Čerešňový mrežovník fotorecept
Foto: olinecka
Tohto roku nie je veľká úroda čerešní dlho boli mrazy. Na tých zopár si pochutnávali škorce. No už nebudú, piekla som.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
150 g |
|
180 ml |
|
200 g |
|
štipka |
|
2 ks |
|
1 bal. |
|
Plnka: | |
700-900 g čerstvé odkôstkované |
|
5-6 PL |
|
2 bal. |
|
z 1 citróna |
|
80-100 g (alebo horká) |
|
(na posypanie cesta) |
|
Na posypanie koláča: | |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto.
-
2
Suroviny na plnku.
-
3
Do misy preosejeme múku pridáme, prášok do pečiva, cukor, štipku soli, žĺtky, maslo studené pokrájané na menšie kúsky, kyslú smotanu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme do mikrotenoveho sáčku a vložíme do chladničky stuhnúť.
-
4
Čerešne čerstvé odkôstkovane dáme do misy pridáme polámanu čokoládu, cukor a dáme variť aspoň na chvíľu pokiaľ nemáme čerešne mäkké. Následne v troche vody rozmiešame Zlatý klas, vlejeme do čerešní a uvaríme hustú plnku, ktorú dáme trocha vychladnúť.
-
5
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme na dve časti väčšiu a menšiu, viď foto. Plech menší 35x25 cm, vymastíme maslom.
-
6
Väčšiu časť cesta rozvaľkáme valčekom, prenesieme na plech, boky trocha vytiahneme, aby nevytiekla plnka. Popicháme vidličkou. Na cesto rovnomerne rozotrieme plnku.
-
7
Na vrch urobíme mriežky z menšej časti cesta. Rúru predhrejeme na 180 stupňov pečieme 30-35minút do zlatista.
-
8
Upečený koláč necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.
čo povieš
môže byť plnka aj z višní..??
Ďakujem, Izka.
Ďakujem.
Čokoláda vtom super, chuť.
Môže, ale určite pridaj čokoládu, fajnota.
Ešte sú na plechu rada sa podelím. Ú nás je to tiež takto, naberať odniesť a môžeš aj za variť. Krásny dník.
Ďakujem.
Ďakujem za komentár som rada že sa recept páči a nech sa podarí.