Makovníky a orechovníky zo zabáraného cesta

sovka62 - fotkasovka62, 27. mája 2012
Makovníky a orechovníky zo zabáraného cesta
Foto: Sovka62

Recept mám viac ako štyridsať rokov a myslím, že rovnaký ani podobný sem zatiaľ pridaný nebol. Tak ho pridám, možno sa niekomu zapáči.

120 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

1000 g
250 g
 štipka
500 ml
1 ks
Na kvások:
50 ml
30 g
1 ČL
Na náplne:
600 g
600 g
1200 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Najprv si v starej písanke nalistujeme správny recept. Veľká časť receptov v nej je od panej, ktorá ma ako celkom mladú gazdinú učila piecť. Jej dcéry žili ďaleko, nevesta - moja priateľka, s ktorou bývala v jednom dome, o pečenie veľmi záujme nemala, tak svoje cenné rady a skúsenosti odovzdávala mne. Nielen že mi dala recepty, volávala ma keď piekla na sviatky, na hody, na svadby, aby som na vlastné oči videla a vlastnými rukami ohmatala ako má čo vyzerať. Dúfam, že ma zhora vidí, teší sa, ako som s odovzdanými vedomosťami naložila a počuje moje ďakujem. Dosť nostalgie, ideme pracovať.

    Makovníky a orechovníky zo zabáraného cesta - obrázok 1
  2. 2

    Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Do väčšej nádoby preosejeme múku, pridáme štipku soli a pokrájanú Heru. Zvyčajne dávam prednosť maslu, ale sem sa mi Hera hodí lepšie.

    Makovníky a orechovníky zo zabáraného cesta - obrázok 2
  3. 3

    Heru rozmrvíme s múkou, tak ako keď robíme posýpku na ovocný koláč.

    Makovníky a orechovníky zo zabáraného cesta - obrázok 3
  4. 4

    Mlieko privedieme do varu a postupne ho vlievame do múky s margarínom, zároveň miešame varechou a dávame pozor, aby sme sa neobarili.

    Makovníky a orechovníky zo zabáraného cesta - obrázok 4
  5. 5

    Zabarené cesto je horúce, takže musíme chvíľu čakať. Kvások si zatiaľ namýšľa, že je hrnček var a snaží sa zaplaviť ulice Trnavy, musela som ho podložiť tanerikom.

    Makovníky a orechovníky zo zabáraného cesta - obrázok 5
  6. 6

    Keď cesto trochu vychladne (ale môže byť teplejšie ako napr. mlieko na kvások,len nech nepáli na ruke), pridáme kvások a vajce a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky ani na misu. Vytvarujeme bochník, uložíme na pomúčenú dosku a nasleduje odpočívanie.

    Makovníky a orechovníky zo zabáraného cesta - obrázok 6
  7. 7

    No netešte sa tak veľmi, odpočívať budem cesto, my si budeme mlieť orechy a mak na náplne. Ja mám oba mlynčeky elektrické, takže tých 20 minút, kým cesto odpočíva mi na zomletie stačí, ak budeme mlieť ručne, radšej si náplne chystajte pred miesením. Aby všetky koláče boli rovnako hrubé, náplne som si rozvážila do misiek po 100g. Tie čo máte lepší odhad toto robiť nemusíte, ale ja sa vždy bojím, že jeden závin bude ako vlas a druhý ako klas.

    Makovníky a orechovníky zo zabáraného cesta - obrázok 7
  8. 8

    Bochník zatiaľ odpočíval, ale neflákal sa, pekne podrástol, veď porovnajte.

    Makovníky a orechovníky zo zabáraného cesta - obrázok 8
  9. 9

    Bochník rozdelíme na 12 častí, najprv na štvrtiny a potom každú štvrtinu na tretiny. Ak chcete byť absolútne dokonalé, môžete ich vážiť, mne sa nechcelo, delila som od oka.

    Makovníky a orechovníky zo zabáraného cesta - obrázok 9
  10. 10

    Každý bochník vyvaľkáme na tenko, tak aby priemer bol približne rovnaký so šírkou plechu. Posypeme orechmi (makom), pridáme 100 g cukru a pokvapkáme olejom. Nešetríme, nechceme aby sa nám pri krájaní zo závinov sypala suchá plnka.

    Makovníky a orechovníky zo zabáraného cesta - obrázok 10
  11. 11

    Zvinieme a uložíme na plech. Postupne naplníme všetky, polovicu orechami, polovicu makom, alebo všetky jednou plnkou, ako sa nám páči. Tu je makový.

    Makovníky a orechovníky zo zabáraného cesta - obrázok 11
  12. 12

    A máme ich na plechoch. Teraz už len potrieme vajcom popicháme, necháme 15 minút podkysnúť a šup s nimi do vyhriatej rúry. Moja teplovzdušná to zvládla za 25 minút pri teplote 170, ak máte elektrickú, pridajte 20 stupňov a cca 10 minút, ale vy si svoju rúru poznáte. Tu sú makové

    Makovníky a orechovníky zo zabáraného cesta - obrázok 12
  13. 13

    a tu orechové. Čerstvé sú chrumkavé, vychladnuté zabalím do mikrotenového vrecka (teda ak vystanú), do druhého dňa trochu zmäknú, ale sú chutné aj tak a vydržia 4-5 dní.

    Makovníky a orechovníky zo zabáraného cesta - obrázok 13

Diskusia k receptu

afataga
fiiiiha, klobuk dolu, krasne ako vojaci na plechu :-) najskor som kukala ako puk ze zabarane cesto, ale uz chapem. Tusim som tu videla davnejsie podobny rcp, ale podobna bola iba plnka, tiez sa iba sypala na cesto, len ja sa s Herou a pod. tukmi nekamaratim, isto by som dala maslo alebo aj mast sa mi osvedcila, ukladam, vyskusam
afataga
jaj a este som zabudla, ze skus vymenit uvodne foto, lebo vidno celu kuchynu :-) okrem kolaca
zdenkas
Teda,krásne sú,také cesto nepoznám,rada vyskúšam,ďakujem.
sylvinka
Nádhera,a ten fotopostup..úžasné! Aj mám chuť to vyskúšať,ale pri mojej šikovnosti...posúvam recept u nás tomu šikovnejšiemu. Čiže chlievik "tatino pre teba" :-D
alexdidi
Krásne a to zabárané cesto je pre mňa úplná novinka.Škoda,že nie je foto v reze...aký rozdiel je medzi týmto cestom a klasickým kysnutým?Myslím tým v chuti,ale aj ako sa s ním pracuje.Rada by som to vyskúšala.
tetrisss
To je zaujimve, s takym cestom som sa este veru nestretla, dodietujem a urcite vyskusam, uz sa tesim.
3sandra3
veľmi krásny prístup k celému odovzdaniu receptu nám ostatným. Koláče sú nádherné.
sovka62
To cesto je iné tým, že sa dá rozvaľkať celkom na tenko, to z bežného kysnutého nejde. A rozdiel je aj v tom, že sa cesto upečie chrumkavé, bežné kysnuté koláče sú mäkké. A výhodou je, že vydržia pár dní a majú rovnakú chuť ako keď boli čerstvé.
@afataga , tú fotografiu som robila na výšku a v náhľade receptu bolo vidieť všetko. Tu je to orezané a ja šikovnica som už fotografie vymazala z počítača aj aparátu s tým, že ich budem mať tu. No čo už, možno by vedela pomôcť redakcia.
sovka62
@afataga , ešte k Here. Ja sa s margarínmi tiež nekamarátim, ale Hera je výnimka. Pozri si podrobne zloženie na obale. Žiadne "éčka", všetky konzervanty a ochucovadlá prírodné a transnasýtené mastné kyseliny, ktoré sú najväčšou pliagou v margarínoch sú v minimálnom množstve, menej ako 0,5 g v 100g. Takže Hera mi pripadá bezpečná.
afataga
@sovka ved ja nic, je to kazdeho vec, ale ja vsetkym margarinom skratka neverim, mam to niekde v podvedomi :-) ja viem, ze ty si velmi skusena a sikovna pekarka, ved mne si dobre poradila s kysnutym cestom, aj som uz trochu experimentovala a najviac sa mi paci ked dam do cesta mast, je take vlacne, ak ti uslo, kukni  varecha.pravda.sk/recepty/kysnuty-kolac-tvarohovo-makovy-...
a to je aj tvoja zasluha, dakujem
tatranka
@sovka62 už si ma pár krát prekvapila receptom o ktorom som ani nechyrovala.Tak je to aj s týmto koláčom.Už je v mojej KK.Sprievodné slovo ma vždy pobaví a rada ho čítam.
Popis a foto-dokumentácia k receptu je na jednotku.Tiež mi síce chýba koláčik v reze,ale pri tejto dôslednosti viem že je úžasný.
Dobre som pochopila,že záviny sú uložené na šírku plechu?
Tak som ešte koláče neukladala,len keď pečiem menšie bagety,tak ukladám na šírku plechu.
Recept je veľmi zaujímavý.Teším sa na jeho realizáciu.
izabella929
@sovka62..fortie ľ gazdiniek z doby ,,o mama,, si nesmierne vážim.-) úhľadne a starostlivo napísané recepty už zožltnutých stránok..každá vec aj úhľadne vypracovanie cesta, mala svoje osobitné čaro...) pozorne som čítala tvoj text , písaný k jednotlivým postupom, je vidieť, že si skúsená...tiež som mala susedku, ktorá ma naučila mnoho vecí o pečení ..keď som ju videla pri práci s cestom,bol to pre mňa sviatok..)nech sa ti darí sovka.-)
sovka62
Áno, dávam ich na šírku plechu. Tá pani, ktorá ma ich učila piecť, robila rožky, ešte aj zahnuté, ale mne sa nepáčilo, že nakrájané koláčiky nemali rovnaký rovnaký priemer, z koncov rožkov boli samozrejme menšie, tak som si to vymyslela takto.
babav
@sovka , krasne su !O takom postupe zarabania kysnuteho cesta som este nepocula...urcite vyskusam.Ta mila pani nevedela ,ze sa vdaka tebe preslavi na Vareche;-)
tatty
sovka, mám podobný zošit po mojej mame,opatrujem ho ako oko v hlave :-). Teraz máme rcp poukladané v PC, je to šikovné, ale tento mamin zošit s krasopisne napísaným receptami bez jedinej pravopisnej chybičky je najcennejší. A vďaka za recept, už je uložený.
joel
ja som ešte taketo nepiekol, vyzerajú perfiš a určite tak aj chutia, ale jedno čo ti sovka neverím, tak je to, že určite nevydržia viac dni, lebo mne sa už teraz zbiehajú slinky a nehovorim o ďalších papačoch. Ďakujem za recept.
margaretka28
@sovka , tak takéto niečo vidím a počujem prvý krát,nádherne a zrozumiteľne odprezentovaný recept,ako vždy a ešte aj s humorom,určite to vyskúšam a potom dám vedieť.
havino
no parádne záviny, ani chýru, ani slychu nemám o zarábanom ceste, až som so zatajeným dychom čítala, že kvások kysne a horúce, vriace mlieko mám dať do múky, jasné, necháme vychladnúť, zrejme,aby hera povolila? či ? a to som si myslela, že už som toho hádam aj dosť videla a počula, ale @sovka ty gazdiná, vieš vždy prekvapiť a ten tvoj popis čítam od slova do slova, radosť ťa čítať, samozrejme ukladám
havino
@sovka62 , ešte otázka, mohla by som dať plnky už zarobené s mliekom, ešte som nikdy nedávala sypkú plnku , neviem kolko oleja,alebo masla by som mala dať, nie som zvyknutá na množstvo tuku na mak,alebo orechy a nechcem,aby sa mi ozaj nesýpala zo štrudle
jozka2
sovka musim ti povedat,zety a sracz si mozte podat ruky aj keby som nechcela tak si musim pridat vase recepty za ich origanilitu a hlavne v kazdom je okrem kucharskeho umenia dane aj kus lasky s akou to robite vdaka za recept prajem hodne zdravia aby tych netypickych receptov pribudlo viac
kuchticka
@sovka vdaka ti za krasne foto tvojich zavinov, velmi pekny a nezvycajny recept (ukladam i ked peciem iba ked cakame navstevu). Taketo cesto nepoznam, iba normalne kysnute, praskove krehke, liate, odpalovane na veterniky/venceky. Takze mam novy recept a poznatok, ze i inak sa da piect zavin, nielen z listkoveho.
sovka62
@havino , a samozrejme aj ostatní, môžete dať aj vopred zarobené plnky a koláče budú diétnejšie, nebude treba pridať toľko tuku.
A veľmi pekne ďakujem za komentáre, potešili ste ma.
pacik
Jeden by si myslel, že sa už nedá prísť s ničím novým a aha, zasa máme čo skúšať. Záviny vyzerajú úžasne.
garanco
@sovka , moja mama hovorila, že človek sa učí do smrti a hlúpy umrie - takmer vždy to bolo v súvislosti s pečením, alebo varením - to platí aj o tomto recepte. Ja som aj názov najprv zle prečítala, že: zarábaný, a najprv som nechápala a pochopila som až pi čítaní diskusie @afataga. Ešte som nepočula o takomto postupe - recept sa mi páči, určite upečiem podľa neho!
gamaria
ukladám do KK a iste ho vyskúšam ale ako plnku dám kakao a do maku pridám vykôstkované višne.
ubka
@garanco , presne aj ja som prečítala zarábaný recept...až teraz som sa išla pozrieť a @sovka nám ponúkla zabáraný recept.....sovka takýto recept som dostala od jednej bývalej kolegyni z H.Orešian, no nikdy som ho nevyskúšala, ani neviem prečo, teraz však ďakujem za podrobný popis a po x-rokoch sa k nemu postavím prakticky-prajem Ti veľa trpezlivosti a elánu a príjemný deň :-)
babidka
Jeeeej , tak na toto cesto som uplne zabudla ! teraz si spominam , ze takto piekla kolace jedna mamina priatelka a mne velmi chutili , recept som asi 2-3x vyskusala a potom som nanho zabudla . Dakujem , ze si ho dala na Varechu , aspon ho nemusim prepisovat do PC zo zosita . Taketo sypke plnky robievam zvacsa aj ja a pridam tam platky studeneho masla na vrch - plnak je potom taka maslova , velmi chutna .A dobre kaloricka :-)
martamm
Kraaasne spracovaný a podaný recept, Evi a konečne viem, ako sa postarať, aby mi plnka zo závinu nevytiekla, ukladám.... a veľké ďakujem
hannah22
@sovka rada čítam a skúšam tvoje recepty, dobre spracované , nafotené a kopa dobrých skúseností, ukladám a ďakujem..... :)))
jerica
@sovka Evka, tento recept máš ako RODINNÝ RECEPT 40 ročné tajomstvo , určite si to vyskúšam, tvoje recepty sú neodolateľné k nahliadnutiu , ale si aj do toho zahryznúť!!! Trpezlivosť ruže prináša a radosť ku kávičke tiež.
radulienka
@sovka62 , ako vždy ma potešil tvoj recept, som tvojou faninkou, veľmi rada varím a pečiem podľa tvojich receptov, sú vždy krásne a s humorom popísané, vďaka za ďalší príspevok a ak by náhodou redakcia vymyslela dáku súťaž o najmilších varecháčoch, tebe by som dala najviac bodov...
jeka
@sovka ,ja nerada pečiem záviny(stále mi praskajú),ale skusím urobiť ich podľa tvojho receptu,zatiaľ pekne dakujem,ukladám do KK.
aroooo
o zabáraní som veru ani nepočula, krásne spracovaný recept, výsledná chrumkavosť je asi ako u tých mnou pridaných, preto ukladám a vyskúšam aj túto verziu ale z polovičnej dávky
marijanka712
@sovka , zase si ma niečim prekvapila som rada, že tu dáváš takéto perličky z truhlice starých materí aspon takto sa postaráme o ich prežitie dik za pekný recept určite ho vyskúšam a že si zaujala to svädčia aj tento rad komentárov , ktoré neušli mojej pozornosti... dik za dobrý recept
sovka62
Veľmi pekne vám ďakujem, ste také zlaté, vaše uznanie ma veľmi teší. Mám rada takéto staré recepty, ja som taká konzervatívna kuchárka, no čo už, v mojom veku na to asi mám asi nárok.
babkamt
Tieto koláče určite vyskúšam. Máš ich nádherné. Foto postup na 1 s hviezdičkou. Musí to byť delikatesa. Už sú v mojej kk. Ale ja spravím len z polovičnej dávky, keďže sme len dvaja.
waocipa
skysnutým cestom sa veľmi nie kamarátim ale recept vyzerá veľmi lákavo tak ho vyskúšam...
cica2
wau, tie záviny sú krásne, obdivujem!....teda a ten opis receptu som čítala so zatajeným dychom, perfektné :-DD
sovka62
No áno, konečne je ich vidieť, Sandra mi pomohla, upravila fotografiu tak, že sa tam objavili.
babkamt
Záviny na plechu nepotieraš vajcom? Pýtam sa preto , že ich chcem upiecť. Ďakujem za odpoveď.
sovka62
Áno, potieram, je to v bode 12., ale v surovinách som to vajce zabudla napísať, doplním. Ďakujem.
evusik
s tým starým zošitom si ma úplne dostala, aj ja mám taký po mame a ešte aj jeden svoj... krásny recept a krásne popísaný a pre mňa úplne nový.... a obrázky 12 a 13 sú úplne parádne, máš tie záviny ako vojakov v zákryte... no neviem sa vynadívať... vyzerá, že je toho strašne veľa, ale je to z kila múky tak, keď nás bude viac vyskúšam a potom ešte aj porozdávam, veď mám komu... a to som tento recept skoro prehliadla, aká by to bola škoda :-)
irenaw
@sovka62 prosím ťa, koľko je toho oleja odhadom na jeden závin? nech tam nenašpliecham pol fľaše ;-D. možno práve preto ani jeden ani trošku nepraskol, že sa v plnke nevytvorí para, ktorá by potrebovala ujsť von. sú ako maľované, či už na plechu alebo tie nakrájané, krása.
zuzuu10
Krásne, o tomto ceste som nepočula, vyskúšam :)
A veľmi pekný popis... presne rovnako vyzerá receptár mojej babky, a v rovnakom bielom smaltovanom vandlíku zarábame na halušky - najsamlepšia nádoba, keď je veeľa cesta :D
margaretka28


@sovka62 ,mne to cesto nedalo pokoj,tak som ho musela vyskúšať.Vôbec to neni pracné,ako sa na prvý pohľad zdá,je to rýchle a s tým cestom sa pracuje jedna radosť,pri vaľkaní sa vôbec nesťahuje ako obyčajné kysnuté.Robila som všetko podľa návodu,len som ho zabudla popichať :-)) a zrejme preto mi aj trochu popraskalo.Obyčajné nepichám,ale ani nepraská,ale pri tomto recepte to je asi treba,tak nabudúce si už dám pozor.Chuťou mi to pripomína štrúdľu,ked je to také chrumkavé,nabudúce skúsim dať do maku aj čerešne.Dakujem za skvelý recept,záviny sú naozaj vynikajúce.!!!!
sovka62
No, @margaretka28 , ty si teda rýchlik. Áno, s cestom sa naozaj dobre pracuje, nesťahuje sa, nelepí sa, je tenké a netrhá sa. Teším sa, že chutili a tie čerešne sú dobrý nápad. Ono je to s čistým makom také suchšie, ako keď sa robí čisto maková štrúdľa bez ovocia, tak to s tými čerešňami asi tiež bude pripomínať štrúdľu.
sovka62
@evisuk , aj ja som väčšinu porozdávala, veď sme len dvaja, kto by to pojedol? Aj som uvažovala, že dám do mrazničky, ale načo, nech sa dcéra s rodinami najedia, keď bude treba, upečiem čerstvé. Ja ždy pečiem najmenej z kila múky, rovno dcéram pobalím, teda tým dvom, čo sú v Trnave. Jedna z nich skoro vôbec nepečie, druhá áno a dobre, ale je pracovne tak vyťažená, že nestíha, tak ich trochu suplujem.
majka60
jedným slovom paráda, ukladám a určite vyskúšam
orchidea
Vynikajúci recept... to cesto ma úplne dostalo, ešte som o takej príprave kysnutého cesta nepočula, škoda že som dnes piekla kysnuté moravské koláče, hneď by som tie záviny zajtrá vyskúšala, sú ozaj krásne a ešte aj moje najobľúbenejšie plnky si použila. Už sa teším keď ich upečiem. Je dobre, že si recept uverejnila, ďakujem. Zabudla som ešte k tomu postupu, podrobný popis ma veľmi pobavil, skutočne výborne spracovaný recept - 100 bodov sovka62
tatranocka
Jéj,pani Evička,stará mama sľúbila,že urobí orechovo-kokosový,ten ja mám veľmi rada.Ďakujem.
janger
@sovka , to si mala vybornu skolitelku! Take skusenosti ziskat od niekoho, tak to je hotovy poklad :-). Nadherne kolace! Taketo cesto nepoznam, a tiez sypanu plnku som este nerobila. Ale veru vyskusam. Len si musim pozriet moje zasoby maku ;-). A namiesto Hery to bude musiet byt maslo, bude to moc vadit? Tento tvoj recept je zase velky uspech, podobne ako tvoje 'univerzalne kysnute cesto' :-).
sovka62
Ďakujem, @janger. Maslo určite môže byť. Možno sa to bude menej drobiť, lebo maslo sa teplom skôr rozpúšťa, ale to by nemalo vadiť. Podstatné je, aby po zaliatí horúcim mliekom nezostali hrčky.
Máš pravdu, moja školiteľka bola úžasná. Rok po tom, čo mi začala radiť, som na hody piekla 18 druhov koláčikov a zákuskov, dnes ani nechápem, ako som to mohla stíhať pri troch maličkých deťoch. Ale podľa jej rád sa dalo: dnes napečiete suché, zajtra biskvity, pozajtra naplníte polejete. Predstav si, naučila ma aj vyšívať na ráme, dokonca som dcéram vyšila kompletný trnavský kroj. Bola to naozaj úžasná žena, jej život by bol na knihu.
janger
@sovka , vies, aj u nas sa vypekavalo, babka bola odbornik na to, mama robievala tiez vyborne zakusky, ale ja som si to nejako az tak moc nevsimala, ze co a ako treba robit...To si clovek uvedomi az neskor,.. ze mala som lepsie pozerat :-(. Z 'aktivneho' pozerania sa najviac naucis, myslim. A ta tvoja pani bola teda aj velmi vsestranna. A vdaka tebe sa od nej nieco naucime aj my :-). A dakujem ti za odpoved aj o tom masle.
pivonka
Tiež som si pri prvom pohľade pomyslela - veď kysnuté. Ale ináč! Dostalo ma, že sa cesto dá vyvaľkať natenko, nesťahuje sa pri vaľkaní...
No skrátka, určite vyskúšam. A plnka - pri toľkých orechoch a maku musia byť výborné. Prosím Ťa, ako je s orechami, pomrzli?
sovka62
Veru ani neviem či pomrzli, my orech nemáme, nemám ako zistiť. dozviem sa to až na jeseň, keď bude kupovať vylúpané, podľa toho koľko sa mi ujde.
mariadra
@sovka , Ty si neprekonateľná, vďaka že sa s nami podelíš o takéto vynikajúce recepty. Ja pečiem podobné z bratislavského cesta, tiež tak natenko vyvaľkám, ale ide to dosť ťažko a dávam hodne plnky - makovej a orechovej. Robievala som ju varenú ako na Bejgle, ale teraz vyskúšam tak, ako to robíš Ty. Toto cesto musí byť vynikajúce. Teším sa najmä na to, že ľahšie rozgúľa. Robím aj tvarohové a tie sa aj mne vždy rozídu, ale manžel nemôže mak a orechy len s mierou, tak pre neho sú tvarohové.
anina43
čo všetko @Sovka som si tu prečítalao tvojom recepte, ani nenachádzam vhodné slová na pochvalu. som v senirskom vekom, ale o takomto ceste som nikdy nepočula, ako perfektne si popísala postup, priam človeka nabáda koláč upiecť. a ešte k tomu s humorom, to sa veľmi cení, nuž tvoj recept, aj keď sa snažímkoláčom všmožne vyhýbať, musím určite vyskúšať a to na moje meniny, naše deti totiž milujú najviac moje kysnuté koláče, tentoraz to bude koláč tvoj, pevne verim, že sa popýšim. za všetky varecháčky ti srdečne ďakujem, že si obetovala čas a tento neobyčajný recept si nám venovala.nech sa ti aj naďalej darí a teším sa na ďalšie tvoje super recepty.
damisa
šikuľka, chválim Tvoju známu, ktorá odovzdala svoje skúsenosti a Ty ich zase dávaš sem, aby sme sa aj my naučili staré recepty. určite vyskúšam tento koláč, vyzerá perfektne.
redakcia
Komentár od @irenaw : V piatok som piekla s týmto, pre mňa úplne novým, cestom. Robilo sa mi fantasticky. Vyvaľkané rýchlo, úplne na tenko, netrhalo sa a krásne sa spájalo, žiadne pukanie a vyliezanie plnky. Ešte nikdy som nemala tak rýchlo hotových toľko makových a orechových rožkov. Ja už budem piecť len tieto "Trnavské rožky" od @sovka62 :-) VEĽKÉ ĎAKUJEM a prikladám foto môjho snaženia... Medzitým sa už manžel vrátil s prázdnym plechom, rožky zožali úspech.



honestka
teda dievcata, dnes som sem nemala nakuknut, lebo som si narobila len chute a musi ostat pri nich...
krasna praca, ste sikulky!
irenaw
ľahko sa pečie, keď cesto tak skvele spolupracuje :-)
lasocka
dnes som piekla tieto makovníky. V mojom živote uplne prvýkrát a všetkým chutili a aj ja som so sebou spokojná:) dakujem za vyborný recept!
lidka
Milá sovka62, pečenie považujem za relax, ale s Tvojim cestom pracovať, to bola báseň. Ja som ho robila z masla a cesto bolo presne také ako opisujú priateľky v diskusii, úžasné. Aj ja budem robiť trnavské rožky. V Cíferi dostať ručne zbieraný mak z Jarnej, u pani Čechovičovej. Ja som použila svoj vypestovaný mak, ručne pomletý a závin z neho je neporovnateľný so závinom naplneným kupovaným makom v obchode, nedajbože ešte pomletým. Kvalitný mak predáva každý rok aj PD Hul pri Šuranoch. Ja použivam na plnku pomer maku a cukru 2:1. A pridám vôňu do plnky(naposledy to bolo trochu nastrúhanej čoko tyčinky Margot, môže byť aj Tatranka, Kávenka, Horalka, Sójová tyčinka a v budúcnosti pridám ovocie). Teraz skúsim z cesta vyrobiť slané záviny. Toto cesto je výborný terapeutický prostriedok a skvelá hračka pre deti. Sovka62, ak máš ešte takéto skvosty, sem s nimi. Želám Ti veľa zdravia !
1x oven
sovka62
Ďakujem ti, @lidka , za milé slová. Máš pravdu, mak z Jarnej je ten pravý, pani Gabiku poznáme (a fandíme jej) roky.Ja mám rada sladké, tak mak a cukor dávam 1:1 (ako do štrúdle), ale ty zase pridáš napolitánky, tak sa to asi vyrovná. Skúsim niekedy podľa teba, možno to zachutí aj u nás.
lidka
Milá sovka62, ja som opäť skúšala Tvoj recept, ale teraz pre ľudí alergických na mliečne výrobky. Namiesto mlieka som heru s múkou zaliala horúcou vodou a všetko ostatné som robila bez mlieka a masla, opäť musím poďakovať za prvotný nápad, zabárať múku s tukom. Upečené orechovníky a makovníky sú veľmi dobré, trošku krehšie. Odporúčam cesto pre alergikov v tejto podobe. Nabudúce si už konečne upečiem z tohto cesta niečo pre mňa, - slanú pochúťku. Veľa zdravia želám!
sovka62
Dobrý nápad, mne síce mlieko nevadí, ale čo ak by náhodou pochýbalo? Ako sa zdá pokojne to pôjde aj bez neho.
eviana
@sovka62 , nádhera... toto cesto nepoznám, ukladám, vyskúšam - namiesto nášho klasického na vianočné beigle... ďakujem za krásnu inšpiráciu, som rada, že si sa o tento recept i svoje cukrárske zážitky podelila :)
iwuska
jej sovka, tak moja mama jedine, co ochotne napecie, su presne taketo zaviny :) recept mame presne zahrabany v starej zbierke, napisany od staruckej tety susedy, co u nas byvala v panelaku :)
sovka62
Veru, recept naozaj starý, ešte dobre, že sa s nami oň podelili tie staré tety, bola by škoda, keby zapadol.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
A ja pani @sovka aj kolacov pochvalim i Vaše dcéry na fotke:-)sú sympatické,dvojčatá?
sovka62
Veľmi pekne ďakujem, @iba , áno, sú dvojčatá. Majú 16 rokov a sú to naše najmladšie vnučky. Máme aj dcéry - dvojčatá (ani jedna nie je mamou týchto dvoch, tieto sa narodili tretej dcére), ale tie už majú vyše štyridsať rokov.
jozka2
nemozem nenapisat zazitok s makovnikami a orechovnikami podla /teba/sovka 62.robila som z polovicnej davky-inac toto cesto ma aj sefkucharka Romana Urbanczikova na mnamky.sk ?tusim?!/ ona ale pridava na pol kg muky,2 dkg drozda,v tvojom recepte je 3 dkg na kg muky,mozna pridanim viac drozda,viac vykysnu,lebo cesto je mastne.Moja dcera prisla mnam a s prekvapenim pozera a cesto je kde?Ja sa smejem,ze vo vnutri,no su vyborne, sama plnka,ale musela som zarobit aj moj recept,aby bolo aj cesto/mam tiez dobry recept/,s tymto cestom sa vynikajuco pracuje,krasne kysne,cesto je tenucke.Plnku som robila,makovu s pridanim slivk.lekvaru a mak zapareny mliekom+hrozienka acitr.koraaorechovu pozapareni orechov som pridala marhul.lekvar a hrozienka a trosku skorice iba trosku aby bolo citit,ale aby skorica neprebrala chut orechov,inac vdaka,ze si pridala tento recept.Urcite budem experimentovat s viac drzda,nieco podla teba nieco podla Romany,uvidime co z toho vznikne.Vesele Vianoce a stastlivy Novy rok 2014,nech je plny zdravia a pohody s vela vybornymi receptami na vareche.sk
tatranocka
@sovka62 ,mrzí ma,že som prehliadla Váš záujem o orechovo-kokosovú plnku mojej starej mamy.Ja som recept vytlačila a odniesla starej mame,ale vždy sa pieklo,keď som nebola doma.Plnka je taká ako Vaša,len časť orechov nahradíme nastrúhaným kokosom (z čerstvého orecha).Veľmi sa na to tešíme,keď dostať kokosové orechy, tak nepremeškáme príležitosť.A je to podstatný rozdiel oproti sušenému.Skúste...
sovka62
Fíha, z čerstvého kokosu som ešte nerobila nikdy nič, nevedela som sa do neho dostať tak, aby sa vnútro dalo použiť (lebo keď som si už nevedela rady, dala som ho manželovi, aby ho rozbil sekerou, ale to čo vzniklo už na strúhanie nebolo, hehehe). Teraz som našla návod, ako na to, tak na budúce vyskúšam. Ďakujem.
amelie
@sovka , uložila som si tvoj recept na záviny, veľmi sa mi páči, @isabelle z neho upiekla krásne rožky:-) ďakujem
janger
@sovka , robila som uz davnejsie tieto tvoje kolace, dokonca dvakrat. Ale uplne som zabudla pochvalit.. Az teraz mi ich pripomenul @izabelkin recept...Su vyborne!!! Mozem len odporucit :-). Pri peceni som pouzila maslo (tak ako som spomenula 4.juna 2012). A do plnky som dala trosinku menej cukru. Hladala som teraz este fotku, co som to vtedy odfotila. V mojich poznamkach mam napisane, ze mi trochu pripominaju strudlu a ze by mi do tych makovych pasovali aj ceresne...A teraz citam v prispevku (a foto) od @margaretka28 , ze pise to tiez :-)...Takze dakujem za super recept :-)



sovka62
Moja milá @janger , teším sa, že si vyskúšala. A ja som ich už riadne dlho nepiekla, hoci pečiem aj dva razy týždenne. Musím sa do nich pustiť len čo dostanem objednané orechy, mak už je doma. A pokúša ma skúsiť s masťou, ako spomínajú viaceré komentáre, tuším to risknem.
sovka62
@zuzanka1367 , vydarili sa ti pekné. S tým kokosom musia by ť výborné, aj ja som tú plnku už skúšala a nemala chybu. A že pukli? Ná nech, pokrájaš a nič nevidieť.
jerica
Ako dobre, že sa @zuzanka1367 ozvala k receptu, čo by "pavučinky" nám ho ovenčili. Vianoce predo dvermi , super recept dobre si ho pripomenúť, pre mňa vyskúšať aj s kakaovou a tvarohovou plnkou.
sovka62
Nie som si istá, či to tenučké cesto udrží tvarohovú plnku, ale za pokus to rozhodne stojí.
viera1
@sovka62 (21.11.2016 06:43)

Včera som chcela piecť buchty  varecha.pravda.sk/recepty/buchty-ako-oblacik-fotorecept/7...
,ale rodina rozhodla,že chcú záviny,tak som upiekla z cesta od @sovka62 z 500gr. múky. Vyšli mi štyri záviny dĺ.32cm:jeden s orechovou plnkou,jeden s nutelou posypanou mletými orechami,jeden s marmeládou a jeden tvarohový.Po upečení mi prvé dva zostali cca 7cm široké,5cm vysoké,marmeládový a tvarohový sa roztiahli do šírky na 11cm,takže treba počítať s tým a nechať väčší odstup od seba na plechu.Nepraskli,ale marmeládu treba použiť termoodolnú (z kúpnych používam Ovocnú zmes lineckú Hamé).Tvarohový závin som robila tak,že som vyvaľkaný plát poprášila zlatým klasom bez varenia,na to som rozotrela tvaroh,rozložila po dĺžke na tenké pláty nakrájané broskyne a opäť poprášila zlatým klasom,aby mi stiahol tekutinu. Tohto cesta sa nebojte,po zaparení múky ho vypracujete za tretinu času ako klasické kysnuté cesto,mne to ručným šľahačom s hákmi trvalo tri minúty.Tak som sa len chcela podeliť so skúsenosťami pre tých,ktorí začínajú s pečením.
1x zolik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia