Tvarohový burek (slaný)

pn - fotkapn, 11. novembra 2011
Tvarohový burek (slaný)
Foto: pn

zase niečo z Chorvatska(trošku zložitejšie ale dobre)

60 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
1 dcl
3 čajove lyžičky
7-8 dcl teplá
PLNKA:
1 kg
1 ks(2dcl)
3 ks celé
3 čajove lyžicky




Postup

  1. 1

    z muky,vody,oleja a soli si spravime vlacne cesto(nie tuhe),zneho si spravime 4 bochniky ktore si rozvalkame a potrieme olejom.nechame odpocivat asi pol hodiny

    Tvarohový burek (slaný) - obrázok 1
  2. 2

    spravime si plnku z tvarohu,vajec,soli a kyslej smotany

  3. 3

    cesto roztiahneme na stol na ktory sme si dali obrus a dame tvarohovu plnku,to opakujeme kolko mame bochnikov

    Tvarohový burek (slaný) - obrázok 3
  4. 4

    potom zoberieme obrus z jednej strany a cesto rolujeme do polovičky,potom zoberieme obrus z druhej strany a zase zrolujeme

    Tvarohový burek (slaný) - obrázok 4
  5. 5

    takto zrolovane cesto prehodime na plech,mozete aj na normalny plech(hranaty)

    Tvarohový burek (slaný) - obrázok 5
  6. 6

    polejeme trosku olejom,takto este surove zarezeme cesto na trojuholniky(bude sa lespie rezat ked bude upecene)a dame piect,ked je upečene polejeme so slanou vriacou vodou do ktorej sme si dali aj trosku oleja.(ja polievam dve naberacky)bude trosku meksie a chutnejsie.ked je hotove mozeme papat!!!!!

    Tvarohový burek (slaný) - obrázok 6

Diskusia k receptu

sladkacokolada
zaujímavé, dalo by sa to spraviť aj na sladko a poliať sladkou vodou? ale už by to asi nebol burek, či ?
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@sladkacokolada ,mohlo by sa to aj na sladko ale nemusite to polievat vodou,ked vytiahnete z truby tak to prikrijete alobalom a uterkou,zmekne to
olusa
moja svokra robi tiez, ale momentalne uz kupuje len hotove kore :) Ked ideme k nim, kupim si aj ja, a potom doma peciem pre manzela, nech ma aspon trochu pocit svojho domova :) Ale inak, na sladko je tiez super!
vavan
toto som raz skúšala,brat mi doniesol recept od kolegu zo Srbska všetko
mi vyšlo dobre len som mala problém to preniesť na plech sa ni to trhalo,
ale ja som to mala po celom stole vidím že ty ich máš menšie ešte raz asi skúsim a asi je viac verzii lebo podľa tohto čo mám ja sa ešte povrch potiera kyslou smotanou rozrobenou s mliekom,ináč obdivujem
svätá trpezlivosť ty ho máš náááádherny
alexdidi
Veľmi krásny a pre mňa nový a zaujímavý recept.Kedže najradšej varím novinky,tak určite ho vyskúšam.Pripomína mi baklavu na slano.Cesto je tiež štrúdľové,ale rada by som vedela:podľa bodu 1 tie bochníčky,keď odpočívajú na sebe i keď sú poolejované,ale nezlepia sa?
sovka62
Ach áno, cítim tú chuť na jazyku, pekárnička v Supetare, rovno v prístave, takže ráno najprv na trh, zelenina, hrozno, smokvy, crno i bilo vino, potom slanace a bureky, slané i sladké jablkové, potom výborná kávička v kaviarničke na móle, vrátila si ma poslednú dovolenku v Chorvátsku. Skúsila by som, ale určite sa mi nepodarí vytiahnuť to cesto, ani ťahaná štrúdľa sa mi nikdy nepodarila.
nazarboncuk
mnami,takýmto spôsobom ho robí aj naša turecká mamka a je to úžasné, len vrch potiera jogurtom...klobúk dole pred tebou za to tahané cesto ;)
rela
Túto dobrotu robia moji susedia, ktorí sú z Macedónska. Hovoria tomu pita a pečú ju v takej špeciálnej guľatej rúre ale nezrolovanú . Jedla som ju s kapustou, tvarohom a nejakým ich slaným syrom. Každá bola výborná. Suseda hovorila, že je to raz-dva hotové. Mne sa zdá, že to dá dosť práce.
tinca
@pn niečo podobné som jedla v Chorvátsku a chutilo je to vlastne štrúdľové cesto, trošku piplačka,ale stojí za to
majo51
aby nám tvaroh neredol maďari dávajú do tvarohu krupičnú kašu takú hodne hustú a krupica tu vodu vypije a tým sa im lepšie prenáša tá štrúdla.Ale nemám to osobne odskúšané len som to videl v telke.
zinnajdha
stačí pridať do tvarohu trocha krupice... ( podľa maďarskej kuchárky ).
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
aj ja davam do tvarohu trosku krupice alebo maizeny ale len ked robim štrudlu.Ked sa robi tento burek da nedava nic take,len to co som napisala.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@milad ,mne sa toto cesto robi lahsie,tak ma ho naucila moja švagrina ktora je z Bosny,a tam je to tradicia.
hubata
Burek je veru vďačný koláč aj na sladko aj na slano. Ty ho máš fakt krásny @pn. Ukladám lebo by som naň mohla zabudnúť a stojí za to aby som sa ho naučila. Vďaka !
nazarboncuk
ahoj @pn máš nejakú zlepšovák na ťahanie toho cesta? chcela by som vyskúšať, pravdupovediac sa bojím, že sa mi potrhá :S
dakujem
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
ahoj @nazarboncuk ,ja vzdy cesto ked trosku rozvalkam naolejujem ako pise v recepte a necham ho "oddychnut"dnes som robila burek s masom a nechala som ho odstat asi 1/2hod,a tak sa mi dobre tahalo,ze som ho mala cez cely stol az mi vyselo.neboj sa,vyskušaj!!!!!!pekny pozdrav!!!
nazarboncuk
napečené, a do 10 minút nieže zjedené, zmasakrované :D výborný recept!! a to som si myslela že borek mam v malíčku. ach ako som sa mýlila ;) to cesto je super, lahučko sa s ním pracuje, vôbec sa mi netrhalo a až som "čumela" na ako tenko sa roztiahlo :)
len som trochu zmenila náplň namiesto tvarohu a smotany som použila fetu a jogurt. určite som nerobila naposledy :)ďakujem @pn
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@nazarboncuk ,som velmi rada,ze sa ti podaril,a napln možeš aku chceš,ja niekedy dam aj špenat s fetou(ak nemam fetu tak tvaroh),zemiaky,maso,vlastne čo mate radi.ahoj a pekny den prajem!!! :)
muriel21
tiez ho takto robim ale namiesto oleja na poliatie pouzivam maslo s vodou a solou...takto mi to svokra z chorvatska doporucila a je to chutnejsie...
afataga
mnam, je to vyborne jedlo, vzdy som si ale myslela, ze sa na mastenie pouziva mast, asi je to ako kde, iny kraj, iny brav :-) uz sa na neho dlho odhodlavam, ide zima, snad skusim
muriel21
vyzera super ja som zasa zviknuta podla mojej chorvatskej svokri plnit bud mäsom alebo zemiakmi a su vyborne,len ta praca a kopec spinaveho na kuchyni..zajtra sa chystam robit :):)ale som prekvapena ze sa ti to podarilo z hladkej muky ja kupujem muku extra na burek co turci predavaju bo z normalnej sa mi nedalo cesto roztiahnut a trhalo sa a neviem preco....
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@muriel21 ,aj ja plnim masom a zemiakmi,a tu v Chorvatsku som nevidela zvlast muku na burek,vzdy robievam z hladkej,a muz najviac lubi ked pomiesam aj zemiaky a maso :)
savarinkaa
mnaaaam milujem burek, tiez robim vlastne cesto, lebo kupit sa neda. Ja davam len cisty tvaroh so solou ale skusim aj tu smotanu pridat. DAkujem za skvely recept
muriel21
pn-ahoj chcem sa spytat z akej muky robis ja som teraz zasa robila ale z hladkej klasickej a vobec sa nepodarilo cesto sa trhalo a nedalo sa natiahnut..myslis ze to bol problem v muke alebo??vacsinou kpujem v tureckom obchode len teraz som nestiha dakujem
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@muriel21 ,ja robievam z klasickej hadkej muky,ale raz kupila tiez hladku ale sa mi tiez trhalo tak teraz kupujem stale istu znacku muky ktora je dobra,neviem na Slovensku aka je muka,ale radsej nech ti je cesto maksie vtedy sa dobre natahuje.....
senci
videla som na vlastne oci ako to robil jeden znamy co zije v rakusku s rodinkou a on to cesto buchal a ono sa krasne roztahovalo a presne ked bolo cez cely stol tak nakraj nastruhal zemiaky,na ne dal myslim uz tepelne upravene mlete maso a potom to cele zvinul a dal piect,pri krajani to vyzeralo ako strudla a chutovo vynikajuce, som rada,ze sa tu nasiel recept na ten slany kolac,lebo vtedy som sa ho nato nepytala.dakujem a tesim sa,kedy to vyskusam.
senci
a pamatam si,ze robil aj tento,ale miesto tvarohu daval kusky ovcieho syru,presne to takto skrutil do formy a s nozikom este poprerezoval ako tortu na trojuholniky a bolo to tiez vynikajuce
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@senci ,vyskušaj nieje to tažke....ja tiež robievam aj zo zemiakmy a mletym masom(ale ho tepelne neupravujem,len ho zarobim so solou,čiernym korenim a cibulkou)ten mam najradšej,pozri si moj recept aj burek so zemiakmy :)
afataga
tak som v sobotu robila nieco velmi podobne, ale cesto som kupila take tenulinke strudlove, plnku podla teba, nerobila som zaviny, ale vrstvila som to na plech, kazdu vrstvu cesta som potrela roztopenou mastou, aj vrch, chutovo uplne uzasne, skoro ako v pekarine v mestecku Posedarje :-), nabuduce budem motat, ale na chut je to jedno




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia