Dusené bravčové mäso
Dusené bravčové mäso

Bratislavské pliecko podľa ČSN fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 6. júla 2020
Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept)
Foto: kimlo

Toto retro jedlo poznajú najmä tí skôr narodení, bolo súčasťou jedálnička takmer každého hostinca, závodnej či školskej jedálne. Keď sa dodrží postup a množstvo surovín, môžem potvrdiť že je to veľmi dobré, chute sú vyvážené, a tento recept určite ešte nejeden raz realizujem.

5
porcií
30 minút
príprava
160 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g
200 g
50 g hustý
80 g
80 g
50 g
40 g
80 g
500 ml
100 ml
Podľa chuti
z polovice citróna
podľa potreby
podľa potreby (alebo voda)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny a ako prvé začneme s prípravou mäsa...

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pliecko osolíme a zvinieme (podľa toho ako je odrezané) a špagátom stiahneme a zaviažeme. Po tepelnej úprave tak bude držať tvar a dobre sa krájať na plátky.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso dáme do rozohriateho oleja a opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo. Potom vyberieme a odložíme do tepla.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vo výpeku orestujeme nakrájanú cibuľu do zlatista.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme paradajkový pretlak a orestujeme.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podlejeme vývarom alebo vodou, zamiešame, pridáme mäso a prikryté dusíme na miernom ohni do mäkka, asi 2 hodiny. Občas mäso obrátime, prípadne dolejeme trocha vody alebo vývaru. Medzitým si nakrájame mrkvu, zeler a uhorky na malé kocky.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a šťavu vydusíme na tuk. Pridáme múku, opražíme ju a zalejeme trochou studenej vody. Dobre metličkou rozmiešame na kašu, aby neboli hrudky. Krátko prevaríme.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme 500 ml mlieka a premiešame.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vezmeme si husejšie sitko, a omáčku precedíme a prepasírujeme.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vznikne nám krásna hladká omáčka, ktorú dochutíme podľa chuti soľou a citrónovou šťavou.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridáme nakrájanú zeleninu aj s uhorkami a povaríme 15 minút.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Medzitým mäso rozviažeme a pokrájame na plátky.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Potom pridáme do omáčky hrášok a varíme ešte 5 minút.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Do omáčky pridáme 100 ml smotany a krátko prevaríme.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Omáčka je jemná a hladká, s kúskami zeleniny.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Podávame s knedľou alebo cestovinou.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 16
Recept je zaradený do kategórií:
Bravčové mäso, Slovenská kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Dusené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Ja som teda riadne skôr narodená (veď ešte nebola ani prvá polovica minulého storočia!) a túto klasiku si naozaj dobre pamätám. Pamätám si časy, keď sa mimo domu nie vždy podarilo nájsť dobre uvarené jedlo, ale toto je taká výborná kombinácia, že aj od menej znalých kuchárov sa dala zjesť. A od takých ako je @Kimlo to je jednoducho lahôdka.
Robím máličko inak, ale ukladám a vyskúšam presne do bodky podľa teba. Už sa teším na výsledok a ďakujem.