Čokoládový zákusok
Čokoládový zákusok

Čokoládové rezy s tvarohovo-mascarpone krémom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 24. júna 2017

Dnešný víkendový zákusok v znamení čokolády, s vynikajúcim krémom z tvarohu a mascarpone.

20
porcií
60 minút
príprava
3x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto: kakaové 3x
4 ks
4 PL
3 PL
1 KL
na špic noža
3 KL holandské
Krém:
500 g
250 g
200 g (+ 1 PL smotany)
1 ks
350 ml (s kakaom)
100 g
Na vrch: parížska šľahačka
150 g
150 g
500 ml (33%)




Postup

  1. 1

    Pripravila som si 3 x kakaové korpusy. Pokiaľ sa piekol prvý korpus, pripravila som si cesto na druhý i tretí. V miske som vymiešala vajcia s cukrom do peny. Zmiešala som múku, prášok do pečiva, sódu a kakao a cez sitko som na 3x preosiala a vmiešala do cesta.

    Čokoládové rezy s tvarohovo-mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rúru som nechala vyhriať na 180 st. a piekli sa 10 min použila som plech 27x37cm vystlaný papierom na pečenie. Upečené korpusy som ošúpala z kože a chladila na mriežke.

    Čokoládové rezy s tvarohovo-mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokiaľ sa chladili korpusy, pripravila som si krém. V mise som vymiešala tvaroh, mascarpone a strúhanú citrónovú kôru a šťavu. Pridala som kryštálový cukor.

    Čokoládové rezy s tvarohovo-mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V mise nad parou som nechala roztopiť bielu čokoládu, do ktorej som pridala aj 1 PL smotany. Roztopenú čokoládu som vmiešala do krému.

    Čokoládové rezy s tvarohovo-mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Krém som rozdelila na 2 rovnaké časti a uložila do chladničky stuhnúť.

    Čokoládové rezy s tvarohovo-mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na podnos som uložila prvý korpus. Natrela som ho horúcim slivkovým džemom s kakaom. V tomto džeme som pri varení použila i strúhané mandle.

    Čokoládové rezy s tvarohovo-mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na džem som natrela prvú polovicu krému.

    Čokoládové rezy s tvarohovo-mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Položila som druhý korpus a natrela som ho opäť horúcim džemom. Natrela som na džem druhú polovicu krému.

    Čokoládové rezy s tvarohovo-mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Položila som tretí korpus. Koláč som uložila do chladničky na noc, zaťažila som ho 3 kg múky. Ráno som ho vybrala z chladničky a natrela som vrch pod zdobenie horúcim džemom a nechala v chladničke stuhnúť. Parížsku šľahačku som pripravila deň vopred. Teraz som ju mixérom vyšľahala a uložila do chladničky stuhnúť. Pred zdobením šľahačkou, nechám koláč poriadne vychladiť.

    Čokoládové rezy s tvarohovo-mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Parížsku šľahačku som po vyšľahaní vložila do cukrárskeho vrecka a ozdobila už nakrájané zákusky. Nie je nutné zdobiť parížskou šľahačkou. Môžete poliať iba čoko polevou, alebo posypať cukrom. Prajem vám dobrú chuť.

    Čokoládové rezy s tvarohovo-mascarpone krémom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

terinka55
Vidím "realizátorov" a "znehodnotiteľov".
Veľmi pekné, ja by som si neprosila "ozdobu" na vrch. Určite exkluzívna chuť. Odo mňa jasných 5*****!
arnilka
to je krása, tá presnosť a ostrosť čistota rezu, nehovorím o chuti :-)
zase jeden majstrovský kúsok tvojej šikovnosti 5*
haji
Krásná práce, hodná profíčky, tleskám! Moc ráda bych ochutnala, milá Izi, děkuji za receptík.
sracz
... krásne, pohodové, voňavé, nikým a ničím nerušené dni pracovného pokoja aj Tebe Izka milá!
izabella929
Smutné, ale realita tohto obdobia..tu treba mať ale poriadnu odvahu pridať recept..nikdy to takto nebolo..Ďakujem tým, ktorým sa recept páči a ostatný nech sklopia pred ním zrak...ani neviete, aký je výborný..
zolik
@Izabella929 (24.6.2017 19:08)
tiez som toho nazoru, ze niektore komentare prekracuju Varechou.sk urcene, dane hranice. väcsinou su to ti, ktori nepridali ani jeden jediny recept. pozitivna kritika a upozornenie na chyby je nieco co povazujem za prinos, ale osobne osocovanie, napadanie a urazky su si myslim aj v zaujme @redakcie tiez neziaduce. vela prispievatelov, ktorych recepty a prispevky som si vazila odislo a ak to takto pojde dalej, odidu aj dalsi. a aj ti, ktori sa po nejakom case vratili. vytraca sa radost a chut prispievat, lebo ako pise @Izabella929 vyssie: "tu treba mat ale poriadnu odvahu pridat recept.."

