Cuketové medailónky s mätovým dipom

Autor receptu: boise

Najskôr som chcela robiť klasické cuketové placky. Ale potom zrazu prišla prudká myšlienka, ktorá sa nedala ignorovať. A tak som vyrobila toto a zdá sa, že ku klasickým plackám sa už nevrátim.

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Postup som zase raz nefotila. Kuchárska múza so mnou šklbala na všetky strany, nebol čas fotiť, len lietať po kuchyni a vymetať každú skrinku. Stredne veľkú cuketu si nastrúhame na veľkých slzičkách. Pridáme pár lyžíc celozrnnej múky (je mi ľúto, nerátala som koľko, sypala som od oka, ale mohlo to byť takých 5), ovsené vločky, sezamové a tekvicové semienka, soľ, kúsok majoránky, dva pretlačené strúčiky cesnaku. Cibuľu nakrájame na drobno a tiež prihodíme k cukete. Pridáme štipku sódy bikarbóny, kávovú lyžičku olivového oleja a jedno vajíčko. Dobre premiešame. Zmes by nemala byť riedka.
  2. Panvicu si zohrejeme na miernom ohni. Pôvodne som to chcela piecť v rúre, ale tá bola obsadená živánskou a neskôr muffinmi, takže som musela piecť na panvici (ale nakoniec to dopadlo nad očakávania). Zohriatu panvicu potrieme kokosovým olejom (ale naozaj len potrieme, najlepšie pierkom) a lyžicou ukladáme malé kôpky cuketového cesta. Jemne roztlačíme na placku a pečieme z oboch strán.
  3. Kým sa pečú, pripravíme si dip. Kyslú smotanu alebo biely jourt zmiešame s nadrobno posekanou čerstvou mätou a jedným pretlačeným strúčikom cesnaku. Pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy a dochutíme mletým čiernym korením a štipkou soli. Prajem dobrú chuť!