Čokoládový zákusok
Čokoládový zákusok

Zákusok pre milovníkov čokolády

myalab - fotkamyalab, 30. septembra 2023
Zákusok pre milovníkov čokolády
Foto: myalab

Tento recept bola čistá improvizácia pre dámu s bezlepkovou a bezlaktózovou diétou.

15
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 160 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
8 PL
12 g
6-7 PL (príp. iné sladidlo)
100 g strúhaná (70 %)
Krém:
3 ks domáce
4-5 PL
200 g (70 %)
400 g (ghee)
 (dreň)
podľa potreby
Na ozdobu:
podľa potreby
 opražené




Postup

  1. 1

    Cesto: Bielky s polovicou cukru šľaháme nad parou, mne túto činnosť nahradil robot. Bielková pena je tuhá a tak cesto bude krásne nadýchané. Žĺtky s druhou polovicou cukru vyšľaháme do peny, postupne ich pridáme do bielkovej hmoty spolu s mandľovou múkou, práškom do pečiva (dbajte na to, aby bol bezlaktózový, ak je určený na konzumáciu takémuto stravníkovi) a strúhanou 70 % čokoládou.

  2. 2

    Krém: Celé vajcia vymiešame s cukrom nad parou, postupne pridáme čokoládu do rozpustenia, mne túto činnosť nahrádza robot. Keď hmota vychladne pridáme dreň z pravej vanilky a postupne do nej zapracovávame ghee maslo rovnakej teploty. Krém takto pripravený ma lahodnú orieškovú chuť po ghee masle. Ghee alebo nazývané aj prepustené maslo pripravíte jednoducho doma. https://recepty.aktuality.sk/recept/7646/domace-ghee-maslo-prepustene-maslo/

  3. 3

    Korpus pečieme na teplovzdušnom ohreve cca 30 -35 minút pri teplote 160 stupňov Celzia, riaďte sa svojou rúrou. Po vychladnutí korpus rozdelíme na polovice, jednu časť natrieme vrstvou jahodového džemu, naň natrieme 2/3 krému a prikryjeme druhou polovicou odrezaného cesta. Zvyšok krému si odložíme na vrchnú úpravu zákuska. Dáme stuhnúť pripravený zákusok, ale aj odložený krém. Pozor, aby krém určený na ozdobu nestuhol moc. Takto sa bude s krémom dobre pracovať a bude dobre držať pri striekaný ozdôb. Nakoniec každú porciu ozdobíme polovicou jahody a opraženými lieskovcami. Ja ich najradšej pripravujem v rúre, kde sa opečú krásne rovnomerne.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia