Zemiaková polievka
Česká bramboračka (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Podobných receptov je tu viac, ja som objavil na nete tento, prednedávnom som ho vyskúšal a keďže som ho robil teraz
opakovane, rozhodol som sa nafotiť postup a podeliť sa s ním.* Veľmi chutná a jednoduchá polievka kde nepotrebujeme pridať
žiadny bujón ani vývar a predsa je tá chuť skvelá.
5 porcií |
20 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Sušené huby vopred namočíme, najlepšie cez noc.
- Scedíme ich, a vodu v ktorej boli namočené si odložíme a doplníme na 1 liter.
- Na kúsku masla orestujeme nakrájanú koreňovú zeleninu a rascu. Osolíme väčšou štipkou soli a opekáme na strednom plameni aspoň 5 minút až začne zelenina chytať farbu.
- Pridáme nadrobno nakájanú cibuľu a opekáme spolu asi 1-2 minúty.
- Potom pridáme štvrtinu nakrájaných zemiakov a opekáme až sa začnú pripekať.
- Pridáme huby, zvyšok zemiakov a zalejeme vodou z húb. Ochutíme soľou a privedieme k varu.
- Zo zvyšku masla a múky urobíme svetlú zápražku a pridáme do polievky. Rozmiešame a varíme do zmäknutia zeleniny a zemiakov.
- Pred koncom varenia pridáme prelisovaný cesnak a majoránku.
- Na záver porcie ochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Polievka je najchutnejšia na 2.- 3. deň kedy sa prepoja všetky chute.