Dusené bravčové mäso
Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Toto retro jedlo poznajú najmä tí skôr narodení, bolo súčasťou jedálnička takmer každého hostinca, závodnej či školskej jedálne.* Keď sa dodrží postup a množstvo surovín, môžem potvrdiť že je to veľmi dobré, chute sú vyvážené, a tento recept určite ešte nejeden raz realizujem.
5 porcií |
30 minút príprava |
160 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si potrebné suroviny a ako prvé začneme s prípravou mäsa...
- Pliecko osolíme a zvinieme (podľa toho ako je odrezané) a špagátom stiahneme a zaviažeme. Po tepelnej úprave tak bude držať tvar a dobre sa krájať na plátky.
- Mäso dáme do rozohriateho oleja a opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo. Potom vyberieme a odložíme do tepla.
- Vo výpeku orestujeme nakrájanú cibuľu do zlatista.
- Pridáme paradajkový pretlak a orestujeme.
- Podlejeme vývarom alebo vodou, zamiešame, pridáme mäso a prikryté dusíme na miernom ohni do mäkka, asi 2 hodiny. Občas mäso obrátime, prípadne dolejeme trocha vody alebo vývaru.
Medzitým si nakrájame mrkvu, zeler a uhorky na malé kocky.
- Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a šťavu vydusíme na tuk. Pridáme múku, opražíme ju a zalejeme trochou studenej vody. Dobre metličkou rozmiešame na kašu, aby neboli hrudky. Krátko prevaríme.
- Pridáme 500 ml mlieka a premiešame.
- Vezmeme si husejšie sitko, a omáčku precedíme a prepasírujeme.
- Vznikne nám krásna hladká omáčka, ktorú dochutíme podľa chuti soľou a citrónovou šťavou.
- Pridáme nakrájanú zeleninu aj s uhorkami a povaríme 15 minút.
- Medzitým mäso rozviažeme a pokrájame na plátky.
- Potom pridáme do omáčky hrášok a varíme ešte 5 minút.
- Do omáčky pridáme 100 ml smotany a krátko prevaríme.
- Omáčka je jemná a hladká, s kúskami zeleniny.
- Podávame s knedľou alebo cestovinou.