Slaný tvarohový koláč

Börek tvarohový (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Z vonka jemne chrumkavý, veľmi chutný tvarohový börek z tenučkého cesta :-)

60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku a soľ. Následne pridávame vodu stále podľa potreby a vypracujeme polotuhé, trocha lepkavé cesto, ktoré sa začína oddeľovať od misky. Ja občas potrebujem 3,25 a občas zasa 3,5 dl vody, to záleží od múky. Cesto ešte poriadne v miske pomocou trochy múky premiesime do bochníka. Potom si na papier položený na čistej plachte v strede stola, kvapneme troška oleja a bochník naň položíme. Celý bochník poriadne natrieme zo všade olejom a zakryjeme miskou na 15-20 minút.
  2. Zatiaľ si pripravíme všetko, čo budeme potrebovať... Hrudkovitý tvaroh, ja používam do tohto böreku podľa možnosti tvaroh z gréckeho jogurtu :-) je veľmi chutný. Ďalej potrebujeme polovicu veľkého kelímka gréckeho jogurtu, ja tu mám 400-gramový kelímok. Ďalej maslo, ktoré si ohrejeme.
  3. Po uplynutí času s cestom ihneď pracujeme. Najprv ho rukami rozťapkáme/roztláčame do tvaru kruhu na veľkost papiera. Ak chcete, kľudne troška popolievajte ešte povrch olejom. Potom obe ruky vopcháte pod cesto a jemne od stredu smerom k sebe rozťahujete cesto na tenučko :-) Je naozaj ako žuvačka, ide to ľahko a fakt rýchlo. Za 5 minút máte cesto vytiahnuté ;-P Cesto pri ťahaní občas trocha "nadhoďte/myknite", aby malo zo spodu vzduch a ľahšie sa ťahalo :-) Celé cesto veľmi krásne bez problémov vytiahneme na veľkost stola 70x110 cm :-) Kraje cesta sú troška ešte hrubé, ale to nevadí, aj takto trčí cesto už dole po okrajoch stola :-)
  4. Celé cesto hore dole popolievame maslom. Potom dve dlhšie protiľahlé strany preložíme smerom do stredu tak, aby sa v strede prekrývali len 4-5 cm. Popolievame znova maslom, ale len tam, kde ide tvaroh. Dáme tvaroh, naň lyžicou jogurt a podľa chuti ešte osolíme. Následne plnku zakryjeme najprv jednou stranou, ktorú polejeme maslom a až potom prikryjeme aj druhou stranou. Toto skladanie böreku treba vlastne vždy prispôsobiť veľkosti vášho plechu. Ja som tiež išla podľa svojho najväčšieho plechu, v ktorom robím aj Gömbe, vnútorný rozmer 35x37 cm.
  5. Börek spolu s papierom preložíme na plech. Do zvyšného masla čo nám zostalo (cca 5-6 PL) zamiešame 1 PL jogurtu a tým potrieme celý börek. Posypeme ho sezamom a černuškou a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 30 minút. Treba si to sledovať.
  6. Börek má byť krásne z vrchu aj z dola upečený a chrumkavý :-) Natierať ho ničím netreba!! Občas sa stáva, že na konci pečenia je spodok o dosť svetlejší než vrch böreku... vtedy ja zvyknem šupnúť na 2-3 minútky plech celkom na dno rúry. Budete mať super chrumkavý aj spodok böreku ;-P
  7. Tento börek je jeden z najchutnejších börekov čo som kedy jedla :-) Je zvonka chrumkavý a z vnútra vláčny. A nádherne sa každé cesto oddeľuje ;-P
  8. U nás sa väčšinou každý börek pred podávaním potrhá na väčšie kusy, lebo potrhaný lepšie chutí a aj inak vyzerá než úhľadne pokrájaný :-)) Podáva sa samotný, alebo s polievkou či pohárom Ayranu. Najsamlepší je hneď za čerstva teplý!! Prajem dobrú chuť :-)