Pečené buchty

Buchty ako obláčik (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Vyskúšala som upiecť lekvárové buchty z kysnutého cesta so zabáraným základom a cesto sa podarilo jemné, mäkučké, nadýchané. Buchty boli rovnako mäkučké aj na ďalší deň. Výborné cesto.

16
porcií
120 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Kvások: Múku s cukrom premiešame a zalejeme vriacou vodou, dobre premiešame a necháme 5 minút vychladnúť. Pridáme kefír, dobré premiešame metličkou a vyskúšame aby zmes nebola horúca (ja to skúšam prstom, teplota by mala byť trochu vyššia ako izbová, približne ako teplota tela). Do pripraveného základu rozmrvíme a premiešame droždie a necháme vykysnúť kvások asi 15 minút.
  2. Do kvásku pridáme vajce, cukor, olej, vanilkový cukor alebo nastrúhanú citrónovú kôru, soľ, štipku sódy bikarbóny a všetko dobre premiešame. Pridáme preosiatu polohrubú múku a trochu premiešame aby sa spojili suroviny. Na pracovnú dosku preosejeme 100 g hladkej múky a vyklopíme naň cesto. Dobre vymiesime cesto a postupne do neho zapracujeme všetku múku.
  3. Na pracovnú dosku rozotrieme kúsok masla, asi 10-20 g, a ťahavým pohybom postupne to maslo zapracujeme do cesta (cesto vytiahnem a preložím a tak zo všetkých strán, pokiaľ nedostanem všetko maslo do cesta).
  4. Z vymieseného cesta spravíme bochník a dáme do vymastenej olejom misky. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste vykysnúť (asi hodinu).
  5. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, už nemiesime, len trochu preložíme v múke, aby sa obalilo a rozdelíme na rovnaké kúsky. Ja som rozdelila na 16 bochníkov približne po 70-80 g, sú z toho trochu väčšie buchty, kto chce menšie, rozdeľte na menšie diely. Každý bochník trochu rozvaľkáme alebo roztlačíme rukou, do stredu dáme lekvár alebo inú plnku podľa chuti a vytvarujeme buchtu, ktorú uložíme na plech s papierom na pečenie. Buchty ukladáme pár cm od seba, lebo potom ešte nakysnú. Spoje medzi buchtami potrieme olejom, aby sa potom po upečení ľahšie oddeľovali od seba. Prikryjeme utierkou a necháme ešte nakysnúť 20-25 minút.
  6. Vrch potrieme rozmiešaným vajíčkom a upečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C približne 20 minút. Po upečení prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme vychladnúť.
  7. Vrch môžeme posypať práškovým cukrom. A ešte foto v reze. Buchty vďaka zabáranému základu sú mäkučké a nadýchané aj na ďalší deň (samozrejme uskladňovať treba prikryté fóliou, utierkou, alebo pokrievkou). Dobrú chuť.