Buchty ako obláčik fotorecept
Foto: elenas
Vyskúšala som upiecť lekvárové buchty z kysnutého cesta so zabáraným základom a cesto sa podarilo jemné, mäkučké, nadýchané. Buchty boli rovnako mäkučké aj na Zobraziť celý popisVyskúšala som upiecť lekvárové buchty z kysnutého cesta so zabáraným základom a cesto sa podarilo jemné, mäkučké, nadýchané. Buchty boli rovnako mäkučké aj na ďalší deň. Výborné cesto.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Kvások: | |
200 ml vriaca |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
200 ml |
|
30 g |
|
Cesto: | |
1 ks |
|
80-100 g |
|
1 bal. (alebo citrónová kôra) |
|
2/3 ČL |
|
100 ml |
|
štipka |
|
600 g |
|
100 g |
|
10-20 g |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Plnka: | |
(alebo iná plnka podľa chuti) |
|
Postup
-
1
Kvások: Múku s cukrom premiešame a zalejeme vriacou vodou, dobre premiešame a necháme 5 minút vychladnúť. Pridáme kefír, dobré premiešame metličkou a vyskúšame aby zmes nebola horúca (ja to skúšam prstom, teplota by mala byť trochu vyššia ako izbová, približne ako teplota tela). Do pripraveného základu rozmrvíme a premiešame droždie a necháme vykysnúť kvások asi 15 minút.
-
2
Do kvásku pridáme vajce, cukor, olej, vanilkový cukor alebo nastrúhanú citrónovú kôru, soľ, štipku sódy bikarbóny a všetko dobre premiešame. Pridáme preosiatu polohrubú múku a trochu premiešame aby sa spojili suroviny. Na pracovnú dosku preosejeme 100 g hladkej múky a vyklopíme naň cesto. Dobre vymiesime cesto a postupne do neho zapracujeme všetku múku.
-
3
Na pracovnú dosku rozotrieme kúsok masla, asi 10-20 g, a ťahavým pohybom postupne to maslo zapracujeme do cesta (cesto vytiahnem a preložím a tak zo všetkých strán, pokiaľ nedostanem všetko maslo do cesta).
-
4
Z vymieseného cesta spravíme bochník a dáme do vymastenej olejom misky. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste vykysnúť (asi hodinu).
-
5
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, už nemiesime, len trochu preložíme v múke, aby sa obalilo a rozdelíme na rovnaké kúsky. Ja som rozdelila na 16 bochníkov približne po 70-80 g, sú z toho trochu väčšie buchty, kto chce menšie, rozdeľte na menšie diely. Každý bochník trochu rozvaľkáme alebo roztlačíme rukou, do stredu dáme lekvár alebo inú plnku podľa chuti a vytvarujeme buchtu, ktorú uložíme na plech s papierom na pečenie. Buchty ukladáme pár cm od seba, lebo potom ešte nakysnú. Spoje medzi buchtami potrieme olejom, aby sa potom po upečení ľahšie oddeľovali od seba. Prikryjeme utierkou a necháme ešte nakysnúť 20-25 minút.
-
6
Vrch potrieme rozmiešaným vajíčkom a upečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C približne 20 minút. Po upečení prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme vychladnúť.
-
7
Vrch môžeme posypať práškovým cukrom. A ešte foto v reze. Buchty vďaka zabáranému základu sú mäkučké a nadýchané aj na ďalší deň (samozrejme uskladňovať treba prikryté fóliou, utierkou, alebo pokrievkou). Dobrú chuť.
Robievam takto záviny a sú úžasné.Jeho výhodou je,že sa dá vyváľkať úplne na tenko,cesto sa nesťahuje a kto má rád veľa plnky a málo cesta,tak tento recept je ideálny.Po upečení je povrch chrumkavý,druhý deň záviny zmäknú a sú fantastické.Túto technológiu používam aj na cesto na pizzu.Buchty som ešte nerobila,tak vyskúšam.Pekný recept.
Krásne sa ti vydarili
Obávam sa že zrkadlo zase zatiahnem plachtou a skúsim :-)
Krásne sa ti podarili
Obávam sa že zatiahnem zrkadlo plachtou a skúsim :-)
Vydarili sa ti krásne
Asi otočim zrkadlo a skúsim :-)
Dakujem.
Aj mna zaujal tento novy recept, hadam zajtra vyskusam (ak stihnem).
Ja som to písala v diskusii jednému zadávateľovi,ale tam nie je celý postup,pretože on už skúsenosti s pečením pizzy má,tak si to nájdi a ak potrebuješ vedieť viac,tak sa ozvi tam,nechcem to dávať tu a súkromná pošta nefunguje : varecha.pravda.sk/diskusie/cesto-na-pizzu/8248-forum.html...
@kvakac , ďakujem za komentár, dúfam, že ťa schvaľovacie komando poteší:) @alina598 , ďakujem za komentár, @terinka55 , ďakujem krásne, @sovka62 , dakujem, budem rada ak vyskúšaš.
@haji ďakujem krásne, vymyslieť všetko sa nedá, vždy sa nájde niečo nové a ja rada skúšam nové veci.
@farbu ška, ďakujem, keby sa tak dalo poslať jedným klikom cez internet s radosťou by som to urobila.
Momentálne nemám doma kefír, takže nemôžem hneď piecť.. :-(
Nasla som to a vyskusam, dakujem pekne
Uvidíme, či aj zajtra budú také dobré ako dnes... :-))
Ďakujem za recept.
Super sa ti podarili, teší ma, že si odskúšala, vyzerajú krásne. Aj dva-tri dni budú rovnako dobré ak teda ich dovtedy nezjete:) Vďaka za odozvu.
Ďakujem pekne za komentár:) Veď vieš, niekedy je lepšie ukázať ako popisovať slovami:)
Krásne buchty sa ti podarili, ďakujem za odskúšanie.
prepáč, až teraz odpovedám, ale neskúšala som pri pagáčikoch, ak vyskúšaš, daj vedieť, pekný deň.