Slaný tvarohový koláč
Slaný tvarohový koláč

Börek tvarohový fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 11. marca 2019
Börek tvarohový (fotorecept)
Foto: cesminaz

Z vonka jemne chrumkavý, veľmi chutný tvarohový börek z tenučkého cesta :-)

60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
cca 3,25-3,5 dl (letná)
1 KL
Plnka:
cca 300 g
200 g
Na potieranie:
125 g (82 %)
1 PL
5-6 PL
Na posyp :




Postup

  1. 1

    V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku a soľ. Následne pridávame vodu stále podľa potreby a vypracujeme polotuhé, trocha lepkavé cesto, ktoré sa začína oddeľovať od misky. Ja občas potrebujem 3,25 a občas zasa 3,5 dl vody, to záleží od múky. Cesto ešte poriadne v miske pomocou trochy múky premiesime do bochníka. Potom si na papier položený na čistej plachte v strede stola, kvapneme troška oleja a bochník naň položíme. Celý bochník poriadne natrieme zo všade olejom a zakryjeme miskou na 15-20 minút.

    Börek tvarohový (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ si pripravíme všetko, čo budeme potrebovať... Hrudkovitý tvaroh, ja používam do tohto böreku podľa možnosti tvaroh z gréckeho jogurtu :-) je veľmi chutný. Ďalej potrebujeme polovicu veľkého kelímka gréckeho jogurtu, ja tu mám 400-gramový kelímok. Ďalej maslo, ktoré si ohrejeme.

    Börek tvarohový (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po uplynutí času s cestom ihneď pracujeme. Najprv ho rukami rozťapkáme/roztláčame do tvaru kruhu na veľkost papiera. Ak chcete, kľudne troška popolievajte ešte povrch olejom. Potom obe ruky vopcháte pod cesto a jemne od stredu smerom k sebe rozťahujete cesto na tenučko :-) Je naozaj ako žuvačka, ide to ľahko a fakt rýchlo. Za 5 minút máte cesto vytiahnuté ;-P Cesto pri ťahaní občas trocha "nadhoďte/myknite", aby malo zo spodu vzduch a ľahšie sa ťahalo :-) Celé cesto veľmi krásne bez problémov vytiahneme na veľkost stola 70x110 cm :-) Kraje cesta sú troška ešte hrubé, ale to nevadí, aj takto trčí cesto už dole po okrajoch stola :-)

    Börek tvarohový (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Celé cesto hore dole popolievame maslom. Potom dve dlhšie protiľahlé strany preložíme smerom do stredu tak, aby sa v strede prekrývali len 4-5 cm. Popolievame znova maslom, ale len tam, kde ide tvaroh. Dáme tvaroh, naň lyžicou jogurt a podľa chuti ešte osolíme. Následne plnku zakryjeme najprv jednou stranou, ktorú polejeme maslom a až potom prikryjeme aj druhou stranou. Toto skladanie böreku treba vlastne vždy prispôsobiť veľkosti vášho plechu. Ja som tiež išla podľa svojho najväčšieho plechu, v ktorom robím aj Gömbe, vnútorný rozmer 35x37 cm.

    Börek tvarohový (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Börek spolu s papierom preložíme na plech. Do zvyšného masla čo nám zostalo (cca 5-6 PL) zamiešame 1 PL jogurtu a tým potrieme celý börek. Posypeme ho sezamom a černuškou a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 30 minút. Treba si to sledovať.

    Börek tvarohový (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Börek má byť krásne z vrchu aj z dola upečený a chrumkavý :-) Natierať ho ničím netreba!! Občas sa stáva, že na konci pečenia je spodok o dosť svetlejší než vrch böreku... vtedy ja zvyknem šupnúť na 2-3 minútky plech celkom na dno rúry. Budete mať super chrumkavý aj spodok böreku ;-P

    Börek tvarohový (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tento börek je jeden z najchutnejších börekov čo som kedy jedla :-) Je zvonka chrumkavý a z vnútra vláčny. A nádherne sa každé cesto oddeľuje ;-P

