Bylinkový roastbeef so šťavou s červeným vínom

jojusko - bez fotkyjojusko, 25. októbra 2010

Toto jedlo je u nás tradičným jedlom sviatkov a mimoriadnych príležitostí v našej rodine už štvrtú generáciu. Hovädzie mäso má mimoriadne silnú mäsovú Zobraziť celý popisToto jedlo je u nás tradičným jedlom sviatkov a mimoriadnych príležitostí v našej rodine už štvrtú generáciu. Hovädzie mäso má mimoriadne silnú mäsovú chuť a hovädzia roštenka patrí k jedlám prvej triedy. Spolu s tatarskou omáčkou a opekanými zemiakmi sa dá zaradiť k špičkovým jedlám. V našej rodine sme si na ňu tak zvykli, že už len vyslovenie názvu jedla má za príčinu zbiehanie sliniek v ústach. Mnohé jedlá sa časom menia alebo vyvíjajú, nám však nevznikla nikdy potreba niečo meniť.

5
porcií
180 minút
príprava
40+15 minút
na 225 °C

Suroviny

800  g, nízka aj s tukovou časťou
2  ks, struky
1  KL
1  KL
2  KL
1  KL
5  ks
3 vetvička, nasekaná
2  ks, rozdrvený
2  vetvička
1  KL
1/8  ks, - bulva strednej velkosti
2  KL
2  ks, strednej velkosti
2  ks
2-3  PL
1,5  dcl
1  ks
1 kl
1 kl




Postup

  1. 1

    Vytvoriť homogénnu rovnorodú masu- pastu - z roztlačeného cesnaku, soli, vegety, oleja, posekaných byliniek ak ide o čerstvé, korenia, trochy červeného vína, pár kvapiek citrónu, worčestru, soje a roztlačenej cibule. Vzniklou pastou dobre celý kus mäsa vymasírovať, zbytok pasty naniesť na povrch mäsa, mäso vložiť do sklenenej alebo porcelánovej nádoby, zakryť vekom a vložiť do chladničky - nie do mraziaceho oddielu. Už samotná krátka doba pečenia predpokladá okrem marinovania aj dlhšiu dobu tzv.odvisnutia mäsa po porážke jatočného býka. U nás túto podmienku plnia procedúry nákupu a dodávky a mäso na pulte u mäsiara už je solídne odvisnuté. Preto stačí nechať mäso v marináde 2-3 hodiny. Počas tej doby marinovania dva až trikrát opakovať silnejšie masirovanie marinovacou pastou

  2. 2

    Mäso vybrať z nádoby a marinovaciu pastu z neho stiahnuť, rúru na pečenie vyhriať na 225 st.C. Z hrubšieho alobalu naskladať harmoniku. Na rošt v rúre alobalovú harmoniku roztiahnuť a na ňu sa položiť roštenku. V tej polohe sa pečie cca 30-40 min ale pozor. Pri tejto úprave mäsa je velmi dôležité zabrániť aby sa mäso prepieklo durch. Musí vo vnútri ostať bledo ružové alebo až bledočervené. Pod rošt položiť odokrytý pekáč na zachytávanie kvapiek šťavy. Ak mäso dosiahne ružovú farbu vo svojom vnútri, tak vypnúť ohrev v rúre a mäso vložiť do spodnej nádoby, zakryť a nechať 15 min. v rúre zatiahnuť chuť a vsiaknuť šťavu. Pripravenú zeleninu i zelinky v priebehu pečenia mäsa uložiť do spodnej nádoby

  3. 3

    V spodnej nádobe, kde je šťava pripraviť omáčku. Obsah rozriediť trochou vody pridať aj zbytok marinády. pridať zeleninu a priliať červené víno. Všetko dobre prevariť. Nakoniec prepasirovať, pridať špik z kostí a maslo, Mäso nakrájať ostrým nožom na tenké plátky. Do doby servirovania odložiť na teplé miesto. Podáva sa s opečenými štvrťkami zemiakov alebo hranolkami zelinkovú šťavu je možné doplniť tatarskou omáčkou. Vhodné pozdvihnutie chute sa dosiahne nápojom-suchým červeným vínom.

Diskusia k receptu

jojusko
Mnohé jedlá sú charkteristické pre niektoré etnikum, pre zemepisnú oblasť a prípravujú sa v základnej charakteristike postupu temer rovnako v každej kuchyni. Zrejme aj tento recept je v príbuzenstve s takým hodnotením.Ako som už na inom mieste uviedol, u nás má pôvod dá sa povedať dedičný. Jedlá z hovädzieho mäsa ako je sviečková a roštenka patria neodmyslitelne do každej kucharskej knihy. Že nie sú rovnaké je prirodzené, veď aj my nie sme /chvalabohu/ rovnakí podľa žiadnych kritérií hodnotenia. Kde naši predkovia získali tento recept neviem, ale ešte dnes sme im vďační, pretože zelinkový roastbeef podľa ich receptu plní všetky naše nároky a požiadavky na kvalitu i hodnotu. Naviac má aj funkciu pamiatkovú, pretože pri každej konzumácii nezabudneme pochváliť našich predkov, že si osvojili a nám odovzdali taký recept.
evusik
no tak @jojusko tento recept sa číta ako pekný príbeh.... a živo si viem predstaviť tú báječnú chuť mäsa s bylinkovou krustou ..... to s tou alobalovou harmonikou je výborný nápad, určite vyskúšam :-)
jojusko
Pri pečení ostáva ešte jeden problém , ani nie problém ale jedna voľba. Ak je to el. šporák , je možné pečenie realizovať zapnutím grilovej špirály - to sa už teda mení na grilovanie. alebo zapnutím hornej špirály pečenia alebo- to je náš prípad - zapnuť ohrev teplovzdušný, samozrejme ak je to v šporáku nainštalované. Kontrolu či je to už upečené robíme pritláčaním povchu- či sa zatlačené miesto vráti alebo nie a tenkou ihlicou- čím menej sa do mäsa pichá tým menej šťavy mäso vypustí. Alobalová hsrmonika je dobrá ak nie je žiaden dobrý rošt. V opačnom prípade mäso môže byť priamo na mriežke z vybavenia rúry . Alobalová harmonika sa vyhotoví tak, že po jej obvode sa vytvaruje jarček , v ktorom sa zachytáva vyťekajúca šťava.
Ďakujem za milé slová, pre mňa , ak ich vo svojom vedomí zapracujem k receptu / alebo ku komentáru k receptu/ spolu s predstavou ako si zamlsáte, tak podvedome pôsobia na tvorbu slín rovnako ako exponent na umocňované číslo. Už sme obidvaja doma uzavreli Dohodu oboch velmocí v našej kuchyni, že na nedeľu sa jedlo zaraďuje na domáci jedálny lístok.
frezia68
Zdá sa,že sme získali varecháča-gurmána,ale aj zaujímavého vyprávača.A keby ešte boli k tomu fotky,tak moje slinné žľazy ešte viac produkujú.....:-)))
sovka62
Rostbeef pečiem v pekáčiku s roštom, na tej harmoninke by som si asi netrúfla. Asi to chce cvik. A Delia Smith ho jednoducho v pekáči podložila polovičkami cibúľ, to ale ovplyvní chuť toho mäska. Veľmi dobrý recept, páči sa mi.
ejta
keďže som si práve kúpila rúru s mäsovou sondou a chystám sa ju vyskúšať práve na roastbeefe, takže receptík prišiel ako na zavolanie....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia