Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Libanonská kuchyňa sa počíta ako 2. najlepšia na svete po francúzskej kuchyni. Je veľmi rôznorodá, nájdeme v nej jednak vplyvy náboženské i národnostné, a to kresťanské, muslimské, iné, tiež francúzske, židovské, dokonca veľa z tureckej kuchyne, ale aj gastronómie iných národov. Toto vynikajúce jedlo pochádza z čias Osmanskej ríše, kedy v Libanone vládol turecký vojenský guvernér Daouhd Basha, podľa ktorého je pomenované.

4
porcie
24 hodín minút
príprava
20 minút
na 90-100 °C

Suroviny

Postup

  1. Mleté mäso som dôkladne spracovala rukami s trochou vody na vláčnu masu.
  2. V mažiari som rozdrvila celé nové korenie na jemno, nepoužila som mleté, lebo niet nad čerstvo pripravené.
  3. Drvené nové korenie a mletú škoricu som pridala k mäsu...
  4. ...a rukami riadne spracovala s mäsom.
  5. Zmes som okorenila čerstvo mletým čiernym korením...
  6. ..a pridala som soľ. Znovu som všetko dôkladne prepracovala rukami na dobre tvarovateľné cesto - asi 30 minút, čo je veľmi dôležité pre kvalitu a chuť guličiek o výsledku. Zmes som odložila na 24 hodín odpočívať do chladničky, aby sa dobre prepojili chute. Vajce sa do týchto guličiek nepridáva!!!, mäso dobe drží tvar vďaka dôkladnému spracovaniu rukami.
  7. Vlašské orechy som pokrájala na hrubo. V recepte sa používajú najčastejšie píniové oriešky, ale som ich nezohnala, tiež môžete dať mandlle, další postup je ten istý.
  8. Orechy som opražila na suchej horúcej panvici, treba stále miešať a dávať pozor, lebo sa ľahko spália - asi 5 - 6 minút.
  9. Opražené orechy som nechala úplne vychladnúť.
  10. V hrnci som rozpustila maslo a zohriala spolu s olejom.
  11. Na rozohriatom tuku som opražila cibuľu, pokrájanú na mesiačiky do sklovita a kým sa nerozpadla na na prúžky - 3 až 4 minúty, osolila som ju, aby zmäkla. V pôvodnom recepte je 500 g cibule - asi ako mäsa, dala som menej.
  12. Pridala som opražené orechy,...
  13. ...paradajkový pretlak, ktorý som tiež opražila asi 1 minútu.
  14. Pridala som múku a opražila som ju - asi 1 minútu.
  15. Zaliala som všetko vodou asi 3 cm nad cibuľu.
  16. Pridala som mletú škoricu, čerstvo drvené nové korenie a ochutila soľou a nechala som spolu prevrieť asi - 3 minúty.
  17. Jemne naolejovanými rukami som vytvarovala z mäsovej zmesi guličky veľkosti vlašského orecha.
  18. Vložila som ich do rozpáleného oleja...
  19. ...a opekala som ich do hneda z každej strany - asi 4 - 5 minút.
  20. Opečené guličky som vložila do omáčky, nechala som spolu prevrieť asi 5 minút. Na záver som pridala citrónovú šťavu.
  21. Podávala som horúce, nebolo nič vhodnejšie ako príloha než Jordánska ryža. /recept som pridala včera./ Omáčka je veľmi osviežujúca s príjemnou chuťou použitých korenín, orechov a ostatných surovín, cibuľa v nej nesmie byť rozvarená, ale má byť mäkká. Vynikajúco harmonizuje s chuťou mäsových guliek, ktoré úžasne dopĺňa. Odporúčam vyskúšať - dobrú chuť prajem.