Börek tvarohový fotorecept
Foto: cesminaz
Z vonka jemne chrumkavý, veľmi chutný tvarohový börek z tenučkého cesta :-)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
cca 3,25-3,5 dl (letná) |
|
1 KL |
|
Plnka: | |
cca 300 g |
|
200 g |
|
Na potieranie: | |
125 g (82 %) |
|
1 PL |
|
5-6 PL |
|
Na posyp : | |
|
|
|
Postup
-
1
V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku a soľ. Následne pridávame vodu stále podľa potreby a vypracujeme polotuhé, trocha lepkavé cesto, ktoré sa začína oddeľovať od misky. Ja občas potrebujem 3,25 a občas zasa 3,5 dl vody, to záleží od múky. Cesto ešte poriadne v miske pomocou trochy múky premiesime do bochníka. Potom si na papier položený na čistej plachte v strede stola, kvapneme troška oleja a bochník naň položíme. Celý bochník poriadne natrieme zo všade olejom a zakryjeme miskou na 15-20 minút.
-
2
Zatiaľ si pripravíme všetko, čo budeme potrebovať... Hrudkovitý tvaroh, ja používam do tohto böreku podľa možnosti tvaroh z gréckeho jogurtu :-) je veľmi chutný. Ďalej potrebujeme polovicu veľkého kelímka gréckeho jogurtu, ja tu mám 400-gramový kelímok. Ďalej maslo, ktoré si ohrejeme.
-
3
Po uplynutí času s cestom ihneď pracujeme. Najprv ho rukami rozťapkáme/roztláčame do tvaru kruhu na veľkost papiera. Ak chcete, kľudne troška popolievajte ešte povrch olejom. Potom obe ruky vopcháte pod cesto a jemne od stredu smerom k sebe rozťahujete cesto na tenučko :-) Je naozaj ako žuvačka, ide to ľahko a fakt rýchlo. Za 5 minút máte cesto vytiahnuté ;-P Cesto pri ťahaní občas trocha "nadhoďte/myknite", aby malo zo spodu vzduch a ľahšie sa ťahalo :-) Celé cesto veľmi krásne bez problémov vytiahneme na veľkost stola 70x110 cm :-) Kraje cesta sú troška ešte hrubé, ale to nevadí, aj takto trčí cesto už dole po okrajoch stola :-)
-
4
Celé cesto hore dole popolievame maslom. Potom dve dlhšie protiľahlé strany preložíme smerom do stredu tak, aby sa v strede prekrývali len 4-5 cm. Popolievame znova maslom, ale len tam, kde ide tvaroh. Dáme tvaroh, naň lyžicou jogurt a podľa chuti ešte osolíme. Následne plnku zakryjeme najprv jednou stranou, ktorú polejeme maslom a až potom prikryjeme aj druhou stranou. Toto skladanie böreku treba vlastne vždy prispôsobiť veľkosti vášho plechu. Ja som tiež išla podľa svojho najväčšieho plechu, v ktorom robím aj Gömbe, vnútorný rozmer 35x37 cm.
-
5
Börek spolu s papierom preložíme na plech. Do zvyšného masla čo nám zostalo (cca 5-6 PL) zamiešame 1 PL jogurtu a tým potrieme celý börek. Posypeme ho sezamom a černuškou a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 30 minút. Treba si to sledovať.
-
6
Börek má byť krásne z vrchu aj z dola upečený a chrumkavý :-) Natierať ho ničím netreba!! Občas sa stáva, že na konci pečenia je spodok o dosť svetlejší než vrch böreku... vtedy ja zvyknem šupnúť na 2-3 minútky plech celkom na dno rúry. Budete mať super chrumkavý aj spodok böreku ;-P
-
7
Tento börek je jeden z najchutnejších börekov čo som kedy jedla :-) Je zvonka chrumkavý a z vnútra vláčny. A nádherne sa každé cesto oddeľuje ;-P
-
8
U nás sa väčšinou každý börek pred podávaním potrhá na väčšie kusy, lebo potrhaný lepšie chutí a aj inak vyzerá než úhľadne pokrájaný :-)) Podáva sa samotný, alebo s polievkou či pohárom Ayranu. Najsamlepší je hneď za čerstva teplý!! Prajem dobrú chuť :-)
je velmi podobny, aj ked trochu iny.
:-) ale ved ty si šikovná žienka,určite by si to zvládla.To cesto sa akoby samo od seba naťahovalo,ani by si neverila ako lahko to ide :-) Dúfam,že sa raz odhodláš a pochváliš sa mi :-) Pozdravujem.
Ani ja sa nehrám!! Neumím vyválet těsto, natož tahat. Moja babka aj maminka dělaly tažený štrúdl - na sladko s jablky. Ale to se fakt musí umět. Komu není shůry dáno.... Já zatím vyhodila málo věcí, ale toto by letělo isto istě!! Takže jen obdiv, hluboká poklona a za rohem cucat palec a stydět se.
Dakujem za radu, ale ja nejem muku uz dva roky, takze to urcite robit nebudem. Ak si videla moj koment k tomu rcp od Pn, ja som nemotala, iba prekladala na plechu ako ty a pouzila som kupene strudlove cesto.
Nechaj si palec nerozcucany a kup si strudlove cesto, je tenulinke, aj ked to asi nie je celkom ono, pre nas mantavych celkom dobre riesenie.
? to neznám, štrůdlové? Lístkové, vyvalované, to ještě. Asi mám mezery ve vzdělání.
Je to mražené? Vidím prvně. Asi to bude podobné jako s gaštanovým pyré. To u nás též není k mání.
www.google.com/search?q=%C5%A1tr%C3%BAdlov%C3%A9+cesto...
maju ho v Tescu, Kauflande, Lidli a mozno aj inde, neviem, hladaj a najdes.
Už som si tento krásny recept uložila a teším sa na jeho vyskúšanie.
Bežne robím ťahané štrúdle,tak dúfam,že podľa tvojich rád sa mi to podarí.
Potvrdzujem, čo píše @Atafaga , štrúdľové cesto je pre nás nešiky celkom dobré riešenie, ja z neho robím napr. gibanicu. Ale pozor, nepliesť si ho s lístkovým cestom, je to niečo úplne iné. Správny link ti poslala Atafaga, tam sú tie cestá vyfotené. Možno u vás sú iné, lebo robia to malí súkromníci, tak možno tieto konkrétne sú iba na SK, ale snáď to niekto vyrába aj u vás. Alebo si treba urobiť malý výlet na Slovensko, dá sa do zásoby aj zmraziť. Foto od @Zolik nie je správne, tak sa nenechaj spliesť, to nie je štrúdľové cesto, ale hotový mrazený jablkový závin.
Ale poviem ti,že v oboch prípadoch sa s tým oplatí pohrat,lebo chutovo je to fantastické! Pozdravujem :-)
So štrúdlovým je to iné,naž takto s čerstvo natiahnutým :-) ale máš pravdu,je to aspon jedna alternatíva pre ostatných. @Martamm vdaka :-) a som si istá ze sa podarí,tu nieje čo pokazit! Tým že to cesto stojí tých 15-20 minút,tým sa stáva elastickým a krásne sa naťahuje :-) @Tatranka milá,dakujem krásne za tvoj komentík :-) Takej skúsenej gazdinke ako si ty sa to určite podarí na 1* :-) Je to vlastne ako štrúdla,len poskladaná a so slanou plnkou ;-P Pozdravujem! Prajem všetkým príjemný den.
Jsi zlatá! Uvidím, prozkoumám, co je kde k mání. Opravdu jsou některé výrobky regionální a to je pak všechno jinde. No, jak říkávala moja stará babinka: "....xy.... hladu eště nebylo!" Za xy lze dosadit cokoliv, co je k nesehnání. Vždy si tu větu vybavím a jsem v klidu.
Holky moje, jste milé, zlaté! Přeji všem krásné jarní dny!
Beru to tak. Ten umí to a ten zas tohle. Každý je na něco specialista a to je dobře. Když maminka táhla štrůdlové těsto,museli všichni pryč, aby u toho měla klid. Dělávala ho pravidelně, s láskou. Bo ocko miloval jablkový štrůdl. A pravda, uměla ho bezkonkurenčně. Jednou jsem do práce šéfovi donesla pár kousků. On nemohl pochopit, o čem mluvím a pravidelně si dělával srandu, jestli se máti s tátou o ten štrůdl "táhají", když "tažený"! Hodně lidí to už nezná, bo fakt je to majstrštyk. A tvoje těsto supermajstrštyk, milá Cesmínko!!