Foto: cesminaz
Výborné orechové múčne jedlo. Jedno z mojich najobľúbenejších :-)
na 180-190 °C
Suroviny
500 g |
|
0,5 dl |
|
2 KL |
|
1,25 dl |
|
2 dl vlažné |
|
30 g |
|
Okrem toho: | |
2 dl mleté |
|
2,5 dl celé |
|
podľa potreby |
|
|
|
200 g 82 % |
|
1 ks na potretie |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
V jednej miske zmiesame najprv muku so solou. Potom pridame olej a napučany kvasok, ktory sme si spravili z 2 dl mlieka + kvasnice + 1 kl cukor. Nasledne prilejeme cca 1,25 dl vlaznej vody. Cesto poriadne premačkáme pomedzi prsty :-) a zatial ho takto miesime, kym sa nevyhladi a začne sa odlepovat od misy. Cesto je polomäkké až mäkké. Potom ho trošku poprašime mukou a este zopárkrat vymiesime do bochnika. Poprášime vrch múkou a necháme 30-35minut kysnut.
-
2
Zatial si pripravíme orechy. Odmerala som za 2 dl pohar mleté orechy a cca 2,5 dl celé orechy. Tie celé orechy som kladivom v sáčku rozdrvila, kedže potrebujeme drvené. Dalej cca 3/4 ks maslo 82 %, ktoré si neskôr roztopime. A napokon si pripravíme jeden stôl, zakryty plachtou, 1 ks pečiaceho papiera a 1 velky plech na pečenie. V mojom pripade velkosť plechu 35x37cm. Gömbe robim vždy v tomto plechu :-)
-
3
Ked nám cesto nakyslo, vyklopime ho na pomučenú dosku a rozdelime na 6 rovnakych častí. Tak ako sme ich pokrajali, tak 5 ks odložime bokom a zatial kym pracujeme s jednym cestom, tie druhé zakryjeme utierkou, aby neobschli. Zoberieme 1 cesto a tak ako bolo odkrojené, tak ho najprv prstami rozťapkame. Následne cesto vyválkame do obdĺžnika pomocou múky tak na tenko, ako len vieme. A ked už sa dalej válkať nedá ,tak ho vezmeme hore a vo vzduchu ho opatrne, ale pritom rýchlo, rukami ponaťahujeme celkom na tenučko :-)
-
4
Musíte ho natiahnut aspoň na dvojitú velkosť vášho plechu...
-
5
Natiahnute cesto položíme na stol s plachtou. Položime ho tak, aby jedna polovica cesta bola na pečiacom papieri a druha na plachte. Popolievame cesto najprv hore-dole rozpustenym maslom a potom ho počiarkame aj olejom. Posypeme najprv mletymi orechami a potom drvenymi tak, aby boli orechy priblizne vsade roztratene. Dobre osolime cele a napokon položíme naň druhe cesto. A takto spravime s každym cestom.
-
6
Cesta ukladame tak, aby tie kraje neboli vsetky na sebe, inak to bude na jednom mieste velmi hrube. Ked mame aj posledne cesto posypane, vopchame ruku pod cestá na plachte a cele prehneme/zložíme...
-
7
Plech si najprv počiarkame olejom. Potom nan položíme "Gömbe" , ktore vieme vdaka papieru na pečenie lahko chytit a preložit ;-P Tento system som si vymyslela sama :-) Nakoniec Gömbe natrieme rozšlahanym vajcom a posypeme čiernou rascou. Takto dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 35-40 minut.
-
8
Gömbe sa počas pečenia krásne nafúkne :-) To preto, že medzi vrstvami cesta je vzduch :-) Po upečeni môžme natriet kuskom masla. Ja som este mala za lyžicu z toho rozpusteneho, tak som natrela tym.
-
9
Gömbe sa je ešte teplé a potrhané :-) Nikdy sa nekrája, to by už hádam ani Gömbe nebolo ;-)) Takze Gömbe pred podavanim este teple potrháme na väčšie kusky. Na povrchu je Gömbe chrumkavé, ale vo vnútry je mäkké a vrstvy cesta sa krásne oddelujú ;-P
-
10
Gömbe je trocha pracnejšie jedlo, ale naozaj sa oplati s nim pohrat :-) Je chutovo fantasticke, slané a chut orechov s maslom je jednoducho výnimočná :-) Vynikajuce je hned čerstve, ale u nas sa Gömbe je najradšej až na druhy deň. Takze sa robieva aspon 1 deň dopredu :-) Jeho chut je ešte lepšia. Uchováva sa bud v umelej doze, alebo v igelitovom sáčku. Prajem dobrú chut ;-P
tak si ma inšpirovala, ráno bude knäcke s orechami
niet tých slov, ktorými Ťa treba pochváliť.
Nech sa Ti aj naďalej darí nielen v kuchyni...
Recept veľmi zaujímavý znova, gömb je v aj maďarčine guľa, neviem, či to súvisí s tým, že sa cesto počas pečenia nafúkne ako lopta:-)
Každopádne si ho zjednodušila a musí chutiť výborne, tak ako aj vyzerá. Máš moju veľkú pochvalu a všetky hviezdičky;-P