Bravčové rebierka spod šibenice - vihodňarske šviňske reberka (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Čas predvianočný bol aj u nás v Košiciach, pod Šibenou horou- časom domácich zabíjačiek. Môj otec, Tati- by nebol zabil ani blchu, na rozdiel od mamky, Aňuci- ale šéfom bola babička, Lady Ann- po metrák; v Stropkove, na –šudriku- ma zaučil Augustinskýbáči, no najviac dedko –Tatuš, jeho najstarší syn –strýko Jendo a jeho syn, môj najbližší bratranec Slávek, na južnej Morave. Aj v mäsiarskych špecialitách som sebestačný. Dnes Vám ponúkam svoj -chlapský- variant na rebierka so suchým –predzásypom.

4÷6
porcie
15 minút
príprava
90 minút
na 190/380 ˚F; 205/400  °C

Suroviny

Postup

  1. podľa uvedených ingrediencií uložíme zostavu do plastovej krabičky
  2. a po jej uzatvorení dôkladne, pretriasaním na všetky strany, premiešame.
  3. odblanené bravčové rebierka prerežeme na veľkosť jednotlivých porcií (asi na šírku mužskej dlane), poumývame pod tečúcou studenou vodou a dobre osušíme kuchyňským papierovým obrúskom alebo utierkou (handgerlíkom); rozložíme ich na alumíniovú alebo celofánovú fóliu a dobre, na obidvoch stranách, okoreníme mojim –kuchárskym predzásypom- a necháme pár minút (než na širokej panvici rozohrejeme, až po bod varu, ~ 50÷60 ml oleja) oddýchnuť a vstrebať všetky vône.
  4. jednotlivé porcie (mne vošli dve) 4÷5´opečieme na vriacom oleji do krásnej zlatohnedej farby,
  5. po obidvoch stranách.
  6. na dno pekáča rozložíme osminky červenej cibule, štvrtinky cesnakových strúčikov, pokropíme ich olejom a pridáme pár ČL domácej bravčovej škvarenej masti, uložíme opečené porcie rebierok a opäť navrstvíme cibuľu, cesnak, rosu oleja, ČL masti a druhú vrstvu rebierok, ktorú postrašíme zvyškom cibule, cesnaku, oleja, masti a zalejeme 200÷250 ml mäsového vývaru.
  7. pekáč prikryjeme –alobalom- , okraje ktorého dobre popritláčame k jeho bokom; vložíme na 60´do rúry predohriatej na 190 ˚C / 380 ˚F.
  8. po tomto čase pekáč opatrne vytiahneme z rúry a fóliu odoberieme, teplotu zvýšime na 205 ˚C / 400 ˚F, jednotlivé porcie poprekladáme, povrch posypeme 2÷3 KL grillovacieho korenia a odokrytý pekáč vrátime ešte na 30´ do rúry so zvýšenou teplotou
  9. a dopečieme až do finálneho efektu.
  10. Servírovanie: na lopáriku (denku) s hrubým krajcom –burkovčakom- chleba, s čerstvo postrúhaným chrenom a liptovskou plnotučnou horčicou a dvomi piviskami. Alebo, a teraz vážne, na veľkých plytkých tanieroch s vidličkami a steakovými nožmi; ja som upiekol –americké- zemiaky, ktoré v Amerike nepoznajú a s ich pravlasťou majú spoločné iba to, že sa pečú aj so šupkou (samozrejme dobre umyté). Našťastie vďaka Bábike a Ľudke Hríbikovej mám dostatočnú zásobu vrecúšok so zmesou na americké zemiaky (aj klasiku i s avokádom) a tak sa pred tunajšou verejnosťou predvádzam jedna radosť. K pečeným zemiakom som pripravil aj kapustu (mix čerstvej červenej a ⅓ doma kvasenej) dusenú na červenej cibuli s karamelom, jablkami, klinčekmi a červeným vínom. Odporúčam zapiť toto –chlapské- jedlo, ktoré miluje hlavne nežnejšia polovička (väčšia) sveta, 0,3÷0,5 l dobre vychladeného piva! *** Výpek z pekáča, po ochladnutí, prelejeme do porcelánovej misky a necháme stuhnúť. Je to lahôdka s vynikajúcou vôňou, na krajci (bunkovci) domáceho chlebíka s domácou sladkokyslou uhorkou a s horúcim lipovým čajom, vhodná práve teraz v chladnom období.