Cuketové medailónky s mätovým dipom

boise - fotkaboise, 6. septembra 2013
Cuketové medailónky s mätovým dipom
Foto: boise

Najskôr som chcela robiť klasické cuketové placky. Ale potom zrazu prišla prudká myšlienka, ktorá sa nedala ignorovať. A tak som vyrobila toto a zdá Zobraziť celý popisNajskôr som chcela robiť klasické cuketové placky. Ale potom zrazu prišla prudká myšlienka, ktorá sa nedala ignorovať. A tak som vyrobila toto a zdá sa, že ku klasickým plackám sa už nevrátim.

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
5 PL
3 PL
2 PL
3 PL
1 ČL
1 štipka
1 ČL
1 ČL
2 strúčiky
1 ks
Dip:
 (alebo biely jogurt)
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Postup som zase raz nefotila. Kuchárska múza so mnou šklbala na všetky strany, nebol čas fotiť, len lietať po kuchyni a vymetať každú skrinku. Stredne veľkú cuketu si nastrúhame na veľkých slzičkách. Pridáme pár lyžíc celozrnnej múky (je mi ľúto, nerátala som koľko, sypala som od oka, ale mohlo to byť takých 5), ovsené vločky, sezamové a tekvicové semienka, soľ, kúsok majoránky, dva pretlačené strúčiky cesnaku. Cibuľu nakrájame na drobno a tiež prihodíme k cukete. Pridáme štipku sódy bikarbóny, kávovú lyžičku olivového oleja a jedno vajíčko. Dobre premiešame. Zmes by nemala byť riedka.

  2. 2

    Panvicu si zohrejeme na miernom ohni. Pôvodne som to chcela piecť v rúre, ale tá bola obsadená živánskou a neskôr muffinmi, takže som musela piecť na panvici (ale nakoniec to dopadlo nad očakávania). Zohriatu panvicu potrieme kokosovým olejom (ale naozaj len potrieme, najlepšie pierkom) a lyžicou ukladáme malé kôpky cuketového cesta. Jemne roztlačíme na placku a pečieme z oboch strán.

  3. 3

    Kým sa pečú, pripravíme si dip. Kyslú smotanu alebo biely jourt zmiešame s nadrobno posekanou čerstvou mätou a jedným pretlačeným strúčikom cesnaku. Pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy a dochutíme mletým čiernym korením a štipkou soli. Prajem dobrú chuť!

Diskusia k receptu

kimlo
Ja tam vidim stale placky...aj v tom texte receptu.. :-). Ale urcite je to dobré...
boise
@kimlo ano, len ja mam nejak v hlave zafixovane ze placky su mastne od oleja :D a tieto su sucheee :) A na www.slex.sk ked som hladala ci medajlon alebo medailon som sa docitala, ze medailon je "umelecký alebo publicistický útvar venovaný významným osobnostiam, dielam, udalostiam"...a teda je snad suchy :P a kedze to bola vynimocna udalost, ze ma kopla muza, tak bol nazov na svete :D
kimlo
Tak potom nasleduju uz len karfiolove busty... :-)
kuchticka
@kimlo , mas "humorove bunky" :-))
Recept sa mi paci, robim podobne. Tiez tomu hovorim placky.
c
mariamka
mne "medailonky" zas evokuju maso :), ale nic to nemeni ze placky si urobila skvele vratane dipu, a tvoj pisomny prejav resp. postup mi je velmi sympaticky :) a zaroven gratulujem k umiestneniu starkych v Top15, zasluzene taketo recepty boduju, mam z toho velku radost :)
memory
Vyborne,vyskusala som aj patizon a mnam. Super inspiracia. Tuším uz klasicke placky robit nebudem.
elixir
Dnes ich vyskúšam, akurát zmením tú prípravu na panvici na rúru :)
elixir
Mňam mňam... niektoré suroviny som nahradila; s tými semiačkami to bolo veľmi dobré :)
74lady
Výbornééé.
Dala som ich na plech do rúry. Trochu som sa bála, že nepôjdu dole z papiera, lebo som dala menej múky, ale išli, držali pokope :-)
Tie semiačka sú fakt super tip.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia