Dusené bravčové mäso
Dusené bravčové mäso

Bratislavské pliecko podľa ČSN fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 6. júla 2020
Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept)
Foto: kimlo

Toto retro jedlo poznajú najmä tí skôr narodení, bolo súčasťou jedálnička takmer každého hostinca, závodnej či školskej jedálne. Keď sa dodrží postup a množstvo surovín, môžem potvrdiť že je to veľmi dobré, chute sú vyvážené, a tento recept určite ešte nejeden raz realizujem.

5
porcií
30 minút
príprava
160 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g
200 g
50 g hustý
80 g
80 g
50 g
40 g
80 g
500 ml
100 ml
Podľa chuti
z polovice citróna
podľa potreby
podľa potreby (alebo voda)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny a ako prvé začneme s prípravou mäsa...

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pliecko osolíme a zvinieme (podľa toho ako je odrezané) a špagátom stiahneme a zaviažeme. Po tepelnej úprave tak bude držať tvar a dobre sa krájať na plátky.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso dáme do rozohriateho oleja a opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo. Potom vyberieme a odložíme do tepla.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vo výpeku orestujeme nakrájanú cibuľu do zlatista.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme paradajkový pretlak a orestujeme.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podlejeme vývarom alebo vodou, zamiešame, pridáme mäso a prikryté dusíme na miernom ohni do mäkka, asi 2 hodiny. Občas mäso obrátime, prípadne dolejeme trocha vody alebo vývaru. Medzitým si nakrájame mrkvu, zeler a uhorky na malé kocky.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a šťavu vydusíme na tuk. Pridáme múku, opražíme ju a zalejeme trochou studenej vody. Dobre metličkou rozmiešame na kašu, aby neboli hrudky. Krátko prevaríme.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme 500 ml mlieka a premiešame.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vezmeme si husejšie sitko, a omáčku precedíme a prepasírujeme.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vznikne nám krásna hladká omáčka, ktorú dochutíme podľa chuti soľou a citrónovou šťavou.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridáme nakrájanú zeleninu aj s uhorkami a povaríme 15 minút.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Medzitým mäso rozviažeme a pokrájame na plátky.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Potom pridáme do omáčky hrášok a varíme ešte 5 minút.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Do omáčky pridáme 100 ml smotany a krátko prevaríme.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Omáčka je jemná a hladká, s kúskami zeleniny.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Podávame s knedľou alebo cestovinou.

    Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 16
Recept je zaradený do kategórií:
Bravčové mäso, Slovenská kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Dusené

Diskusia k receptu

sovka62
Ja som teda riadne skôr narodená (veď ešte nebola ani prvá polovica minulého storočia!) a túto klasiku si naozaj dobre pamätám. Pamätám si časy, keď sa mimo domu nie vždy podarilo nájsť dobre uvarené jedlo, ale toto je taká výborná kombinácia, že aj od menej znalých kuchárov sa dala zjesť. A od takých ako je @Kimlo to je jednoducho lahôdka.
Robím máličko inak, ale ukladám a vyskúšam presne do bodky podľa teba. Už sa teším na výsledok a ďakujem.
45678
Palec hore, Mirko, toto je super recept v perfektnej prezentácií, máš dobre chute:-)) rada toto pliecko pripravujem a relatívne často, dobre, že retro recepty zverejňuješ, nech mladšia generácia nezabudne na dobré jedlo :-)
45678
Palec hore, Mirko, toto je super recept v perfektnej prezentácií, máš dobre chute:-)) rada toto pliecko pripravujem a relatívne často, dobre, že retro recepty zverejňuješ, nech mladšia generácia nezabudne na dobré jedlo :-)
helica
Konečne po čase recept bez cudzích názvov, ingrediencií, ktoré ani nepoznám. Jednoducho fantastický! V mysli som sa zatúlala do známej reštaurácie Dukla v Trnave, kde toto mäsko pripravovali ala-tuti! Rada ho robievam podnes, len nedávam pretlak. Recept používam od mojej maminy, ktorá tam vééľmi dávno robila gazdinú. Ako sa táto funkcia volá dnes netuším. Prosím pokračuj!
mironi
Veľmi náročné na prípravu, ale "mišelinky" by len tak zbieralo po Európe aj teraz...:-)
2x haji a kimlo
kimlo
Priatelia, ďakujem Vám za komentáre, verím že keď toto jedlo vyskúšate, budete spokojní tak ako som bol aj ja... pekný deň všetkým... :-)
oldomachac
aj ja si toto jedlo pametam, z doby mojej mladosti, montaznika pendlujuceho celou nasou vlastou, ked som bol v Nitre autobusova stanicna restauracia, tam bolo v ponuke jedal, vzdy som si ho objednal, podla takychto specialit som poznal mesta, kde som pracoval,
sovka62
@helica (6.7.2020 22:10)

Teda! Az sa mi sliny zbehli, ked si spomenula Duklu. Ziadny luxus, vyvarovna pre hladne masy, za lacny peniaz.
Ale kazde jedlo bolo uvarene vyborne, drzkova, gulasova, paprikase, segedin, madarsky gulas...mohla by som menovat.
A tie knedle na pare! Nebolo ich treba robit doma, stacilo v nedelu o pol dvanastej zabehnut do Dukly.
Ludia moji, kam sa to podelo?
Kde sa da teraz tak dobre a rychlo najest ak nechceme pizzu, burgery, kebaby a pod.?
bembo
Kimlo,Ty vieš potešiť.Túto dobrotu som naposledy jedol asi v lete 1973 v Bratislave v Centráli,kam som chodil na obedy.Vtedy sa to robilo samozrejme podľa ČSN,a bolo to veľmi chutné jedlo.Týmto receptom a aj ďalšími,ktoré som už aj použil si ma vrátil do čias keď sa podľa ČSN varilo,a v blízkej dobe sa to navarí aj u nás doma.Vďaka za recept.Budem rád,keď ich bude aj viac.
kvakac
@Kimlo týmto ti oficiálne ďakujem, že si sa s nami podelil o recept. Vážená redakcia navrhujem mu dať rad - Zlatej varešky - za takýto recept. Ja som to jedol dnes prvý krát a poviem vám takúto mannu som dávno nemal. Bude to u nás častejšie na stole. Je trochu viac práce s tým, ale oplatí sa do toho pustiť.


kimlo
@bembo (7.7.2020 15:06)
Do Centrálu som chodieval aj ja v 82., mali sme kasárne na Košickej, dalo sa tam celkom chutne a do sýtosti najesť. Vyskúšaj a budem rád keď Ti to zachutí...
kimlo
@kvakac (7.7.2020 15:27)
Ej veru pekne sa Ti podarilo bratku, som rád že zachutilo hneď na prvý krat, no s tým rádom... netreba to preháňať, recept som nevymyslel ja, ale súdruhovia inžinieri kuchári z ČSSR, a patrí im za to náležitá vďaka. Vtedy ešte trocha záležalo na chuti jedlál, aby bol proletariát sýty a spokojný. Dnes už sú takéto zariadenia skôr byznys, aby toho bolo veľa a aby to bolo lacné, na kvalite a spokojnosti veľmi nezáleží, ale to je na dlhú debatu... potešil si ma svojim výtvorom aj fotkou, nech sa Ti darí aj nadalej.
sracz
Ciao_ky, ahoj a sevas Kimlo kamarát! Bratislava sa v rokoch 1963÷1969 stala mojim dočasným domovom. V La Franconi pri Dunaji a v Kutuzovkách za "Kentrálnym" trhoviskom. Najlepšie bratislavské pliecko, spolu so slovenským tanierom a slováckym šeňkýřským timbálom, pripravovali a podávali v reštaurácii "Slovenská pivnica" v ulici pred Luxorom naproti generálnej prokuratúre. Opäť si prekvapil, ale hlavne potešil nás "prdôchov", pamätníkov skôr (prvšie) narodených. Máš nielen môj obdiv a hlas, ale aj poďakovanie za nostalgické 50 ročné spomienky!
kimlo
@elenas (7.7.2020 21:36)
Ďakujem, aj Tvoje koláčiky sú výborné a nejeden som už vyskúšal a ešte aj vyskúšam...
bembo
Gratulujem kimlo.Tvoj recept zvíťazil,teším sa spolu s tebou.
jerica
Prudko jedlé retro na tanieri, ďakujem za pripomenutie, u nás to robievala Bratislavská babka, pamätám si, že ja som k tomu nechcela knedľu, ale zemiakové pyré. Gratulujem :-)
1x bembo
ivan14
Uvařil jsem. Velmi dobré! Taky už jsem pamětník, dával jsem si to v hospodách po celé republice. Faktická poznámka: ta zelenina byla trochu tvrdší, přístě ji udusím zvlášť na minimu vody a i s vodou vleju do omáčky. Dobrou chuť!
1x kimlo
bembo
Konečne som si dal dnes k obedu jedlo,ktoré som si často dával v Bratislave v Centráli,pretože Bratislavské pliecko mi veľmi chutilo.Vďaka Tebe kimlo som si pripomenul,a pripravil jedno z kvalitných jedál z čias socializmu.Ak sa mi podarí pripojím aj fotku môjho dnešného obeda.
2x kimlo a haji
kimlo
@bembo (9.8.2020 15:46)
Vďaka za parádne foto, som rád že chutilo, aj ja som hneď naň dostal opäť chuť....
2x haji a bembo
entuziast
Dnes som tento recept vyskúšala. V prvom rade chcem pochváliť, kvalitu inštrukcií. Len veľmi málo receptov na vareche má jasné inštrukcie a postupnosť, ktorá umožní uvariť recept aj začiatočníkom. Recept je výborný, chutil celej rodine a aj návšteve.
Omáčku som rozmixovala ponorným mixérom. Recept má viacej krokov, ale nie je vôbec ťažký.
1x kimlo
kimlo
@entuziast (23.8.2020 19:54)
ďakujem za odozvu a teší ma že Vám jedlo chutilo, je to stará dobrá klasika...
hubata
Žiaľ, som taká stará asi ako táto ČSN a veru si toto rolované pliecko dobre pamätám či už zo školskej družiny alebo závodnej jedálne. Ďakujem za pripomenutie, ponúknem túto klasiku svojim pri nejakej príležitosti keď sa všetci zídeme. S dovolením ukladám do KK a budem sa tešiť ak im bude chutiť ako mne, keď som bola mladá.