Zemiaková polievka

Česká bramboračka (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Podobných receptov je tu viac, ja som objavil na nete tento, prednedávnom som ho vyskúšal a keďže som ho robil teraz opakovane, rozhodol som sa nafotiť postup a podeliť sa s ním.* Veľmi chutná a jednoduchá polievka kde nepotrebujeme pridať žiadny bujón ani vývar a predsa je tá chuť skvelá.

5
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Sušené huby vopred namočíme, najlepšie cez noc.
  2. Scedíme ich, a vodu v ktorej boli namočené si odložíme a doplníme na 1 liter.
  3. Na kúsku masla orestujeme nakrájanú koreňovú zeleninu a rascu. Osolíme väčšou štipkou soli a opekáme na strednom plameni aspoň 5 minút až začne zelenina chytať farbu.
  4. Pridáme nadrobno nakájanú cibuľu a opekáme spolu asi 1-2 minúty.
  5. Potom pridáme štvrtinu nakrájaných zemiakov a opekáme až sa začnú pripekať.
  6. Pridáme huby, zvyšok zemiakov a zalejeme vodou z húb. Ochutíme soľou a privedieme k varu.
  7. Zo zvyšku masla a múky urobíme svetlú zápražku a pridáme do polievky. Rozmiešame a varíme do zmäknutia zeleniny a zemiakov.
  8. Pred koncom varenia pridáme prelisovaný cesnak a majoránku.
  9. Na záver porcie ochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Polievka je najchutnejšia na 2.- 3. deň kedy sa prepoja všetky chute.