Bratislavské pliecko podľa ČSN fotorecept
Foto: kimlo
Toto retro jedlo poznajú najmä tí skôr narodení, bolo súčasťou jedálnička takmer každého hostinca, závodnej či školskej jedálne. Keď sa dodrží postup a Zobraziť celý popisToto retro jedlo poznajú najmä tí skôr narodení, bolo súčasťou jedálnička takmer každého hostinca, závodnej či školskej jedálne. Keď sa dodrží postup a množstvo surovín, môžem potvrdiť že je to veľmi dobré, chute sú vyvážené, a tento recept určite ešte nejeden raz realizujem.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1000 g |
|
200 g |
|
50 g hustý |
|
80 g |
|
80 g |
|
50 g |
|
40 g |
|
80 g |
|
500 ml |
|
100 ml |
|
Podľa chuti |
|
z polovice citróna |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby (alebo voda) |
|
Postup
-
1
Pripravíme si potrebné suroviny a ako prvé začneme s prípravou mäsa...
-
2
Pliecko osolíme a zvinieme (podľa toho ako je odrezané) a špagátom stiahneme a zaviažeme. Po tepelnej úprave tak bude držať tvar a dobre sa krájať na plátky.
-
3
Mäso dáme do rozohriateho oleja a opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo. Potom vyberieme a odložíme do tepla.
-
4
Vo výpeku orestujeme nakrájanú cibuľu do zlatista.
-
5
Pridáme paradajkový pretlak a orestujeme.
-
6
Podlejeme vývarom alebo vodou, zamiešame, pridáme mäso a prikryté dusíme na miernom ohni do mäkka, asi 2 hodiny. Občas mäso obrátime, prípadne dolejeme trocha vody alebo vývaru. Medzitým si nakrájame mrkvu, zeler a uhorky na malé kocky.
-
7
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a šťavu vydusíme na tuk. Pridáme múku, opražíme ju a zalejeme trochou studenej vody. Dobre metličkou rozmiešame na kašu, aby neboli hrudky. Krátko prevaríme.
-
8
Pridáme 500 ml mlieka a premiešame.
-
9
Vezmeme si husejšie sitko, a omáčku precedíme a prepasírujeme.
-
10
Vznikne nám krásna hladká omáčka, ktorú dochutíme podľa chuti soľou a citrónovou šťavou.
-
11
Pridáme nakrájanú zeleninu aj s uhorkami a povaríme 15 minút.
-
12
Medzitým mäso rozviažeme a pokrájame na plátky.
-
13
Potom pridáme do omáčky hrášok a varíme ešte 5 minút.
-
14
Do omáčky pridáme 100 ml smotany a krátko prevaríme.
-
15
Omáčka je jemná a hladká, s kúskami zeleniny.
-
16
Podávame s knedľou alebo cestovinou.
@kuko95 není se čeho bát, @kimlo má dobře napsaný postup, to dáš, jsi šikovný! Až se trochu ochladí, půjde to samo, uvidíš.
Robím máličko inak, ale ukladám a vyskúšam presne do bodky podľa teba. Už sa teším na výsledok a ďakujem.
Omáčka je jednoduchá aj keď sa zdá trocha prácna, to zvládneš...
Každý väčšinou robí trocha inak, určite sú chutné aj ostatné varianty... :-)
Náročné na prípravu? Znám náročnější recepty, tady to hezky odsýpá, @kimlo postup krásně zdokumentoval. Chce to jen si s tím dát práci. Samo do hrnce nenaskáče ani nic.
Teda! Az sa mi sliny zbehli, ked si spomenula Duklu. Ziadny luxus, vyvarovna pre hladne masy, za lacny peniaz.
Ale kazde jedlo bolo uvarene vyborne, drzkova, gulasova, paprikase, segedin, madarsky gulas...mohla by som menovat.
A tie knedle na pare! Nebolo ich treba robit doma, stacilo v nedelu o pol dvanastej zabehnut do Dukly.
Ludia moji, kam sa to podelo?
Kde sa da teraz tak dobre a rychlo najest ak nechceme pizzu, burgery, kebaby a pod.?
Do Centrálu som chodieval aj ja v 82., mali sme kasárne na Košickej, dalo sa tam celkom chutne a do sýtosti najesť. Vyskúšaj a budem rád keď Ti to zachutí...
Ej veru pekne sa Ti podarilo bratku, som rád že zachutilo hneď na prvý krat, no s tým rádom... netreba to preháňať, recept som nevymyslel ja, ale súdruhovia inžinieri kuchári z ČSSR, a patrí im za to náležitá vďaka. Vtedy ešte trocha záležalo na chuti jedlál, aby bol proletariát sýty a spokojný. Dnes už sú takéto zariadenia skôr byznys, aby toho bolo veľa a aby to bolo lacné, na kvalite a spokojnosti veľmi nezáleží, ale to je na dlhú debatu... potešil si ma svojim výtvorom aj fotkou, nech sa Ti darí aj nadalej.
Ďakujem Feri, veľmi si to cením...
Ďakujem, aj Tvoje koláčiky sú výborné a nejeden som už vyskúšal a ešte aj vyskúšam...
Veruže vyskúšam,a aj dám vedieť ako sa mi vydarilo.
Obrázok nic moc,ale tá chuť,paráda.
Vďaka za parádne foto, som rád že chutilo, aj ja som hneď naň dostal opäť chuť....
Omáčku som rozmixovala ponorným mixérom. Recept má viacej krokov, ale nie je vôbec ťažký.
ďakujem za odozvu a teší ma že Vám jedlo chutilo, je to stará dobrá klasika...
Som rád že chutilo a že si mi tento recept pripomenul, musím ho zase zrealizovať... :-)
Ďakujem pekne za odozvu, som veľmi rad že chutilo, prajem všetko dobré . 👍