Čerešňový koláč
Čerešňový mrežovník (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Tohto roku nie je veľká úroda
čerešní dlho boli mrazy. Na tých
zopár si pochutnávali škorce. No už nebudú, piekla
som.
40 minút príprava |
30-35 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny na cesto.
- Suroviny na plnku.
- Do misy preosejeme múku pridáme, prášok do pečiva, cukor, štipku soli, žĺtky, maslo studené pokrájané na menšie kúsky, kyslú smotanu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme do mikrotenoveho sáčku a vložíme do chladničky stuhnúť.
- Čerešne čerstvé odkôstkovane dáme do misy pridáme polámanu čokoládu, cukor a dáme variť aspoň na chvíľu pokiaľ nemáme čerešne mäkké. Následne v troche vody rozmiešame Zlatý klas, vlejeme do čerešní a uvaríme hustú plnku, ktorú dáme trocha vychladnúť.
- Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme na dve časti väčšiu a menšiu, viď foto. Plech menší 35x25 cm, vymastíme maslom.
- Väčšiu časť cesta rozvaľkáme valčekom, prenesieme na plech, boky trocha vytiahneme, aby nevytiekla plnka. Popicháme vidličkou. Na cesto rovnomerne rozotrieme plnku.
- Na vrch urobíme mriežky z menšej časti cesta. Rúru predhrejeme na 180 stupňov pečieme 30-35minút do zlatista.
- Upečený koláč necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.