Dusené bravčové mäso

Bratislavské pliecko podľa ČSN (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Toto retro jedlo poznajú najmä tí skôr narodení, bolo súčasťou jedálnička takmer každého hostinca, závodnej či školskej jedálne.* Keď sa dodrží postup a množstvo surovín, môžem potvrdiť že je to veľmi dobré, chute sú vyvážené, a tento recept určite ešte nejeden raz realizujem.

5
porcií
30 minút
príprava
160 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si potrebné suroviny a ako prvé začneme s prípravou mäsa...
  2. Pliecko osolíme a zvinieme (podľa toho ako je odrezané) a špagátom stiahneme a zaviažeme. Po tepelnej úprave tak bude držať tvar a dobre sa krájať na plátky.
  3. Mäso dáme do rozohriateho oleja a opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo. Potom vyberieme a odložíme do tepla.
  4. Vo výpeku orestujeme nakrájanú cibuľu do zlatista.
  5. Pridáme paradajkový pretlak a orestujeme.
  6. Podlejeme vývarom alebo vodou, zamiešame, pridáme mäso a prikryté dusíme na miernom ohni do mäkka, asi 2 hodiny. Občas mäso obrátime, prípadne dolejeme trocha vody alebo vývaru. Medzitým si nakrájame mrkvu, zeler a uhorky na malé kocky.
  7. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a šťavu vydusíme na tuk. Pridáme múku, opražíme ju a zalejeme trochou studenej vody. Dobre metličkou rozmiešame na kašu, aby neboli hrudky. Krátko prevaríme.
  8. Pridáme 500 ml mlieka a premiešame.
  9. Vezmeme si husejšie sitko, a omáčku precedíme a prepasírujeme.
  10. Vznikne nám krásna hladká omáčka, ktorú dochutíme podľa chuti soľou a citrónovou šťavou.
  11. Pridáme nakrájanú zeleninu aj s uhorkami a povaríme 15 minút.
  12. Medzitým mäso rozviažeme a pokrájame na plátky.
  13. Potom pridáme do omáčky hrášok a varíme ešte 5 minút.
  14. Do omáčky pridáme 100 ml smotany a krátko prevaríme.
  15. Omáčka je jemná a hladká, s kúskami zeleniny.
  16. Podávame s knedľou alebo cestovinou.