Bravčové rebierka spod šibenice - vihodňarske šviňske reberka fotorecept

sracz - fotkasracz, 1. decembra 2010
Bravčové rebierka spod šibenice - vihodňarske šviňske reberka (fotorecept)
Foto: sracz

Čas predvianočný bol aj u nás v Košiciach, pod Šibenou horou- časom domácich zabíjačiek. Môj otec, Tati- by nebol zabil ani blchu, na rozdiel Zobraziť celý popisČas predvianočný bol aj u nás v Košiciach, pod Šibenou horou- časom domácich zabíjačiek. Môj otec, Tati- by nebol zabil ani blchu, na rozdiel od mamky, Aňuci- ale šéfom bola babička, Lady Ann- po metrák; v Stropkove, na –šudriku- ma zaučil Augustinskýbáči, no najviac dedko –Tatuš, jeho najstarší syn –strýko Jendo a jeho syn, môj najbližší bratranec Slávek, na južnej Morave. Aj v mäsiarskych špecialitách som sebestačný. Dnes Vám ponúkam svoj -chlapský- variant na rebierka so suchým –predzásypom.

4÷6
porcie
15 minút
príprava
90 minút
na 190/380 ˚F; 205/400  °C

Suroviny

Kuchársky predzásyp–Šrácz:
3 PL
3 PL
1 PL, sušený mletý
1 ČL, (MČK)
1 PL
1 KL
1 KL,( ďumbier) sušený mletý
Sekcia mäsa:
2 000÷2 500 g, dobre mäsité
250÷350 ml, (slnečnicový, kukuričný)
2÷4 PL, škvarená
2÷3 ks, stredná
7÷12 ks, čerstvý strúčiky
200÷250 ml, (hovädzí, kurací, ...)
2÷3 KL
podľa potreby krajce,domáci
podľa potreby PL, a chren čerstvý strúhaný




Postup

  1. 1

    podľa uvedených ingrediencií uložíme zostavu do plastovej krabičky

    Bravčové rebierka spod šibenice - vihodňarske šviňske reberka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    a po jej uzatvorení dôkladne, pretriasaním na všetky strany, premiešame.

    Bravčové rebierka spod šibenice - vihodňarske šviňske reberka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    odblanené bravčové rebierka prerežeme na veľkosť jednotlivých porcií (asi na šírku mužskej dlane), poumývame pod tečúcou studenou vodou a dobre osušíme kuchyňským papierovým obrúskom alebo utierkou (handgerlíkom); rozložíme ich na alumíniovú alebo celofánovú fóliu a dobre, na obidvoch stranách, okoreníme mojim –kuchárskym predzásypom- a necháme pár minút (než na širokej panvici rozohrejeme, až po bod varu, ~ 50÷60 ml oleja) oddýchnuť a vstrebať všetky vône.

    Bravčové rebierka spod šibenice - vihodňarske šviňske reberka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    jednotlivé porcie (mne vošli dve) 4÷5´opečieme na vriacom oleji do krásnej zlatohnedej farby,

    Bravčové rebierka spod šibenice - vihodňarske šviňske reberka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    po obidvoch stranách.

    Bravčové rebierka spod šibenice - vihodňarske šviňske reberka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na dno pekáča rozložíme osminky červenej cibule, štvrtinky cesnakových strúčikov, pokropíme ich olejom a pridáme pár ČL domácej bravčovej škvarenej masti, uložíme opečené porcie rebierok a opäť navrstvíme cibuľu, cesnak, rosu oleja, ČL masti a druhú vrstvu rebierok, ktorú postrašíme zvyškom cibule, cesnaku, oleja, masti a zalejeme 200÷250 ml mäsového vývaru.

    Bravčové rebierka spod šibenice - vihodňarske šviňske reberka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pekáč prikryjeme –alobalom- , okraje ktorého dobre popritláčame k jeho bokom; vložíme na 60´do rúry predohriatej na 190 ˚C / 380 ˚F.

    Bravčové rebierka spod šibenice - vihodňarske šviňske reberka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    po tomto čase pekáč opatrne vytiahneme z rúry a fóliu odoberieme, teplotu zvýšime na 205 ˚C / 400 ˚F, jednotlivé porcie poprekladáme, povrch posypeme 2÷3 KL grillovacieho korenia a odokrytý pekáč vrátime ešte na 30´ do rúry so zvýšenou teplotou

    Bravčové rebierka spod šibenice - vihodňarske šviňske reberka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a dopečieme až do finálneho efektu.

    Bravčové rebierka spod šibenice - vihodňarske šviňske reberka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Servírovanie: na lopáriku (denku) s hrubým krajcom –burkovčakom- chleba, s čerstvo postrúhaným chrenom a liptovskou plnotučnou horčicou a dvomi piviskami. Alebo, a teraz vážne, na veľkých plytkých tanieroch s vidličkami a steakovými nožmi; ja som upiekol –americké- zemiaky, ktoré v Amerike nepoznajú a s ich pravlasťou majú spoločné iba to, že sa pečú aj so šupkou (samozrejme dobre umyté). Našťastie vďaka Bábike a Ľudke Hríbikovej mám dostatočnú zásobu vrecúšok so zmesou na americké zemiaky (aj klasiku i s avokádom) a tak sa pred tunajšou verejnosťou predvádzam jedna radosť. K pečeným zemiakom som pripravil aj kapustu (mix čerstvej červenej a ⅓ doma kvasenej) dusenú na červenej cibuli s karamelom, jablkami, klinčekmi a červeným vínom. Odporúčam zapiť toto –chlapské- jedlo, ktoré miluje hlavne nežnejšia polovička (väčšia) sveta, 0,3÷0,5 l dobre vychladeného piva! *** Výpek z pekáča, po ochladnutí, prelejeme do porcelánovej misky a necháme stuhnúť. Je to lahôdka s vynikajúcou vôňou, na krajci (bunkovci) domáceho chlebíka s domácou sladkokyslou uhorkou a s horúcim lipovým čajom, vhodná práve teraz v chladnom období.

Diskusia k receptu

janazjarku
Tak tento recept musí vyhrať !! Som sa práve rozhodla a vieš ty čo ? Tieto šibeničné rebierka ukuchtím môjmu chlapovi na výročie svadby 12.12. bože jak ma ten bude chváliť :-) Si k tomu aj dačo šumné oblečiem a možno mu aj zaspievam /ak poleje/ dačo tam od východu aši..aši .-)
frezia68
@sr ázc:ci pirko ! Pivkom zapíjam len takéto a podobné jedlá,ale to musí byť partia.A to najbližšia bude až koncom marca,ak dožijeme,oslávime osemdesiatku a budú aj takéto rebierka,aj s tým burkovčakom.....a ešte oveľa viac.Pekným postupom a opisom si narobil chute už teraz :-)))
lumilka1
Joj tato barz fajne,v nedzeľu na obed budze i u nas toto reberko.Dzekujem barz šumne za tip
tatranka
Ten tvoj tanier spieva.Volá po dobrom hamkaní.Ej veru by som sa nechala ponúknuť.
kopretina
Ještě že z počítače je možné jenom vidět a ne čichat. Ale i tak s prominutím "slintám". Super, na Silvestra určitě lepší jak chlebíčky.
morenajea
zrovna keď som hladná, to je utrpenie čítať takýto recept :)
voz12
Povedzte milí varecháči prečo srdce spieva po takýchto dobrotách a po ich konzumácii je aj telo nanajvýš spokojné....,Duša sa poteší pohľadom na krásu na tanieri,no a telo......
zitar
Bóóóže, to musí byť dobrota.
emica
joj ty si expert mam klavesnicu oslintanu to musim upiect len tak dalej
bazulienka
no to musi byť dobrota.Na silvestra určite urobím.Moji chlapi sa budú oblizovať.
stefanm
Práve odchádzam na ročnú preventívnu prehliadku svojho umelého chrupu k zubárovi.A cestou späť kúpim bravčové rebierka a možno ešte večer ich spracujem podľa tvojho super receptu.Alebo nie večer,až zajtra na obed.Viem,že sa mi nepodarí dosiahnuť tvoju kvalitu,ale keď to zvládnem len na 50% tak budu určite výborne.Len či niečo ostane aj mne.Lebo manželka to miluje.A najradšej má na tom to,že to môže jesť priamo rukami,okusovať kostičku a masť jej tečie až na lakte.Vyzerá pri tom asi takto.(len jej nepovedzte,že som tu zverejnil jej foto lebo ma zbije!!!)

enerrgizer
perfektné, ľahké, chutné a zdravé (cibuľa je tam) také mám rád...
marikasu
Milý @Srazc všetky superlatívy tu už boli povedané (vlastne napísané), takže len jednoducho mňáááám. @stefanm môjmu mužovi by tá masť tiekla nielen na lakte, ale aj poza uši -:))
jody
Tak, tak, všetko bolo povedané, nemám slov, len slín. :-)
sovka62
Niečo také dobré nemôže byť nezdravé. Tak to risknem a keď už budem hrešiť, zjem aspoň dve porcie, nech už to stojí za to.
sracz
Ďakujem Vám všetkým za nádherné komentáre. Za kvalitu i chuť ručím a vrelo odporúčam do pozornosti aj na všeobecné zhrešenia. Veď spovedať sa, to patrí k bontónu a plakať budeme až najskôr 24 hodín po jedení! Môj kuchársky predzásyp nanášajte na mäsko iba prstami, uskladňujte v uzátvorených dózach a ak sa Vám minie, urobte ďalšiu várku! Dozjedzeňá a dozdziveňa!
vinedine
najprv som to skúšal bez pív, potom s pivami. Oboje bolo výborné, ale s pivami to bolo najsamlepšie:)
rona33
No to musí byť papanička. Ale predtým panák slivovičky 56%, aby si žalúdok nemyslel, že to pes zjedol. No to si určite urobím Vyzerá to skvele na tanieri.
bugrislansky
To musí být neuvěřitelná dobrota ,jen se obávám že se mi to tak krásně nepovede.Díky za inspiraci!!:))
jozka2
no stefanm k tej manzelke si mohol dac aj dajaku spivaku ja na nu kliknem a nic iba velka fotka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia