Foto: pusta
Libanonská kuchyňa sa počíta ako 2. najlepšia na svete po francúzskej kuchyni. Je veľmi rôznorodá, nájdeme v nej jednak vplyvy náboženské i národnostné, a Zobraziť celý popisLibanonská kuchyňa sa počíta ako 2. najlepšia na svete po francúzskej kuchyni. Je veľmi rôznorodá, nájdeme v nej jednak vplyvy náboženské i národnostné, a to kresťanské, muslimské, iné, tiež francúzske, židovské, dokonca veľa z tureckej kuchyne, ale aj gastronómie iných národov. Toto vynikajúce jedlo pochádza z čias Osmanskej ríše, kedy v Libanone vládol turecký vojenský guvernér Daouhd Basha, podľa ktorého je pomenované.
porcie
príprava
na 90-100 °C
Suroviny
500 g (hovädzie, chudé bravčové) |
|
podľa chuti |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Omáčka: | |
3 ks |
|
1 ks (cca 120 g) |
|
z 1 väčšieho citróna |
|
50 - 100 g (vlašské orechy, píniové oriešky) |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
3 - 5 PL (slnečnicový) |
|
1 PL |
|
podľa potreby |
|
1 - 2 PL |
|
Postup
-
1
Mleté mäso som dôkladne spracovala rukami s trochou vody na vláčnu masu.
-
2
V mažiari som rozdrvila celé nové korenie na jemno, nepoužila som mleté, lebo niet nad čerstvo pripravené.
-
3
Drvené nové korenie a mletú škoricu som pridala k mäsu...
-
4
...a rukami riadne spracovala s mäsom.
-
5
Zmes som okorenila čerstvo mletým čiernym korením...
-
6
..a pridala som soľ. Znovu som všetko dôkladne prepracovala rukami na dobre tvarovateľné cesto - asi 30 minút, čo je veľmi dôležité pre kvalitu a chuť guličiek o výsledku. Zmes som odložila na 24 hodín odpočívať do chladničky, aby sa dobre prepojili chute. Vajce sa do týchto guličiek nepridáva!!!, mäso dobe drží tvar vďaka dôkladnému spracovaniu rukami.
-
7
Vlašské orechy som pokrájala na hrubo. V recepte sa používajú najčastejšie píniové oriešky, ale som ich nezohnala, tiež môžete dať mandlle, další postup je ten istý.
-
8
Orechy som opražila na suchej horúcej panvici, treba stále miešať a dávať pozor, lebo sa ľahko spália - asi 5 - 6 minút.
-
9
Opražené orechy som nechala úplne vychladnúť.
-
10
V hrnci som rozpustila maslo a zohriala spolu s olejom.
-
11
Na rozohriatom tuku som opražila cibuľu, pokrájanú na mesiačiky do sklovita a kým sa nerozpadla na na prúžky - 3 až 4 minúty, osolila som ju, aby zmäkla. V pôvodnom recepte je 500 g cibule - asi ako mäsa, dala som menej.
-
12
Pridala som opražené orechy,...
-
13
...paradajkový pretlak, ktorý som tiež opražila asi 1 minútu.
-
14
Pridala som múku a opražila som ju - asi 1 minútu.
-
15
Zaliala som všetko vodou asi 3 cm nad cibuľu.
-
16
Pridala som mletú škoricu, čerstvo drvené nové korenie a ochutila soľou a nechala som spolu prevrieť asi - 3 minúty.
-
17
Jemne naolejovanými rukami som vytvarovala z mäsovej zmesi guličky veľkosti vlašského orecha.
-
18
Vložila som ich do rozpáleného oleja...
-
19
...a opekala som ich do hneda z každej strany - asi 4 - 5 minút.
-
20
Opečené guličky som vložila do omáčky, nechala som spolu prevrieť asi 5 minút. Na záver som pridala citrónovú šťavu.
-
21
Podávala som horúce, nebolo nič vhodnejšie ako príloha než Jordánska ryža. /recept som pridala včera./ Omáčka je veľmi osviežujúca s príjemnou chuťou použitých korenín, orechov a ostatných surovín, cibuľa v nej nesmie byť rozvarená, ale má byť mäkká. Vynikajúco harmonizuje s chuťou mäsových guliek, ktoré úžasne dopĺňa. Odporúčam vyskúšať - dobrú chuť prajem.
varecha.pravda.sk/recepty/jordanska-ryza-fotorecept/42285...
www.pluska.sk/izdravie/alternativna-medicina/vychodna...
to ja ti dakujem :-)
len som nemala pínioví oriešky.
tvoje hodnotenie si veľmi vážim.
dakujem ti.
dakujem.
dakujem.
dakujem za tvoje krásne hodnotenie mojej práce.
teší ma veľmi, že sa ti recept páči, ešte viac, ak ho aj uvaríš a dáš vedieť.
dakujem za pochvalu.
poteší ma, ak vyskúšaš.a ak dáš vedieť, ešte viac.
veľmi pekne ti dakujem za takú úžasnú poctu. vážim si to.
aj mne sa páčia všetky tvoje recepty, sú úžasné všetky. vdaka ti za ne.
prajem ti pekný a príjemný deň.
tiež milujem jahňacinu a úžasnú libanonskú kuchyňu s jej rôznorodosťou a vynikajúcimi jedlami. nie nadarmo sa o nej vo svete vraví,že patrí medzi tie najlepšie, dokonca je hned za francúzskou.
to ja dakujem tebe.
no povedz, nebola by to škoda, nepridať tento recept? keby sa stratil? bolo by mi to naozaj veľmi ľúto.
veľmi pekne ti dakujem za pochvalu
dakujem za uloženie do kk i za vyskúšanie. :-)
prajem ti úspech a pekný večer.
všimla som si, čo @hjarta napísala o tureckej kuchyni, ale ja viem roky rokúce, že to 2. miesto sa prisudzuje libanonskej kuchyni, písala som o tom už dávnejšie ajna vareche, napr. ešte v marci 2011 pri ro Ajun.
nemusím mať pravdu, je možné, že sa mýlim.
veľmi milujem aj tureckú kuchyňu, myslím si, že sa k vôli tomuto určite s @hjarta nepobijeme a ani nepohádame. :-)
dakujem za tvoj milý príspevok.
PS: este som pridala 1cl hnedeho cukru aj do mesa pri miesani aj do omacky.
to je úžasné, teším sa s vami oboma.
dakujem za perfektné hodnotenie.
mám pripravené dalšie a postupne pridám, ak sa vydaria.
dakujem za uloženie a poteší ma, ak aj vyskúšaš.
dakujem.
jók.Prajem Ti krásny víkend.
dakujem za úžasné hodnotenie i pochvalu.
krásny víkend aj tebe prajem :-)
dakujem ti.
mimo tohoto receptu používam cukor v iných jedlách, len kde to recept vyslovene žiada, ako napr. v koláčoch, zákuskoch, kysnutom ceste, kapuste, v niektorých šalátoch, omáčkach, polievkach, pri zaváraní, inde.
škoricový cukor si tiež robím zásadne sama, nikdy nepoužívam kupovaný, taktiež si sama vyrábam koreniace zmesi zásadne vždy čerstvé a korenie drvím alebo čerstvo meliem - to dá jedlu oveľa lepšiu a výraznejšiu chuť, pričom ho stačí málo
vo všeobecnosti však používam cukor len veľmi málo.
veľmi pekne ti dakujem za správu.
prajem ti pekný víkend a dobré varenie.
potom daj vedieť, ako chutilo :-) držím palce!
dakujem ti.
to je úžasné, že chutilo, teší ma aj, že si spravila Jordánsku ryžu:-)
dakujem ti za príjemnú správu. mám úprimnú radosť.
dakujem za trefné hodnotenie, priateľ môj.
dakujem za trefné hodnotenie, priateľ môj.