    Börek tvarohový (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    U nás sa väčšinou každý börek pred podávaním potrhá na väčšie kusy, lebo potrhaný lepšie chutí a aj inak vyzerá než úhľadne pokrájaný :-)) Podáva sa samotný, alebo s polievkou či pohárom Ayranu. Najsamlepší je hneď za čerstva teplý!! Prajem dobrú chuť :-)

    Börek tvarohový (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

kvakac
Ja sa nehrám. Ako jednoducho si ťaháš cesto, ako by nič. Už som to skúšal a hrôza, ako to dopadlo - letelo na dvor raketovou rýchlosťou od jedu. To cesto je umenie ťahať. Keď si predstavím babku ako to natiahla na cely stôl a za chvíľu. Krása pozerať no nie ťahať. Obdivujem tvoje ruky, čo všetko dokážu. Už je málo žien žien čo to dokážu. No otvorene priznajte, ktoré to dokážete? Máš moje veľké uznanie.
cesminaz
@Ancicka @Dadenka @Izabelka @Grejsy @Terinka @Monty dakujem vám velmi pekne za vaše milé slová :-) Som rada,že sa vám recept páči. @Afataga vdaka za link :-) ano je tam nejaká podoba.Kludne vyskúšaj aj tento,je fakt jednoduchý.Tento sa síce nekrúti,len prekladá,ale je fantastický :-) A tu pri tomto netreba používat obrus na prehodenie/prekladanie,tu chytíš cesto do ruky a rýchlo prehodíš ;-) @Danda3 verím,že takej šikovnej gazdinej ako si ty,to určite pôjde od ruky!! @Kvakac vdaka pekne za tvoj milý komentík :-) velmi potešil.Dakujem za pochvalu aj uznanie,ale vôbec nieje ťažké vytiahnut toto cesto :-) Ty si bol natrafil asi na to "nepravé" cesto :-)) Ale inak takéto veci nie chlap má robit,to je ženská robota :-)) tvoja polovička by to určite zvládla,žena má predsalen "cit v rukách" :-) Prajem všetkým pekný večer!
cesminaz
@Denyany (11.3.2019 19:20)

:-) ale ved ty si šikovná žienka,určite by si to zvládla.To cesto sa akoby samo od seba naťahovalo,ani by si neverila ako lahko to ide :-) Dúfam,že sa raz odhodláš a pochváliš sa mi :-) Pozdravujem.
haji
@Kvakac (11.3.2019 18:45)
Ani ja sa nehrám!! Neumím vyválet těsto, natož tahat. Moja babka aj maminka dělaly tažený štrúdl - na sladko s jablky. Ale to se fakt musí umět. Komu není shůry dáno.... Já zatím vyhodila málo věcí, ale toto by letělo isto istě!! Takže jen obdiv, hluboká poklona a za rohem cucat palec a stydět se.
evelynba
Náááádhera, klobúk dole, @Cesminaz. Niet už čo dodať, všetko bolo povedané predo mnou. Ukladám, aj keď tiež pochybujem, že sa na to niekedy odhodlám. Ono "ľahké" je to pre také šikovné ruky ako máš ty. Ale z tých posledných dvoch fotiek by som si s chuťou odtrhla! A teda riadny kus!
afataga
@Cesminaz (11.3.2019 19:26)

Dakujem za radu, ale ja nejem muku uz dva roky, takze to urcite robit nebudem. Ak si videla moj koment k tomu rcp od Pn, ja som nemotala, iba prekladala na plechu ako ty a pouzila som kupene strudlove cesto.
afataga
@Haji (11.3.2019 20:35)

Nechaj si palec nerozcucany a kup si strudlove cesto, je tenulinke, aj ked to asi nie je celkom ono, pre nas mantavych celkom dobre riesenie.
haji
@Afataga (12.3.2019 11:15)
? to neznám, štrůdlové? Lístkové, vyvalované, to ještě. Asi mám mezery ve vzdělání.
zolik
@Haji , ano strudlove. Väcsinou sa predava v papierovej krabicke asi tak 15x10 cm.
haji
@Zolik (12.3.2019 14:25)
Je to mražené? Vidím prvně. Asi to bude podobné jako s gaštanovým pyré. To u nás též není k mání.
zolik
@Haji nasad okulare a hladaj! Kto hlada, ten najde. A ked zabudnes hladat strudlove cesto mozno najdes aj to gastanove pyreee :-)
haji
@Afataga @Zolik dobrá, dobrá - šrůdlové cesto pohladám! To gaštanové pyré nenajdu, už jsem se i ptala prodavaček a spíš bych kúpila balené UFO. Někdy si přijdu já jako UFO. Hlavně v Kauflande.
1x zolik
tatranka
Nádherný popis,ohromná práca.Niky som borek nerobila,ale po tvojom predstavení tejto dobroty ho veru vyskúšam.
Už som si tento krásny recept uložila a teším sa na jeho vyskúšanie.
Bežne robím ťahané štrúdle,tak dúfam,že podľa tvojich rád sa mi to podarí.
evelynba
@Haji (12.3.2019 16:35)

Potvrdzujem, čo píše @Atafaga , štrúdľové cesto je pre nás nešiky celkom dobré riešenie, ja z neho robím napr. gibanicu. Ale pozor, nepliesť si ho s lístkovým cestom, je to niečo úplne iné. Správny link ti poslala Atafaga, tam sú tie cestá vyfotené. Možno u vás sú iné, lebo robia to malí súkromníci, tak možno tieto konkrétne sú iba na SK, ale snáď to niekto vyrába aj u vás. Alebo si treba urobiť malý výlet na Slovensko, dá sa do zásoby aj zmraziť. Foto od @Zolik nie je správne, tak sa nenechaj spliesť, to nie je štrúdľové cesto, ale hotový mrazený jablkový závin.
1x haji
cesminaz
@Haji :-))) a prečo by sa mal niekto hanbit ?? a ešte k tomu palec cmúlat?? :-)) som sa zasmiala! Každý z nás má talent na niečo iné,no nie? :-) Dakujem ti za tvoj milý komentík a pekný den ti prajem! @Klukodvody dakujem krásne :-) od takého dlhoročného kuchára ma to obzvlášt teší.No myslím,že ty si už určite viackrát ťahal takéto cesto,aj ked pravdepodobne len na štrúdlu :-) Pozdravujem oboch!!
cesminaz
@Afataga (12.3.2019 11:13)

So štrúdlovým je to iné,naž takto s čerstvo natiahnutým :-) ale máš pravdu,je to aspon jedna alternatíva pre ostatných. @Martamm vdaka :-) a som si istá ze sa podarí,tu nieje čo pokazit! Tým že to cesto stojí tých 15-20 minút,tým sa stáva elastickým a krásne sa naťahuje :-) @Tatranka milá,dakujem krásne za tvoj komentík :-) Takej skúsenej gazdinke ako si ty sa to určite podarí na 1* :-) Je to vlastne ako štrúdla,len poskladaná a so slanou plnkou ;-P Pozdravujem! Prajem všetkým príjemný den.
haji
@Evelynba (13.3.2019 06:12)
Jsi zlatá! Uvidím, prozkoumám, co je kde k mání. Opravdu jsou některé výrobky regionální a to je pak všechno jinde. No, jak říkávala moja stará babinka: "....xy.... hladu eště nebylo!" Za xy lze dosadit cokoliv, co je k nesehnání. Vždy si tu větu vybavím a jsem v klidu.
Holky moje, jste milé, zlaté! Přeji všem krásné jarní dny!
haji
@Cesminaz (13.3.2019 08:12)
Beru to tak. Ten umí to a ten zas tohle. Každý je na něco specialista a to je dobře. Když maminka táhla štrůdlové těsto,museli všichni pryč, aby u toho měla klid. Dělávala ho pravidelně, s láskou. Bo ocko miloval jablkový štrůdl. A pravda, uměla ho bezkonkurenčně. Jednou jsem do práce šéfovi donesla pár kousků. On nemohl pochopit, o čem mluvím a pravidelně si dělával srandu, jestli se máti s tátou o ten štrůdl "táhají", když "tažený"! Hodně lidí to už nezná, bo fakt je to majstrštyk. A tvoje těsto supermajstrštyk, milá Cesmínko!!
siisa
Milá @Cesminaz krásna práca, určite chutí perfektne. Tento recept ma tiež presvedčil a určite niekedy vyskúšam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia