Daouhd Basha - Libanonské mäsové guľôčky (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Libanonská kuchyňa sa počíta ako 2. najlepšia na svete po francúzskej kuchyni. Je veľmi
rôznorodá, nájdeme v nej jednak vplyvy náboženské i národnostné, a to kresťanské,
muslimské, iné, tiež francúzske, židovské, dokonca veľa z tureckej kuchyne, ale aj
gastronómie iných národov. Toto vynikajúce jedlo pochádza z čias Osmanskej ríše, kedy v
Libanone vládol turecký vojenský guvernér Daouhd Basha, podľa ktorého je pomenované.
4 porcie |
24 hodín minút príprava |
20 minút na 90-100 °C |
Postup
- Mleté mäso som dôkladne spracovala rukami s trochou vody na vláčnu masu.
- V mažiari som rozdrvila celé nové korenie na jemno, nepoužila som mleté, lebo niet nad čerstvo pripravené.
- Drvené nové korenie a mletú škoricu som pridala k mäsu...
- ...a rukami riadne spracovala s mäsom.
- Zmes som okorenila čerstvo mletým čiernym korením...
- ..a pridala som soľ. Znovu som všetko dôkladne prepracovala rukami na dobre tvarovateľné cesto - asi 30 minút, čo je veľmi dôležité pre kvalitu a chuť guličiek o výsledku.
Zmes som odložila na 24 hodín odpočívať do chladničky, aby sa dobre prepojili chute.
Vajce sa do týchto guličiek nepridáva!!!, mäso dobe drží tvar vďaka dôkladnému spracovaniu rukami.
- Vlašské orechy som pokrájala na hrubo. V recepte sa používajú najčastejšie píniové oriešky, ale som ich nezohnala, tiež môžete dať mandlle, další postup je ten istý.
- Orechy som opražila na suchej horúcej panvici, treba stále miešať a dávať pozor, lebo sa ľahko spália - asi 5 - 6 minút.
- Opražené orechy som nechala úplne vychladnúť.
- V hrnci som rozpustila maslo a zohriala spolu s olejom.
- Na rozohriatom tuku som opražila cibuľu, pokrájanú na mesiačiky do sklovita a kým sa nerozpadla na na prúžky - 3 až 4 minúty, osolila som ju, aby zmäkla.
V pôvodnom recepte je 500 g cibule - asi ako mäsa, dala som menej.
- Pridala som opražené orechy,...
- ...paradajkový pretlak, ktorý som tiež opražila asi 1 minútu.
- Pridala som múku a opražila som ju - asi 1 minútu.
- Zaliala som všetko vodou asi 3 cm nad cibuľu.
- Pridala som mletú škoricu, čerstvo drvené nové korenie a ochutila soľou a nechala som spolu prevrieť asi - 3 minúty.
- Jemne naolejovanými rukami som vytvarovala z mäsovej zmesi guličky veľkosti vlašského orecha.
- Vložila som ich do rozpáleného oleja...
- ...a opekala som ich do hneda z každej strany - asi 4 - 5 minút.
- Opečené guličky som vložila do omáčky, nechala som spolu prevrieť asi 5 minút. Na záver som pridala citrónovú šťavu.
- Podávala som horúce, nebolo nič vhodnejšie ako príloha než Jordánska ryža. /recept som pridala včera./
Omáčka je veľmi osviežujúca s príjemnou chuťou použitých korenín, orechov a ostatných surovín, cibuľa v nej nesmie byť rozvarená, ale má byť mäkká.
Vynikajúco harmonizuje s chuťou mäsových guliek, ktoré úžasne dopĺňa. Odporúčam vyskúšať - dobrú chuť prajem.