Čerešňový koláč

Čerešňový mrežovník (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Tohto roku nie je veľká úroda čerešní dlho boli mrazy. Na tých zopár si pochutnávali škorce. No už nebudú, piekla som.

40 minút
príprava
30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto.
  2. Suroviny na plnku.
  3. Do misy preosejeme múku pridáme, prášok do pečiva, cukor, štipku soli, žĺtky, maslo studené pokrájané na menšie kúsky, kyslú smotanu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme do mikrotenoveho sáčku a vložíme do chladničky stuhnúť.
  4. Čerešne čerstvé odkôstkovane dáme do misy pridáme polámanu čokoládu, cukor a dáme variť aspoň na chvíľu pokiaľ nemáme čerešne mäkké. Následne v troche vody rozmiešame Zlatý klas, vlejeme do čerešní a uvaríme hustú plnku, ktorú dáme trocha vychladnúť.
  5. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme na dve časti väčšiu a menšiu, viď foto. Plech menší 35x25 cm, vymastíme maslom.
  6. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme valčekom, prenesieme na plech, boky trocha vytiahneme, aby nevytiekla plnka. Popicháme vidličkou. Na cesto rovnomerne rozotrieme plnku.
  7. Na vrch urobíme mriežky z menšej časti cesta. Rúru predhrejeme na 180 stupňov pečieme 30-35minút do zlatista.
  8. Upečený koláč necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.