Zemiaková polievka
Zemiaková polievka

Česká bramboračka fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 5. augusta 2021
Česká bramboračka (fotorecept)
Foto: kimlo

Podobných receptov je tu viac, ja som objavil na nete tento, prednedávnom som ho vyskúšal a keďže som ho robil teraz opakovane, rozhodol som Zobraziť celý popisPodobných receptov je tu viac, ja som objavil na nete tento, prednedávnom som ho vyskúšal a keďže som ho robil teraz opakovane, rozhodol som sa nafotiť postup a podeliť sa s ním. Veľmi chutná a jednoduchá polievka kde nepotrebujeme pridať žiadny bujón ani vývar a predsa je tá chuť skvelá.
Zdroj: internet

5
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
2 ks
2 ks
kúsok
1 ks
1 hrsť
3 strúčiky
1/2 KL
1 KL
60 g
1 KL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Sušené huby vopred namočíme, najlepšie cez noc.

    Česká bramboračka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Scedíme ich, a vodu v ktorej boli namočené si odložíme a doplníme na 1 liter.

    Česká bramboračka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na kúsku masla orestujeme nakrájanú koreňovú zeleninu a rascu. Osolíme väčšou štipkou soli a opekáme na strednom plameni aspoň 5 minút až začne zelenina chytať farbu.

    Česká bramboračka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme nadrobno nakájanú cibuľu a opekáme spolu asi 1-2 minúty.

    Česká bramboračka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom pridáme štvrtinu nakrájaných zemiakov a opekáme až sa začnú pripekať.

    Česká bramboračka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme huby, zvyšok zemiakov a zalejeme vodou z húb. Ochutíme soľou a privedieme k varu.

    Česká bramboračka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zo zvyšku masla a múky urobíme svetlú zápražku a pridáme do polievky. Rozmiešame a varíme do zmäknutia zeleniny a zemiakov.

    Česká bramboračka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pred koncom varenia pridáme prelisovaný cesnak a majoránku.

    Česká bramboračka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na záver porcie ochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Polievka je najchutnejšia na 2.- 3. deň kedy sa prepoja všetky chute.

    Česká bramboračka (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

frezia68
@Kimlo : Včera som uvažovala,čo so sušenými hubami z minulého roku.Zajtra idem na trh po zeleninu a bude bramboračka podľa Teba.Dobre je niekedy nakuknúť na Varechu a hneď prvý recept odkukám :-).
kimlo
@violeta (5.8.2021 13:21)
Tak to bola rychlovka! Pár hodín od zverejnenia receptu a Ty taká pohotová! :-) Teší ma že chutilo.
mariamka
ty vieš vyblázniť človeka tými fotkami :) máme radi všetko hubové hríbové,, keďže mám malú hrsť, dala som dve a miesto surových zemiakov pečené (zostali odvčera) Je výborná, ozaj rascu celú či mletú? dala som aj aj :)


kvakac
No pane jo, to je ale požužlaníčko. Máš jedine šťastie, že nie som žena, lebo hneď by som si zbalil kufre a som nasačkovaný naveky u teba. To je presne ta polievka čo som už hľadal dlho. A že na tretí deň je najlepšia, veď už dnes bude hrniec prázdny. Vďaka za recept kamarát.


kvakac
@frezia68 (7.8.2021 12:14)

Akurát aj ja som sa jej najedol, ako furman po šichte. Smejem sa, že na tretí deň je najlepšia, veď už teraz je hrniec prázdny. To budem na druhý krát robiť z dvojnásobnej dávky.
kimlo
@kvakac (7.8.2021 12:05)
Ďakujem za parádne foto a koment, som rád že chutilo, ja som bol včera tuto nablízku na hubách aby som sa zase predzásobil...



zolik
@kimlo (11.8.2021 09:42)
Krasna motivacna fotka. Hned som ju bratovi do BA preposlala. Ja trcim vo Svajci a ruzovo to u mna na tohorocnu hribovu sezonu nevidim. Ale mame dom v Sajdikovych Humencoch, co je asi tak od Teba secujem 40 km vzdusnou carou, nie? Uz aj tam by mohli byt. Slubil, ze cez weekend pozrie. Ako spravne hovoris, Trabant doplnit zasoby. Pozdravujem ;-)

1x kimlo
zolik
@zolik (12.8.2021 21:23)
Trabant = treba. Automaticke opravovanie pisaneho textu. Sorry ☹️

1x kimlo
zuzanka1367
Boli sme v Prachovských skalách a tam na starej chate sme si dali bramboračku, neviem či to bolo magickým miestom, alebo riadnym hladom, ale bola božská. Patranie po recepte ma priviedlo k Tebe, rokmi overenej kvalite :) dobre som spravila, je výborná, srdečne Ti za recept ďakujem milý @kimlo... fotka zďaleka nezodpovedá chuti...


kimlo
@zuzanka1367 (17.9.2022 11:13)
Vdaka za pekné foto, verím že chutilo, som rád že si pripomenula, dlho som túto skvelú vec nerobil… 👍😋
chemik
Dodatečně si "rýpnu", že na chuti pravé české bramboračky se charakteristicky podílí naopak velmi tmavá jíška, dříve proto smažená na loji. Já ji dnes také nepřepaluji a radši si šetřím žlučník :- ))