Foto: papkoska
Je to sviatočný biely zemiakový chlieb, ktorý sa u nás pečie už po generácie vždy na sviatky, t.j. na Vianoce, "Starý rok", čiže Silvester Zobraziť celý popisJe to sviatočný biely zemiakový chlieb, ktorý sa u nás pečie už po generácie vždy na sviatky, t.j. na Vianoce, "Starý rok", čiže Silvester a Veľkú noc. Ale moja dcéra si ho vyžiadala aj na nasledujúce narodeniny, pretože podľa jej detskej logiky "aj to je sviatok."
príprava
na 160-180 °C
Suroviny
500 g |
|
100 g |
|
2 čajové lyžičky |
|
1 ks (varené v šupke) |
|
1 ks |
|
100 g (rozpustené) |
|
1 kocka |
|
asi 400 ml (vlažné podľa potreby) |
|
(na potretie) |
|
1 hrsť (namočené vopred vo vode alebo čaji - nemusia byť) |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Suroviny na biely koláč si gazdinky chystali večer vopred, ako ho išli piecť. Varené zemiaky sa chystajú aj na šalát, takže si podľa potreby odoberieme aj na koláč. Múka by mala cez noc postáť v kuchyni, zo studenej špajze by cesto pomaly kyslo. Starká si deň vopred chystala aj kvások, ja to už dnes nerobím. V mojej kuchyni je teplo aj v noci, takže by mi do rána na povrchu chytil kôrku. Starkej "šparhét" v noci nehrial, takže jej také niečo nehrozilo a kvások do rána zostal akurát nakysnutý a prichystaný na miesenie. Samozrejme, nič sa nevážilo, všetko išlo "od oka", ja som dala len orientačne suroviny na jeden stredný pekáč, to bola len víkendová koštovka, nevieme sa dočkať sviatkov... Normálne sa robí z dvoch kíl múky a viac, aby bolo aspoň na 3 plechy.
- 2
Preosejeme si oba druhy múky, do stredu si rozmrvíme droždie s troškou cukru, zalejeme asi 1,5 dcl vlažného mlieka, premiešame a necháme vzísť kvások. Medzitým si rozpustíme maslo. K múke a kvásku pridáme soľ, nastrúhaný uvarený zemiak (zemiaky, ak je múky viac), vajce (ak robíme z viac kíl múky, pridávame nie celé ďalšie vajce, stačí žĺtok), rozpustené maslo a postupne aj vlažné mlieko. Pridáme toľko, aby nám vzniklo vláčne cesto.
- 3
Cesto dobre a dlho miesime. Ako dlho, ťažko povedať, malo by nám začať "pukať pod rukami", čiže vlastne začne kysnúť. Cesto sa nemiesi ako na buchty, "nehladká" sa od spodu, ale sa stláča, akoby sme doň chceli vtlačiť vzduch, preto aj začne pri miesení akoby praskať. Mamy zvykli dcéram do cesta hodiť jeden suchý hrášok a keď ho rukami našli, cesto bolo vymiesené. Vtedy sa však miesilo cesto v koryte, bolo ho oveľa viac, takže s naším množstvom by sme to mali príliš jednoduché...
- 4
Vymiesené cesto pokvapkáme rozpusteným maslom a necháme kysnúť asi hodinu.
- 5
Vykysnuté cesto trochu premiesime, rozdelíme na vymastené pekáče/plechy. Z tohto cesta sa u nás robia aj vianočné opekance, čiže sa ušúľajú dlhé šúľky, ktoré sa po preložení na vymastený plech ponaznačujú nožom na kocky, nedokroja sa, rozlámu sa po upečení.
- 6
Robila som len jeden pekáč, takže som všetko cesto dala doň, potrela maslom a nechala ešte podkysnúť. Ja si už na dno dávam vystrihnutý papier na pečenie, aby som si bola istá, že sa koláč neprilepí.
- 7
Cesto popicháme vidličkou. Po vykysnutí ešte raz potrieme maslom, upečieme. Potierame maslom aj počas pečenia.
- 8
Koláč je hotový, keď je povrch do zlatista upečený a keď si ho obrátime na bok a poklepeme dno, zaduní duto.
- 9
Šikovná gazdinka má biely koláč vysoký, vnútri mäkký a vláčny, kôrku chrumkavú a neprasknutú. Ja som ho nechala málo podkysnúťna plechu, nemala som čas, takže mi praskol pri pečení. No, mám sa ešte čo učiť... Je ťažké vydržať a nepokúšať sa ho nakrájať ešte horúci, lenže vtedy sa drobí. My ho doma jeme ešte teplý na obed ku kapustnici, večer s cesnakom a klobásou alebo vareným údeným mäsom. Na prvý sviatok vianočný ráno sa u nás vždy robila teľacina alebo bravčovina na kocky na cibuľke vo vlastnej šťave, v ktorej si namáčame tento chlebík. Mňam! Mužovi robím jeden s hrozienkami, aj ten je chutný. Toto je pre mňa vôňa Vianoc. Ak by niekto chcel rýpať, že nedržíme pôst do polnoci, nuž nedržíme od vtedy, čo môj prastarký našiel vtedajšieho pána farára v najväčšom pôste nad pečenou husacinou s vysvetlením, že "Hriech je to, čo ide z úst, nie do úst." Snažila som sa všekto napísať tak, ako sa to traduje v našej rodine a ak to budem učiť aj moje dcéry. Na niektoré tradičné recepty sa rýchlo zabudne a potom je ťažké pátrať. V spomienkach Boženy Němcovej, ktorá navštívila našu obec v r. 1855, keď sem prišla navštíviť Sama Chalupku, sa píše o bielych chlebíkoch, "belušoch", ktoré sa podávali počas svadby, čo si myslím, že je tento biely zemiakový chlieb.
- 2
Diskusia k receptu