sracz
... ani mi na um nezišlo niekoho poučovať (tobôž našu @Redacia ), osočovať, či nedajbože urážať, ale pri všetkej úcte a s poukázaním na moje skúsenosti, je komentár urážlivý a komentár "urážlivý"! Nerád by som bol "podpaľač" nežiadúcej a nič neriešiacej diskusie! Všetkým Vám úprimne želám príjemný weekend v kruhu Vašich najmilších!
mitzy
@Izi konečne jeden zákusok z tvojej megadielne na ktorý si trúfam čo do trpezlivosti šikovnosti času :) vyzerá super chutný. 5* kk až ho vyrobím, pošlem foto!
siisa
Skvelý recept, verím že aj výborne chutí ;)
patroveckypitrs
A ešte niečo pripájam sa k názoru kolegu vo varení @Sracz. Ja to vidím, na svojich receptoch, že mate dvojaky meter. Všetci sme si rovný no niektorý sú o čosi rovnejší. Preto som prestal sem dávať recepty.
kukulienka71
@zolik , dobre si to napísala. Myslím, že je naozaj načase zmeniť to tu, milá @redakcia. Recept je výborný a hodnotenie hviezdičkami nie je odzrkadlením jeho ozajstnej hodnoty! Stráca tým opodstatnenie, lebo je skôr nástrojom vyjadrenia sympatie/nesympatie či čo ja viem akých iných kritérií a tie len odrádzajú od vyskúšania a prispievania (lebo hviezdičky už dávno nie sú známkou kvality na tejto stránke!!!) A ešte predtým ako sa ozve Petrkluc a jemu podobní "realisti", dovoľte mi navrhnúť zrušenie nedôveryhodného hviezdičkovania. Mohlo by sa namiesto neho objaviť číslo znázorňujúce, napr. koľkí si recept uložili. To číslo by aspoň nikomu neubližovalo;-) Pekný deň!
redakcia
@Kukulienka71 (25.6.2017 07:55)

Ďakujeme za Váš názor, nad Vaším návrhom pouvažujeme. Pekný deň aj Vám a všetkým Varecháčom.
zinnajdha
Šikovný recept (samozrejme mimo toho, že je chutný). Vzhľadom na nedostatok času pre mňa ako stvorený. Pekný (pruhovaný). Sper. Uložený.
petrkluc
@Kukulienka71 (25.6.2017 07:55)

A ještě jedna věc, je hodně zajímavé, že hvězdy ti vadí, ale odporné komentáře ve stylu "fuj", "grc", "blivajz", "to vypadá jako kdyby to někdo snědl", již ne (to samé platí pro @terinka55 a další "dobráky").
jack
Ďalšia krása.Vyzerá byť s tých tvojich "jednoduchších",tak ho určite skúsim.Krém sa mi páči:-)5*
izabella929
Ďakujem pekne za vaše názory.ja som tu mnoho rokov, no musím s poľutovaním napísať, že sa to tu z mesiaca na mesiac zhoršuje, Je tu dusná atmosféra a človek len ťažko dokáže za svoju poctivú prácu odrážať útoky, osobné invektívy, a osočovanie.Na čas som sa odtiaľto vytratila a hľadala som zázemie inde.Určite je málo známe, že sa moje recepty objavili v Indii, Rumunsku, Česku a všade boli vítané.V neposlednom rade som zostávala čím ďalej tým viac v Česku.Ale vždy ma to lákalo byť tu doma, byť medzi svojimi a robiť recepty s láskou.Tu však platia iné pravidlá, lebo nebol by to slovák, keby všetko nezávidel a neošomral.Ten, kto nikdy nerobil recepty, nefotil fotopostupy, nedokáže oceniť prácu iného kladne.Sú to hodiny fotenia,upravovanie a v konečnej fáze aj textové skladby.Pri tom si človek musí dávať obrovský pozor na chyby, lebo musí rátať s tým, že ak to bude niekto robiť po mne, bude ma preklínať.Takže na záver toľko.Keď som dosiahla tisícku receptov tu na Vareche, dostala som okrem blahoželaní aj meily plné závisti a nenávisti. Napokon ste to boli vy Varecháči, ktorí ste ma uprosili, aby som sa vrátila.Také niečo môže písať iba človek, ktorí žije bez lásky a má plnú dušu nenávisti.Pritom stačí iba niečo malé uvariť, upiecť,zavariť, urobiť radosť sebe aký som šikovný a hneď je krásne na celom svete.. Koľko je s tým práce zistí každý sám osobne a nikdy nebude osočovať.A čo sa týka ,,,hviezdičiek,,,? slúžili iba k tomu, aby si ten čo ma nenávidí, závidí mi, mohol lusknúť prstom a povedať si: a teraz ťa zotriem potvora..a keď som tu čítala, že mi závidíte a nenávidíte moju láskavosť, bola som z toho úplne paf.Prečo je tento svet plný nenávisti to viete všetci.Majte nádhernú nedeľu.Ďakujem pekne za vaše komentáre.
motyka
Pripájam sa k názoru Kukulienky71, že hviezdičkovanie na vareche nie je objektívne. Taktiež ho navrhujem zrušiť. Niektorí len čakajú na to, aby mohli ublížiť. Redakcia - vymyslíte niečo, čo by sa nedalo takto zneužívať.
Ďakujem.
1x motyka
kukulienka71
@Petrkluc (25.6.2017 10:57)

vieš, mne tu vadilo už všeličo, to zas vadilo inému...hádam si môžem vybrať, k čomu sa vyjadrím. Momentálne sú to tie obligátne hviezdičky:-) kto akými slovami hodnotí recept slovne, to je jeho vizitka a nechci odomňa, aby som sa ozývala kvôli každej, aj nepostrehnutej vete, na to tu sú admini. Ja by som privítala, ak by bolo čo najviac komentárov po vyskúšaní a s vecnými pripomienkami, ktoré nás posunú k zdokonaleniu sa v kuchyni. Mám pravdu?
izabella929
@tomas ak si pripravíš najprv krém a dáš stuhnúť do chladničky a potom začneš piecť korpusy, bude to rýchlejšie..ja síce každý skladaný zákusok pritlačím na noc aspoň 3 kg múky, aby rezy boli pekné pri krájaní, ale kto si na tom nepotrpí, zvládneš toto pečenie na jednotku...inak tá parížska šľahačka na vrchu dáva šmrnc tomu zákusku, ale stačí posypať práškovým cukrom..)držím ti palce..@silvika33 , budem sa tešiť ak vyskúšaš, ešte viac ak aj vychutnáš chuť tohto výborného zákusku.-) vďaka za všetky vaše komentáre aj tie čo sa netýkali zákusku...)
evanaaa
Chcela by som len pre @Kukulienka71 povedať, že ani uloženie receptu do KK nie je smerodatné, lebo mne sa napríklad Izkine diela - recepty páčia, ale si ich neukladám, lebo by som ich nepiekla, ale nielen tieto, aj iné, z určitých dôvodov (sme Dia, pre dvoch sa neoplatí, sú náročné, atď.), takže je možné, že tak zmýšľajú viacerí. Je to proste v našich mysliach, čo sa nám pozdáva a čo nie, tu by o to ani nemalo ísť. Stačí si proste pozrieť recept a okomentovať ho, ak chceme vyjadriť svoj postoj. Ale nie rôznymi narážkami, podceňovaním ešte aj tých, čo komenty sem dávajú inými komentujúcimi.
kukulienka71
@Evanaaa (1.7.2017 18:14)

Ahoj, vieš, darmo dáš 5*, ak ich vzápätí niekto jednou zníži na 3. Preto som ako príklad uviedla ukladanie do KK, lebo to môže byť len zvyšujúce sa číslo. A všimni si, hodnotenie hviezdičkami ledva presiahlo priemernosť (tuším 3 celá niečo tam bolo pred ich zrušením) ale recept je výborný a páči sa mnohým, čo ukazuje aj počet lajkov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia