Bravčové srdce
Bravčové srdce

Bravčové srdce na smotane

Vladimír Bodina
šéfkuchár a spolumajiteľ MOYA Grill Restaurant v Žiline, 17. mája 2017
Bravčové srdce na smotane
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
500 g (mrkva, petržlen a zeler)
1 väčší ks
1 strúčik
200 ml
80 g
1 ks
3 PL
3 PL
50 ml
100 ml




Postup

  1. 1

    Bravčové srdce uvaríme v osolenej vode, ktorú sme dochutili aj korením a bobkovým listom. Medzitým nahrubo nastrúhame koreňovú zeleninu.

  2. 2

    Do panvice nalejeme olej, na ktorom opražíme nakrájanú cibuľku, cesnak, po chvíľke pridáme koreňovú zeleninu a pražíme dozlata. Pridáme horčicu, cukor skaramelizujeme, zalejeme citrónovou šťavou a potom podlievame čistým vývarom zo srdiečka.

  3. 3

    Keď je zmes mäkká, prepasírujeme ju cez jemné sitko, dolejeme smotanou a dochutíme maslom.

Diskusia k receptu

haji
Určitě by mi chutnalo, v jednoduchosti je krása.
natascha1
Krásne servírované. Nikdy som srdce nejedla, takže chuť si nedokážem predstaviť, ale vyzerá to chutne.
kimlo
Noooo, to vyzerá velmi dobre... asi to skúsim... :-P
zolik
mne sa ta omacka velmi paci, ma krasnu farbu, ako by tam bola pridana aj kurkuma (nic take nieje v rozpise, je to len moja uvaha)
dormella
Omacka ma barvu dobre orestovane zeleniny s cukrem + horcice, pekny recept!
1x haji
gabriele
vynikajuce jedlo...u nas velmi oblubene...pripravujem ho takmer rovnako...aj ten pomer korenovej zeleniny k masu je rovnaky...povodne to bolo hovadzie srdce...dnes je tazko dostupne...tak teraz uz len bravcove...a na tento sposob je vyborny aj bravcovy jazyk
frezia
@radox1 , ja pouzivam tiez vela mrkvy do omacok, ked sa mi zda sladsia, pridam viac citonu. Citron nielen dochuti, ale aj prevonia a osviezi. Ale to ty vies...
Ten tvoj recept sa mi tiez velmi paci, coskoro ho vyskusam.
evanaaa
Mne sa tá omáčka nezdá moc žltá, ja ju mávam aj tmavšiu, @Dormella to vystihla presne, aj mrkvy vždy dávam viac ( aj na sviečkovú) a nie je cítiť, že by bola presladená, aj tak ju ešte prisladím, nie každá mrkva je sladká......skúsim zohnať hovädzie srdce ( 5 m od nás je Orbán, spýtam sa...).
1x haji
radox1
ja vseobecne nie som zastanca velkeho mnozstva korenovej zeleniny,nakolko prerazi charakteristicku chut mäsa.radsej menej omacky,ale o to silnejsej a vyraznejsej.
kukulienka71
fotka je buď trošku viac kolorovaná alebo je tanier pod nejakým umelým svetlom, je to vidieť aj na farbe knedličiek. lákavý recept inak:-)
zolik
@Radox1 a @Kukulienka71
prave! ta omacka ma tak krasnu farbu, ze sa mi nezda,ze by to mohlo byt len tou mrkvou, ked je tam este aj celer a petrzlen. preto som myslela na kurkumu, moze byt aj safran, alebo nejaka tajna prisada. som rada, ze nie som sama, co sa zamyslela ;-)
zelka12345
Všetci sa tu len mudrujete ako diví a variť to v živote nebudete. Ja mám náhodou doma aj knižku pána šéfkuchára a musím vám povedať, že 99 percent z vás vrátane mňa nikdy nebude takými machrami ako je on!
bojar
milujem srdiečko a toto je koncert na "bravčové srdce. Keby som nedržal pankreacovú dietu tak dnes večer "vykradnem mesiarstvo. GRATULUJEM
1x bojar
ivan14
Srdce, ať už vepřové nebo hovězí, je dost opomíjený druh masa, úplně neprávem. Cena je příznivá, odpad při čištění je minimální (a vaše kočka vám za něj poděkuje), je to čistá svalovina. Upravit lze jakkoliv - na slanině, na smetaně, na paprice, guláš, nadivoko (jako srnčí)... Jen to jaksi není moc pro umělý chrup, přece jen je tužší. Ale výborné na všechny způsoby...