Pečené buchty
Pečené buchty

Buchty ako obláčik fotorecept

elenas - fotkaelenas, 15. mája 2020
Buchty ako obláčik (fotorecept)
Foto: elenas

Vyskúšala som upiecť lekvárové buchty z kysnutého cesta so zabáraným základom a cesto sa podarilo jemné, mäkučké, nadýchané. Buchty boli rovnako mäkučké aj na ďalší deň. Výborné cesto.

16
porcií
120 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Kvások:
200 ml vriaca
2 PL
1 PL
200 ml
30 g
Cesto:
1 ks
80-100 g
1 bal. (alebo citrónová kôra)
2/3 ČL
100 ml
štipka
600 g
100 g
10-20 g
Na potretie:
1 ks
Plnka:
 (alebo iná plnka podľa chuti)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kvások: Múku s cukrom premiešame a zalejeme vriacou vodou, dobre premiešame a necháme 5 minút vychladnúť. Pridáme kefír, dobré premiešame metličkou a vyskúšame aby zmes nebola horúca (ja to skúšam prstom, teplota by mala byť trochu vyššia ako izbová, približne ako teplota tela). Do pripraveného základu rozmrvíme a premiešame droždie a necháme vykysnúť kvások asi 15 minút.

    Buchty ako obláčik (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do kvásku pridáme vajce, cukor, olej, vanilkový cukor alebo nastrúhanú citrónovú kôru, soľ, štipku sódy bikarbóny a všetko dobre premiešame. Pridáme preosiatu polohrubú múku a trochu premiešame aby sa spojili suroviny. Na pracovnú dosku preosejeme 100 g hladkej múky a vyklopíme naň cesto. Dobre vymiesime cesto a postupne do neho zapracujeme všetku múku.

    Buchty ako obláčik (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na pracovnú dosku rozotrieme kúsok masla, asi 10-20 g, a ťahavým pohybom postupne to maslo zapracujeme do cesta (cesto vytiahnem a preložím a tak zo všetkých strán, pokiaľ nedostanem všetko maslo do cesta).

    Buchty ako obláčik (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z vymieseného cesta spravíme bochník a dáme do vymastenej olejom misky. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste vykysnúť (asi hodinu).

    Buchty ako obláčik (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, už nemiesime, len trochu preložíme v múke, aby sa obalilo a rozdelíme na rovnaké kúsky. Ja som rozdelila na 16 bochníkov približne po 70-80 g, sú z toho trochu väčšie buchty, kto chce menšie, rozdeľte na menšie diely. Každý bochník trochu rozvaľkáme alebo roztlačíme rukou, do stredu dáme lekvár alebo inú plnku podľa chuti a vytvarujeme buchtu, ktorú uložíme na plech s papierom na pečenie. Buchty ukladáme pár cm od seba, lebo potom ešte nakysnú. Spoje medzi buchtami potrieme olejom, aby sa potom po upečení ľahšie oddeľovali od seba. Prikryjeme utierkou a necháme ešte nakysnúť 20-25 minút.

    Buchty ako obláčik (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vrch potrieme rozmiešaným vajíčkom a upečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C približne 20 minút. Po upečení prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme vychladnúť.

    Buchty ako obláčik (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vrch môžeme posypať práškovým cukrom. A ešte foto v reze. Buchty vďaka zabáranému základu sú mäkučké a nadýchané aj na ďalší deň (samozrejme uskladňovať treba prikryté fóliou, utierkou, alebo pokrievkou). Dobrú chuť.

    Buchty ako obláčik (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
V roku 2012 tu dala @sovka62 podobný recept,len tam sa zalieva vriacim mliekom celé množstvo múky s Herou:  varecha.pravda.sk/recepty/makovniky-a-orechovniky-zo-zaba...
Robievam takto záviny a sú úžasné.Jeho výhodou je,že sa dá vyváľkať úplne na tenko,cesto sa nesťahuje a kto má rád veľa plnky a málo cesta,tak tento recept je ideálny.Po upečení je povrch chrumkavý,druhý deň záviny zmäknú a sú fantastické.Túto technológiu používam aj na cesto na pizzu.Buchty som ešte nerobila,tak vyskúšam.Pekný recept.