Pečené buchty
Pečené buchty

Buchty ako obláčik fotorecept

elenas - fotkaelenas, 15. mája 2020
Buchty ako obláčik (fotorecept)
Foto: elenas

Vyskúšala som upiecť lekvárové buchty z kysnutého cesta so zabáraným základom a cesto sa podarilo jemné, mäkučké, nadýchané. Buchty boli rovnako mäkučké aj na Zobraziť celý popisVyskúšala som upiecť lekvárové buchty z kysnutého cesta so zabáraným základom a cesto sa podarilo jemné, mäkučké, nadýchané. Buchty boli rovnako mäkučké aj na ďalší deň. Výborné cesto.

16
porcií
120 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Kvások:
200 ml vriaca
2 PL
1 PL
200 ml
30 g
Cesto:
1 ks
80-100 g
1 bal. (alebo citrónová kôra)
2/3 ČL
100 ml
štipka
600 g
100 g
10-20 g
Na potretie:
1 ks
Plnka:
 (alebo iná plnka podľa chuti)




Postup

  1. 1

    Kvások: Múku s cukrom premiešame a zalejeme vriacou vodou, dobre premiešame a necháme 5 minút vychladnúť. Pridáme kefír, dobré premiešame metličkou a vyskúšame aby zmes nebola horúca (ja to skúšam prstom, teplota by mala byť trochu vyššia ako izbová, približne ako teplota tela). Do pripraveného základu rozmrvíme a premiešame droždie a necháme vykysnúť kvások asi 15 minút.

    Buchty ako obláčik (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do kvásku pridáme vajce, cukor, olej, vanilkový cukor alebo nastrúhanú citrónovú kôru, soľ, štipku sódy bikarbóny a všetko dobre premiešame. Pridáme preosiatu polohrubú múku a trochu premiešame aby sa spojili suroviny. Na pracovnú dosku preosejeme 100 g hladkej múky a vyklopíme naň cesto. Dobre vymiesime cesto a postupne do neho zapracujeme všetku múku.

    Buchty ako obláčik (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na pracovnú dosku rozotrieme kúsok masla, asi 10-20 g, a ťahavým pohybom postupne to maslo zapracujeme do cesta (cesto vytiahnem a preložím a tak zo všetkých strán, pokiaľ nedostanem všetko maslo do cesta).

    Buchty ako obláčik (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z vymieseného cesta spravíme bochník a dáme do vymastenej olejom misky. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste vykysnúť (asi hodinu).

    Buchty ako obláčik (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, už nemiesime, len trochu preložíme v múke, aby sa obalilo a rozdelíme na rovnaké kúsky. Ja som rozdelila na 16 bochníkov približne po 70-80 g, sú z toho trochu väčšie buchty, kto chce menšie, rozdeľte na menšie diely. Každý bochník trochu rozvaľkáme alebo roztlačíme rukou, do stredu dáme lekvár alebo inú plnku podľa chuti a vytvarujeme buchtu, ktorú uložíme na plech s papierom na pečenie. Buchty ukladáme pár cm od seba, lebo potom ešte nakysnú. Spoje medzi buchtami potrieme olejom, aby sa potom po upečení ľahšie oddeľovali od seba. Prikryjeme utierkou a necháme ešte nakysnúť 20-25 minút.

    Buchty ako obláčik (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vrch potrieme rozmiešaným vajíčkom a upečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C približne 20 minút. Po upečení prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme vychladnúť.

    Buchty ako obláčik (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vrch môžeme posypať práškovým cukrom. A ešte foto v reze. Buchty vďaka zabáranému základu sú mäkučké a nadýchané aj na ďalší deň (samozrejme uskladňovať treba prikryté fóliou, utierkou, alebo pokrievkou). Dobrú chuť.

    Buchty ako obláčik (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

viera1
V roku 2012 tu dala @sovka62 podobný recept,len tam sa zalieva vriacim mliekom celé množstvo múky s Herou:  varecha.pravda.sk/recepty/makovniky-a-orechovniky-zo-zaba...
Robievam takto záviny a sú úžasné.Jeho výhodou je,že sa dá vyváľkať úplne na tenko,cesto sa nesťahuje a kto má rád veľa plnky a málo cesta,tak tento recept je ideálny.Po upečení je povrch chrumkavý,druhý deň záviny zmäknú a sú fantastické.Túto technológiu používam aj na cesto na pizzu.Buchty som ešte nerobila,tak vyskúšam.Pekný recept.
smejkad
Trosku mi to pripomína thang zhong
Krásne sa ti podarili
Obávam sa že zatiahnem zrkadlo plachtou a skúsim :-)
1x haji
haji
Potom že je všechno vymyslené. Není!! Zajímavý postup, těsto jako peřinka, buchty jako obláčik. Vzhůru do nebe chutí a blahých pocitů, hmm Krásná práce! Díky za vložení zajímavého receptu na kysnuté těsto!
elenas
Ďakujem všetkým krásne za komentáre. @siuuu , @finczi aj mne sa páčil tento spôsob, budem rada ak vyskúšate, @viera1 ďakujem, tiež poznám tento recept, je to výborné cesto, @smejkad áno, aj mne ho trochu pripomína, budem rada ak vyskúšaš, držme sa hesla ako v Metaxe, „ja nejem, ja objavujem“))
@kvakac , ďakujem za komentár, dúfam, že ťa schvaľovacie komando poteší:) @alina598 , ďakujem za komentár, @terinka55 , ďakujem krásne, @sovka62 , dakujem, budem rada ak vyskúšaš.
@haji ďakujem krásne, vymyslieť všetko sa nedá, vždy sa nájde niečo nové a ja rada skúšam nové veci.
@farbu ška, ďakujem, keby sa tak dalo poslať jedným klikom cez internet s radosťou by som to urobila.
marienka44
Nádherné a nezvyčajná technologia.Vyskúšam určite a preto ukladám recept do KK.
Momentálne nemám doma kefír, takže nemôžem hneď piecť.. :-(
2x haji a elenas
kucharka
Buchty upečené, a ozaj, sú mäkkučké. Plnila som jablkami a makom, marhulami a nutellou.
Uvidíme, či aj zajtra budú také dobré ako dnes... :-))
Ďakujem za recept.


cesminaz
Krásne sa ti podarili ;-P a verím, že sú fajnové. Dala si si záležať aj na fotopostupe čo sa mne osobne velmi páči :-) Pozdravujem.
elenas
@kucharka (19.5.2020 21:06)

Super sa ti podarili, teší ma, že si odskúšala, vyzerajú krásne. Aj dva-tri dni budú rovnako dobré ak teda ich dovtedy nezjete:) Vďaka za odozvu.
elenas
@cesminaz (19.5.2020 21:29)

Ďakujem pekne za komentár:) Veď vieš, niekedy je lepšie ukázať ako popisovať slovami:)
marienka44
Dnes som vyskúšala, cesto je fantastické. Robila som na skúšku z polovičnej dávky (miesto celého vajca som dala len žĺtok), vyšlo 11 ks.Cesto som rozvažovala asi po 70 g. Ešte chladnú na plechu, koštovať budem neskôr.


marienka44
Mozem pouzit postup pripravy kvasku v tomto recepte aj pri oškvarkových pagáčikoch? ďakujem za skorú odpoveď.
elenas
@marienka44 (5.8.2020 13:21)

prepáč, až teraz odpovedám, ale neskúšala som pri pagáčikoch, ak vyskúšaš, daj vedieť, pekný deň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia