.
dakujem za pochvalu.
siska76
pusta, dakujem , dalsi z Tvojich vynikajucich receptov. Urcite vyskusam
pusta
@siska76 ,
poteší ma, ak vyskúšaš.a ak dáš vedieť, ešte viac.
veľmi pekne ti dakujem za takú úžasnú poctu. vážim si to.
cesminaz
perfektne ;-) vyzera to vynikajuco a urcite tak aj chuti :-) KK
pusta
@cesminaz , vyzerá to vynikajúco a vynikajúco aj chutí :P,dakujem za uloženie v kk a za krásnu pochvalu :-)
aj mne sa páčia všetky tvoje recepty, sú úžasné všetky. vdaka ti za ne.
prajem ti pekný a príjemný deň.
njdevil
paradicka, jahnacinu mozem za kazdeho pocasia, uz viem co navarim v sobotu...dakujem za krasny recept!
pusta
@njdevil , to som veľmi rada, že sa ti tento recept tak páči a teší ma, že teraz už vieš, čo navaríš v sobotu :D
tiež milujem jahňacinu a úžasnú libanonskú kuchyňu s jej rôznorodosťou a vynikajúcimi jedlami. nie nadarmo sa o nej vo svete vraví,že patrí medzi tie najlepšie, dokonca je hned za francúzskou.
to ja dakujem tebe.
pusta
@mil á @izabelka929 , toto je práve ten recept, ktorý mi nešlo nahrať fotky do pc, o čom sme sa včera bavili spolu. a potom sa to akýmsi zázrakom z vôle Božej predsa podarilo :-), ešte raz ti dakujem, že si ma podržala a povzbudila...
no povedz, nebola by to škoda, nepridať tento recept? keby sa stratil? bolo by mi to naozaj veľmi ľúto.
veľmi pekne ti dakujem za pochvalu
pusta
@manek380 , tak to ma veľmi teší, že vyskúšaš.
dakujem za uloženie do kk i za vyskúšanie. :-)
prajem ti úspech a pekný večer.
ejta
výborné jedlo, určite vyskúšam. Len ma pobavilo, že tesne predtým som pozerala recept, ktorý pridala @Hjarta , kde píše, že turecká kuchyňa je považovaná po francúzskej za 2. najlepšiu na svete... este ze ste sa zhodli aspon na tej francuzskej :-)))
pusta
@ejta , som veľmi rada, že sa ti recept páči.
všimla som si, čo @hjarta napísala o tureckej kuchyni, ale ja viem roky rokúce, že to 2. miesto sa prisudzuje libanonskej kuchyni, písala som o tom už dávnejšie ajna vareche, napr. ešte v marci 2011 pri ro Ajun.
nemusím mať pravdu, je možné, že sa mýlim.
veľmi milujem aj tureckú kuchyňu, myslím si, že sa k vôli tomuto určite s @hjarta nepobijeme a ani nepohádame. :-)
dakujem za tvoj milý príspevok.
egresik
Manzel rozhodol, ze nebudeme cakat az na vikend....takze cerstvo namlete maso od masiara som vcera hned ochutila a dala spat do chladnicky (odpocivalo teda iba 16 hod), TENTO RECEPT JE PRUDKO ZRAVY, MNAM!!! Fakt super recept, dakujem. Manzel hovoril, ze velmi skoro skusime znova s celymi platkami hovadzieho masa.
PS: este som pridala 1cl hnedeho cukru aj do mesa pri miesani aj do omacky.
medovnicek
pridávaš sem teraz samé dobroty presne podľa môjho gusta, aj tento recept si odkladám na vyskúšanie
pusta
@egresik , tak to je fantázia - máš akčného manžela.
to je úžasné, teším sa s vami oboma.
dakujem za perfektné hodnotenie.
pusta
@medovnicek , tie dobroty sú aj podľa môjho gusta:-) tvoja pochvala ma teší.
mám pripravené dalšie a postupne pridám, ak sa vydaria.
dakujem za uloženie a poteší ma, ak aj vyskúšaš.
pusta
@egresik , prosím ťa, daj vedieť, aké to bolo s hnedým cukrom. mne tam síce nechýbal, ale môže to byť fajn.
dakujem.
mesiar50
Perfektne spracovaný recept.Chutne vyzerajúce a dozaista dobré jedlo.Kedves Ibyke és a képek is nagyon
jók.Prajem Ti krásny víkend.
pusta
@mesiar50 , je to vyniikajúce jedlo.
dakujem za úžasné hodnotenie i pochvalu.
krásny víkend aj tebe prajem :-)
egresik
Ja mam rada aj v paradajkovej polievke cukor (asi 1PL na 2litre). A doma si robim skoricovy cukor sama, iba zmiesanim hnedeho cukru a skorice iba tak od oka pomer, ale skoricovejsie ako kupovany. V tomto recepte nebolo citit sladkost cukru. Moje chutove pohariky registrovali ako prve jemnu kyselkavost citronu, potom skoricu s novym korenim a zaroven chut orestovaneho pretlaku s masom (to uz nie je kyslost, lebo orestovanim pretlaku sa kyslost vytraca,vraj... Neviem comu to prirovnat, mozno gulasovemu zakladu.) A ja mam taku uchylku, na 99% neviem dodrzat recept ;)
pusta
@janko38 , to teda je super recept a nielen podľa môjho názoru :-)
dakujem ti.
pusta
@egresik , tak to musela byť úžasná a vynikajúca chuť. mne síce práve tu cukor nechýbal, ale nebránim sa zlepšeniam i inováciam. . tiež mi šťavička trošku pripomínala guláš, ale úplne inej chuti, prevládala sviežosť a iné korenenie.
mimo tohoto receptu používam cukor v iných jedlách, len kde to recept vyslovene žiada, ako napr. v koláčoch, zákuskoch, kysnutom ceste, kapuste, v niektorých šalátoch, omáčkach, polievkach, pri zaváraní, inde.
škoricový cukor si tiež robím zásadne sama, nikdy nepoužívam kupovaný, taktiež si sama vyrábam koreniace zmesi zásadne vždy čerstvé a korenie drvím alebo čerstvo meliem - to dá jedlu oveľa lepšiu a výraznejšiu chuť, pričom ho stačí málo
vo všeobecnosti však používam cukor len veľmi málo.
veľmi pekne ti dakujem za správu.
prajem ti pekný víkend a dobré varenie.
manya
prišla som na varechu po inšpiráciu a aj som ju našla, idem na to.
pusta
@manya , tak to ma naozaj veľmi teší.
potom daj vedieť, ako chutilo :-) držím palce!
dakujem ti.
manya
uvarené aj som si dala dvakrát ( druhá porcia bola polovičná- jordánska ryža s omáčkou), robievam podobne ale nie so škoricou, akosi ju mám spojenú len so sladkým a je dobrá aj s mäsom a aj to množstvo cibule urobilo omáčku hustejšou a aj sladšou, použila som domáci pretlak. Reakcia manžela bola prijateľná, ryžu nemusí, raz za čas si dá.
pusta
@manya , tiež som mala dlho spojenú škoricu so sladkou chuťou. v 1983 roku som však okúsila škoricu na slano priamo u Arabov a veľmi mi zachutila. :-) je super, že si mala domáci pretlak, mne sa už minul.
to je úžasné, že chutilo, teší ma aj, že si spravila Jordánsku ryžu:-)
dakujem ti za príjemnú správu. mám úprimnú radosť.
sracz
... aj keby z Kuala_lumpur, toto urobím a spašemE až do prasknutia! Opäť mámivé pokušenie, milá @pusta !
pusta
@ml ý sracz -ferikém drágám, tento recept naozaj stojí za to, aj keby bol rovno z Kuala Lumpur, spapať až do prasknutia. :D
dakujem za trefné hodnotenie, priateľ môj.
pusta
@mil ýsracz -ferikém drágám, tento recept naozaj stojí za to, aj keby bol rovno z Kuala Lumpur, spapať až do prasknutia. :D
dakujem za trefné hodnotenie, priateľ môj.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia