Foto: Sovka62
Recept mám viac ako štyridsať rokov a myslím, že rovnaký ani podobný sem zatiaľ pridaný nebol. Tak ho pridám, možno sa niekomu zapáči.
príprava
na 170 °C
Suroviny
1000 g |
|
250 g |
|
štipka |
|
500 ml |
|
1 ks |
|
Na kvások: | |
50 ml |
|
30 g |
|
1 ČL |
|
Na náplne: | |
600 g |
|
600 g |
|
1200 g |
|
200 ml |
|
|
Postup
-
1
Najprv si v starej písanke nalistujeme správny recept. Veľká časť receptov v nej je od panej, ktorá ma ako celkom mladú gazdinú učila piecť. Jej dcéry žili ďaleko, nevesta - moja priateľka, s ktorou bývala v jednom dome, o pečenie veľmi záujme nemala, tak svoje cenné rady a skúsenosti odovzdávala mne. Nielen že mi dala recepty, volávala ma keď piekla na sviatky, na hody, na svadby, aby som na vlastné oči videla a vlastnými rukami ohmatala ako má čo vyzerať. Dúfam, že ma zhora vidí, teší sa, ako som s odovzdanými vedomosťami naložila a počuje moje ďakujem. Dosť nostalgie, ideme pracovať.
-
2
Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Do väčšej nádoby preosejeme múku, pridáme štipku soli a pokrájanú Heru. Zvyčajne dávam prednosť maslu, ale sem sa mi Hera hodí lepšie.
-
3
Heru rozmrvíme s múkou, tak ako keď robíme posýpku na ovocný koláč.
-
4
Mlieko privedieme do varu a postupne ho vlievame do múky s margarínom, zároveň miešame varechou a dávame pozor, aby sme sa neobarili.
-
5
Zabarené cesto je horúce, takže musíme chvíľu čakať. Kvások si zatiaľ namýšľa, že je hrnček var a snaží sa zaplaviť ulice Trnavy, musela som ho podložiť tanerikom.
-
6
Keď cesto trochu vychladne (ale môže byť teplejšie ako napr. mlieko na kvások,len nech nepáli na ruke), pridáme kvások a vajce a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky ani na misu. Vytvarujeme bochník, uložíme na pomúčenú dosku a nasleduje odpočívanie.
-
7
No netešte sa tak veľmi, odpočívať budem cesto, my si budeme mlieť orechy a mak na náplne. Ja mám oba mlynčeky elektrické, takže tých 20 minút, kým cesto odpočíva mi na zomletie stačí, ak budeme mlieť ručne, radšej si náplne chystajte pred miesením. Aby všetky koláče boli rovnako hrubé, náplne som si rozvážila do misiek po 100g. Tie čo máte lepší odhad toto robiť nemusíte, ale ja sa vždy bojím, že jeden závin bude ako vlas a druhý ako klas.
-
8
Bochník zatiaľ odpočíval, ale neflákal sa, pekne podrástol, veď porovnajte.
-
9
Bochník rozdelíme na 12 častí, najprv na štvrtiny a potom každú štvrtinu na tretiny. Ak chcete byť absolútne dokonalé, môžete ich vážiť, mne sa nechcelo, delila som od oka.
-
10
Každý bochník vyvaľkáme na tenko, tak aby priemer bol približne rovnaký so šírkou plechu. Posypeme orechmi (makom), pridáme 100 g cukru a pokvapkáme olejom. Nešetríme, nechceme aby sa nám pri krájaní zo závinov sypala suchá plnka.
-
11
Zvinieme a uložíme na plech. Postupne naplníme všetky, polovicu orechami, polovicu makom, alebo všetky jednou plnkou, ako sa nám páči. Tu je makový.
-
12
A máme ich na plechoch. Teraz už len potrieme vajcom popicháme, necháme 15 minút podkysnúť a šup s nimi do vyhriatej rúry. Moja teplovzdušná to zvládla za 25 minút pri teplote 170, ak máte elektrickú, pridajte 20 stupňov a cca 10 minút, ale vy si svoju rúru poznáte. Tu sú makové
-
13
a tu orechové. Čerstvé sú chrumkavé, vychladnuté zabalím do mikrotenového vrecka (teda ak vystanú), do druhého dňa trochu zmäknú, ale sú chutné aj tak a vydržia 4-5 dní.
@afataga , tú fotografiu som robila na výšku a v náhľade receptu bolo vidieť všetko. Tu je to orezané a ja šikovnica som už fotografie vymazala z počítača aj aparátu s tým, že ich budem mať tu. No čo už, možno by vedela pomôcť redakcia.
a to je aj tvoja zasluha, dakujem
Popis a foto-dokumentácia k receptu je na jednotku.Tiež mi síce chýba koláčik v reze,ale pri tejto dôslednosti viem že je úžasný.
Dobre som pochopila,že záviny sú uložené na šírku plechu?
Tak som ešte koláče neukladala,len keď pečiem menšie bagety,tak ukladám na šírku plechu.
Recept je veľmi zaujímavý.Teším sa na jeho realizáciu.
A veľmi pekne ďakujem za komentáre, potešili ste ma.
A veľmi pekný popis... presne rovnako vyzerá receptár mojej babky, a v rovnakom bielom smaltovanom vandlíku zarábame na halušky - najsamlepšia nádoba, keď je veeľa cesta :D
@sovka62 ,mne to cesto nedalo pokoj,tak som ho musela vyskúšať.Vôbec to neni pracné,ako sa na prvý pohľad zdá,je to rýchle a s tým cestom sa pracuje jedna radosť,pri vaľkaní sa vôbec nesťahuje ako obyčajné kysnuté.Robila som všetko podľa návodu,len som ho zabudla popichať :-)) a zrejme preto mi aj trochu popraskalo.Obyčajné nepichám,ale ani nepraská,ale pri tomto recepte to je asi treba,tak nabudúce si už dám pozor.Chuťou mi to pripomína štrúdľu,ked je to také chrumkavé,nabudúce skúsim dať do maku aj čerešne.Dakujem za skvelý recept,záviny sú naozaj vynikajúce.!!!!
Máš pravdu, moja školiteľka bola úžasná. Rok po tom, čo mi začala radiť, som na hody piekla 18 druhov koláčikov a zákuskov, dnes ani nechápem, ako som to mohla stíhať pri troch maličkých deťoch. Ale podľa jej rád sa dalo: dnes napečiete suché, zajtra biskvity, pozajtra naplníte polejete. Predstav si, naučila ma aj vyšívať na ráme, dokonca som dcéram vyšila kompletný trnavský kroj. Bola to naozaj úžasná žena, jej život by bol na knihu.
No skrátka, určite vyskúšam. A plnka - pri toľkých orechoch a maku musia byť výborné. Prosím Ťa, ako je s orechami, pomrzli?
pripomina mi to ako:
varecha.pravda.sk/recepty/bejgli-fotorecept/16285-recept....
krasna praca, ste sikulky!
www.akosatorobi.sk/video/2754/ako-olupat-kokos-lupanie-kok...
Ďakuje pekne za kvalitný a chutný recept.
Včera som chcela piecť buchty varecha.pravda.sk/recepty/buchty-ako-oblacik-fotorecept/7...
,ale rodina rozhodla,že chcú záviny,tak som upiekla z cesta od @sovka62 z 500gr. múky. Vyšli mi štyri záviny dĺ.32cm:jeden s orechovou plnkou,jeden s nutelou posypanou mletými orechami,jeden s marmeládou a jeden tvarohový.Po upečení mi prvé dva zostali cca 7cm široké,5cm vysoké,marmeládový a tvarohový sa roztiahli do šírky na 11cm,takže treba počítať s tým a nechať väčší odstup od seba na plechu.Nepraskli,ale marmeládu treba použiť termoodolnú (z kúpnych používam Ovocnú zmes lineckú Hamé).Tvarohový závin som robila tak,že som vyvaľkaný plát poprášila zlatým klasom bez varenia,na to som rozotrela tvaroh,rozložila po dĺžke na tenké pláty nakrájané broskyne a opäť poprášila zlatým klasom,aby mi stiahol tekutinu. Tohto cesta sa nebojte,po zaparení múky ho vypracujete za tretinu času ako klasické kysnuté cesto,mne to ručným šľahačom s hákmi trvalo tri minúty.Tak som sa len chcela podeliť so skúsenosťami pre tých,ktorí začínajú s pečením.